Annonce
Kultur

Museeumsdirektør har svært ved at få armene ned: Skyhøjt besøgstal på Science Museerne

Andreas Mogensens rumkapsel, der er udlånt fra Danmarks Tekniske Museum, har trukket mange besøgende til Steno Museet. Foto: Flemming Krogh

Astronomi, rundvisninger og en helt særlig rumkapsel har i efterårs- og vinterperioden trukket publikum til Science Museerne som aldrig før.

AARHUS: - Det er svært at få armene ned.

Så kontant er beskeden fra Bent Lorenzen, direktør for Science Museerne, der alle har haft bragende succes i 2018.

Først forsvandt forevisningerne på Ole Rømer-Observatoriet flere måneder frem. Så røg alle billetter - også de ekstra af slagsen - til en rundvisning om Julens Planter i Væksthusene. Og på Steno Museet har Andreas Mogensens rumkapsel og to andre nye udstillinger mere end fordoblet besøgstallet i efterårs- og vinterperioden.

- En ting er, at vi har været så heldige at låne og udstille en unik, ikonisk genstand som Andreas Mogensens rumkapsel. Det har helt klart haft betydning for vores besøgstal. En anden ting er, at både rundvisninger om julens planter og forevisninger på Ole Rømer-Observatoriet er blevet så populære, selvom der er tale om tilbagevendende begivenheder, siger Bent Lorenzen.

Han tilføjer, at de generelt oplever en stor stigning i efterspørgslen af den type arrangementer, hvor man får noget faglig viden med hjem.

Annonce
I 2018 blev forevisningerne på Ole Rømer-Observatoriet udsolgt flere måneder i forvejen. Foto: Axel Schütt

Varm sommer fik folk væk fra museerne

Den varme sommer har dog også sat sit præg på besøgstallene, da mange søgte mod udendørs aktiviteter frem for museer i sommerperioden. Det vendte, da temperaturen faldt igen - og besøgstallene steg.

Det betyder, at Science Museerne set på det sidste halvår har slået sin egen besøgsrekord, mens det samlede resultat ligger lidt under sidste år. Sidste år lagde godt 77.120 gæster vejen forbi Sciene Museerne i perioden september til december, mens der i samme periode dette år var godt 80.550 gæster.

- Det er en fremgang på 3.400 gæster, og det er vi meget glade for, særligt taget i betragtning af, at Kulturbyåret sidste år trak mange gæster. Men vi oplever det som en stigende interesse for science, herunder ikke mindst astronomi, som trækker rigtig mange besøgende, siger Bent Lorenzen.

I alt besøgte 275.310 gæster Science Museerne, der tæller Steno Museet, Væksthusene, Herbariet og Ole Rømer-Observatoriet i 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce