Annonce
Aarhus

Museerne i Aarhus er klar til at åbne - på Moesgaard i tidsintervaller for gæsterne

Udstillingen om Pompeji og Herkulanum er forlænget til 13. september på Moesgaard Museum. Foto: Flemming Krogh
Alle forholdsregler bliver taget ved genåbningen, og nogle bruger online billetbestilling. Få et overblik her.
Annonce

AARHUS: De århusianske museer er klar til at åbne, og nogle tager helt særlige forholdsregler. For eksempel, at billet skal bestilles online, så der ikke bliver kø og smitterisiko ved disken med billetsalget. Moesgaard Museum lukker tilmed gæsterne ind i tidsintervaller, så der ikke bliver for mange ad gangen i udstillingerne.

Kunstmuseet Aros åbner allerede fredag 22. maj, mens de øvrige skal have nogle dage til at få personalet tilbage og instrueret i de nye arbejdsgange. Alle tager store forholdsregler for at undgå smitte.

Her kan du læse om, hvordan disse museer forholder sig:

Den Gamle By, Moesgaard Museum, Naturhistorisk Museum, Science Museerne (Væksthuset og Steno Museet), Kvindemuseet og Kunsthal Aarhus.

Overblik Aarhus-museernes åbning

Sådan åbner de:

Kunstmuseet Aros fredag 22. maj kl. 10

Den Gamle By mandag 25. maj kl. 10

Moesgaard Museum tirsdag 26. maj kl. 10

Naturhistorisk Museum mandag 25. maj kl. 10

Science Museerne (Væksthuset og Steno Museet) senest 1. juni

Kvindemuseet tirsdag 26. maj kl. 10

Kunsthal Aarhus tirsdag 26. maj kl. 10

Annonce

Den Gamle By

Den Gamle By åbner mandag 25. maj kl. 10.

- Når vi ikke åbner i morgen eller i weekenden, hænger det sammen med, at vilkårene er så anderledes, at vi skal have oplært publikumspersonalet. Pengene er fosset ud af museumskassen i en grad, som aldrig er set før, så det er ikke økonomisk forsvarligt at kalde personalet ind straks, siger direktør Thomas Bloch Ravn og fortsætter:

- Vi har plexiglas og spritdispensere, og det klæder ikke Den Gamle By, men hygiejne er vigtig. De næste par dage sætter vi hundredevis af skilte op, så gæsterne ikke kommer for tæt på hinanden. Og hvis nogen ikke kan vente med et besøg, kan man som altid gå en tur i Den Gamle Bys gader, der er åbne, når museet er lukket.

Annonce

Moesgaard Museum

Moesgaard Museum åbner tirsdag 26. maj kl. 10. Det bliver med online billetkøb på forhånd i tidsintervaller, og dermed med et begrænset antal gæster. Billetter kan købes på museets hjemmeside.

Museet har haft det held, at det har kunnet forlænge den store særudstiling om vulkanen Vesuvs udbrud ved de italienske byer Pompeji og Herkulanum. Den skulle egentlig være sluttet 10. maj, men kan nu ses til 13. september. Museet har beholdt genstandene fra de italienske museer.

Særudstillingen, der åbnede i starten af november sidste år, var et tilløbsstykke. Men mange nåede ikke at opleve den, inden Danmark lukkede ned. Både Moesgaard og de italienske museer stod med et problem, for genstandene kunne ikke afleveres i Italien som planlagt på grund af krisen. På den baggrund har der været stor opbakning fra de italienske museer til, at man undtagelsesvist kan lave en længere udlånsperiode på genstandene end normalt. - Vi glæder os til igen at få liv i museet og møde gæster. Og ikke mindst til igen at kunne byde publikum indenfor i særudstillingen om Pompeji, siger direktør Mads Kähler Holst.

Kvindemuseet åbner på tirsdag, men har også takeaway-udstilling, som vi for eksempel kan få hjem i haven og ud på virksomheder. Foto: Kvindemuseet
Annonce

Naturhistorisk Museum

På Naturhistorisk Museum i Aarhus møder gæsterne et forvandlet hus, når museet åbner dørene igen mandag 25. maj kl. 10. Museumsdirektør Bo Skaarup glæder sig til at vise sit forvandlede museum frem.

Udstillingen "99 arter du skal opleve før du bliver voksen", støttet af Nordea-fonden, står klar. - Vi er spændte på, hvad gæsterne siger til den, siger direktør Bo Skaarup. Udstillingen handler om, at landets børn og unge skal få øjnene op for den fantastiske natur, som de kan se i skolegården, i deres have eller ved den lokale strand. Det gøres blandt andet ved hjælp af 99 videoer med bl.a. Sebastian Klein, Morten DD Hansen og Vicky Knudsen, kendt fra TV-successen '1 døgn, 2 hold, 3 dyr' på TV2, skolemateriale, en gratis plakat og nu også en stor udstilling på museet. Der er både hovedlus og lakrød møgbille på størrelse med din underarm, flyvende mursejlere der svæver op og ned i trappeopgangen, og svanen, der via din mobiltelefon omskabes fra skelet til fuldt formet svane med brusende fjer. Udstillingen spreder sig ind gennem museets andre udstillinger.

Til hjælp har museet lavet en "art book", hvor man kan sætte kryds, om man har fundet arten på museet eller ude i naturen. Den er gratis og kan også bestilles via museets webshop.

Gæsterne kan også opleve udstillingen "Vores Verden", lavet af multikunstneren Shane Brox. Den gør FNs 17 Verdensmål forståelige for børn.

- Vi synes, den udstilling er så vigtig, at vi forlænger den til 4. januar, siger Bo Skaarup.

Væksthuset i Botanisk Have åbner senest 1. juni. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Kvindemuseet

Kvindemuseet på Domkirkepladsen 5 åbner på tirsdag kl. 10, og det bliver med indgang et sted og udgang et andet.

- Gæster kan købe billet via mobile pay uden for museet. Vi laver udgang ud mod Mathilde Fibigers Have, så gæster ikke skal ud samme vej som de går ind. Vi har desuden lanceret "Museum Takeaway", så vi kan nå endnu flere, siger direktør Julie Rokkjær Birch.

Museum Takeaway er en bil, en varevogn, som kører rundt og møder folk på deres egne steder, i baghaven, baggården, skole eller virksomhed.

Vi holder behørig afstand og kan tage både sprit, viden og historisk gods med i kufferten, oplyser direktøren.

- Takeaway-museet opstod før nyheden om genåbning, men det er kommet for at blive. Vi har tænkt i, hvordan vi kan omstille vores forretningsmodel under corona-forhold, så vi kan bedrive museum og skabe indtjening, når de udenlandske turister udebliver, og når man må være få på museet, siger Julie Rokkjær Birch, der tror, at krisen radikalt vil ændre måden, vi tænker og driver museer på.

Shane Brox's udstilling om FNs verdensmål og udstillingen om 99 arter kan ses på Naturhistorisk Museum. Foto: Naturhistorisk Museum
Annonce

Science Museerne

Science Museerne vil meget gerne åbne og glæder sig over, at de langsomt kan begynde at vende tilbage til en normal situation, oplyser direktør Bent Lorenzen.

- Steno Museet og Væksthusene vil vi gerne åbne hurtigst muligt, men på den rigtige måde. Mit bedste bud er, at vi kan åbne sidst i næste uge, dog senest 1. juni, siger Bent Lorenzen.

Væksthuset, der har gratis adgang, ligger i Botanisk Have og Steno Museet i Universitetsparken.

Annonce

Kunsthal Aarhus

Kunsthal Aarhus i J.M. Mørks Gade 13 åbner tirsdag.

Men allerede mandag åbner en udendørs udstilling. Den er en del af den udstilling, som de syv afgangselever på Det Jyske Kunstakademi har lavet. På grund af lukningen var den ændret fra en samlet indendørs udstilling til syv individuelle udendørs udstillinger.

Fra mandag og i en uge viser Eliyah Mesayer sit projekt. Hidtil har Luna Lund Jensens og Frederik Rønde Sørensens værker kunnet ses.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Norsminde Kro gik fra et forrygende efterår til en kamp for overlevelse

Aarhus

Omstridte forandringer rykker nærmere: Advarsler fra ledere bremser ikke udspil til ny struktur på ældreområdet

Annonce