Annonce
Kultur

Museeumsdirektør har svært ved at få armene ned: Skyhøjt besøgstal på Science Museerne

Andreas Mogensens rumkapsel, der er udlånt fra Danmarks Tekniske Museum, har trukket mange besøgende til Steno Museet. Foto: Flemming Krogh

Astronomi, rundvisninger og en helt særlig rumkapsel har i efterårs- og vinterperioden trukket publikum til Science Museerne som aldrig før.

AARHUS: - Det er svært at få armene ned.

Så kontant er beskeden fra Bent Lorenzen, direktør for Science Museerne, der alle har haft bragende succes i 2018.

Først forsvandt forevisningerne på Ole Rømer-Observatoriet flere måneder frem. Så røg alle billetter - også de ekstra af slagsen - til en rundvisning om Julens Planter i Væksthusene. Og på Steno Museet har Andreas Mogensens rumkapsel og to andre nye udstillinger mere end fordoblet besøgstallet i efterårs- og vinterperioden.

- En ting er, at vi har været så heldige at låne og udstille en unik, ikonisk genstand som Andreas Mogensens rumkapsel. Det har helt klart haft betydning for vores besøgstal. En anden ting er, at både rundvisninger om julens planter og forevisninger på Ole Rømer-Observatoriet er blevet så populære, selvom der er tale om tilbagevendende begivenheder, siger Bent Lorenzen.

Han tilføjer, at de generelt oplever en stor stigning i efterspørgslen af den type arrangementer, hvor man får noget faglig viden med hjem.

Annonce
I 2018 blev forevisningerne på Ole Rømer-Observatoriet udsolgt flere måneder i forvejen. Foto: Axel Schütt

Varm sommer fik folk væk fra museerne

Den varme sommer har dog også sat sit præg på besøgstallene, da mange søgte mod udendørs aktiviteter frem for museer i sommerperioden. Det vendte, da temperaturen faldt igen - og besøgstallene steg.

Det betyder, at Science Museerne set på det sidste halvår har slået sin egen besøgsrekord, mens det samlede resultat ligger lidt under sidste år. Sidste år lagde godt 77.120 gæster vejen forbi Sciene Museerne i perioden september til december, mens der i samme periode dette år var godt 80.550 gæster.

- Det er en fremgang på 3.400 gæster, og det er vi meget glade for, særligt taget i betragtning af, at Kulturbyåret sidste år trak mange gæster. Men vi oplever det som en stigende interesse for science, herunder ikke mindst astronomi, som trækker rigtig mange besøgende, siger Bent Lorenzen.

I alt besøgte 275.310 gæster Science Museerne, der tæller Steno Museet, Væksthusene, Herbariet og Ole Rømer-Observatoriet i 2018.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vold på skolerne: Lærerne OG eleverne skal have hjælp

Det er ikke mange arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte oplever trusler og chikane. Men det er ikke desto mindre tilfældet for lærere og pædagoger i nogle af de århusianske skoler. Og det er helt igennem uacceptabelt, at det tal er voksende i øjeblikket. Formanden for Skolelederforeningen mener, at kravet om større inklusion er en af de største forklaringer på den stigende vold og chikane. For øger man kravet til eleverne uden at øge ressourcerne, så står frustrationerne i kø hos elever, der ikke har redskaberne til at følge med. Og det er synd for både børn og ansatte. Samtidig bliver der færre hænder til de mindste i vuggestuer og børnehaver, og derfor hænger ønsket om at finde og håndtere de udadreagerende børn allerede her, i en tynd tråd. Og det vidner om, at konsekvenserne af effektiviseringer og nedskæringer kan komme som forsinkede bølgeskvulp. Derfor kan Aarhus og resten af landet se frem til, at Det Nationale Forskningscenter kommer i bund med deres undersøgelse, hvor de kortlægger fællestrækkene for de skoler, som er hårdt ramt af ballade og vold. På den måde kan en løsning på udfordringer forhåbentligt komme tættere på, for det er helt uacceptabelt, at der er en så vigtig faggruppe, som er så udsat for potentielt ødelæggende adfærd.

Aarhus For abonnenter

Vold og trusler på skoler i Aarhus: Se listen over de kolossale forskelle

AGF For abonnenter

Hvert talent bærer sit eget ansvar i AGF: Ingen får gratis minutter

Annonce