Annonce
Aarhus

Museer: Hjælpepakke vil falde på et tørt sted

Den Gamle By er lukket og dermed udebliver store indtægter fra entré og salg. Direktør Thomas Bloch Ravn er derfor glad for forslaget fra Erhverv Aarhus. Foto: Axel Schütt
Den Gamle By og Moesgaard Museum finder forslaget om en hjælpepakke rigtig god. De har også en vis forventning om, at staten og kommunen vil hjælpe museerne igennem den hårde tid.
Annonce

AARHUS: Det vil falde på et ualmindeligt tørt sted, hvis byrådet finder på at komme med en økonomisk hjælpepakke til det lokale kulturliv. Det mener direktørerne for henholdsvis Den Gamle By og Moesgaard Museum, der er glade for forslaget og opbakningen fra Erhverv Aarhus, som de også selv er medlem af.

- Jeg er helt enig i betragtningen om, at det er kræfter til en genstart, der er brug for, så vi ikke hænger med en kæmpegæld, når virussen forsvinder, siger direktør i Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn.

Som vi beskrev onsdag forventer den trestjernede Michelin-attraktion at miste 10 millioner kroner i indtægter fra entré og salg ved tre måneders lukning.

Direktør Mads Kähler Holst fra Moesgaard Museum mener, at krisen især rammer de store og succesfulde museer, fordi de henter så stor en del af økonomien fra entréindtægter, der nu udebliver. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Krav om lille egenkapital

- Som museer må vi ikke oparbejde en større egenkapital, fordi vi så vil miste vores tilskud. Så vi har ikke noget at tære af. Det personale, vi hjemsender, kan vi formentlig få dækket noget af lønnen for gennem hjælpepakken. Men det er begrænset, hvor mange vi kan sende hjem, fordi bygningerne skal holdes, der er opsyn og administration og varer, der skal sættes på plads. Så jeg frygter, at vi oparbejder et underskud på 20 millioner kroner på grund af coronavirussen, siger Thomas Bloch Ravn.

Han minder om, at købstadsmuseet fungerer på markedsvilkår. Mange tror måske at stat og kommune dækker det hele, men selv om de giver tilskud, kommer de fleste indtægter fra entré, salg og private sponsorer.

- Det er et fint initiativ fra Erhverv Aarhus. Jeg er spændt på, hvor det ender, siger Thomas Bloch Ravn.

Annonce

"Vi er sårbare"

På Moesgaard Museum lytter man også interesseret til idéen, for også her er de månedlige tab store, når dørene er tvangslukkede.

- Der er ingen tvivl om, at vi er meget sårbare, fordi vi ikke har den soliditet, der kan imødegå så store tab af indtægter. Vi må ikke samle en større egenkapital, siger direktør fra Moesgaard Museum, Mads Kähler Holst.

Museerne er foreløbig lukket i 14 dage, det vil sige til 28. marts. Men da regeringen samtidig har indført et krav om, at man højest må forsamles 10 personer, er det praktisk umuligt at genåbne museet, før det krav forsvinder igen. Og man kan risikere det varer flere måneder.

Annonce

Tab skal begrænses

På Moesgaard forventer man også hjælp fra trepartsaftalen om at kompensere lønnen for medarbejdere, der sendes hjem.

- Men der vil også derudover være behov for at begrænse vores tab. Og jeg tænker, at det også er et fælles ansvar for staten og kommunen at hjælpe os, fordi vi udfylder en række ret store myndighedsopgaver, der er fastlagt ved lov - forskning, arkæologiske udgravninger og marinearkæologi med mere, siger Mads Kähler Holst.

Moesgaard sendte torsdag en del medarbejdere hjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fup og fakta om corona-bølgen: Hvorfor er Aarhus ramt af coronasmitte lige nu?

Aarhus

Corona-smitte: Halvdelen af nye tilfælde kommer fra Aarhus

Aarhus For abonnenter

Da Aarhus blev slået tilbage til start: Coronavirus har taget Smilets By i førergreb

Annonce