Annonce
Aarhus

Museum delt af en mur: Plakater fortæller historien om Berlinmuren

Line Fogh Sørensen har skabt udstillingen. Bemærk plakaten øverst til venstre. Den lille pige kigger fra vest mod øst. Det tændte lys er et symbol til dem på østsiden: Vi er her og bliver sammen. Foto: Axel Schütt
Tyske plakater på Plakatmuseet i Aarhus fortæller den dramatiske historie om det delte Tyskland og Verden under Den Kolde Krig.
Annonce

AARHUS: En mur har delt Dansk Plakatmuseum i Aarhus op i to afdelinger - en øst og en vest. Akkurat som dengang, Berlin var delt af en mur.

Netop den er kilden til den udstilling, Plakatmuseet åbner torsdag. Om Berlinmuren før, under og efter dens fald, fordi det til november er 30 år siden, de forbløffende og forløsende huller blev slået i den forhadte mur. 9. november 1989. Efter 29 år med en nation, venner og familier adskilt uden mulighed for, at de kunne mødes uden at sætte liv på spil.

Udstillingen sætter fokus på det tidligere Østtyskland og på Vesttyskland samt på det nye samlede Tyskland efter 1989.

Med plakater, enkelte, ganske særlige billeder, genstande og stumper fra muren fortælles om regler og restriktioner, idealer og doktriner, østtyskerne levede med fra 1949 til 1989, og om kontrasten til Vesttyskland, hvor et helt andet liv udfoldede sig.

Muren var et fysisk symbol på Den kolde krig mellem øst- og vestmagterne.

Murens fald

Dansk Plakatmuseum, Den Gamle By, Viborgvej, Aarhus.

Udstillingen "Murens fald". Tyske plakater før og efter 89. Kan ses 29. august-19. januar 2020.

Åbningstider se www.dengamleby.dk

Annonce

Mure løser intet

"Grænseløs glæde" hed overskriften på forsiden af Århus Stiftstidende 10. november 1989, da avisen udkom om eftermiddagen, og dele af muren var blevet brudt ned om natten. Det var sådan, verden så både øst- og vesttyskere forenet, og de østtyske biler, Trabanterne, kørte over de grænsesteder, som ellers var lukket.

Berlinmuren er et bevis på, at mure, der holder inde og ude, ikke er en måde at løse problemer på i længden. De kollapser, og så bliver problemerne endnu større. Alligevel fortsætter det, og Donald Trump har et hedt ønsker om at bygge en mur mellem USA og Mexico.

- Derfor er Muren mellem øst og vest i Tyskland ikke kun et interessant kapitel i verdenshistorien. Den er også en perspektivering af nutiden, og det må godt få os til at overveje, hvor verden er på vej hen, skriver plakatmuseets leder Elsebeth Aasted Schanz i forordet til udstillingens katalog.

Annonce

Plakater købt i Tyskland

Cand.mag. Line Fogh Sørensen, akademisk medarbejder på Plakatmuseet, har skabt udstillingens indhold, og trods Plakatmuseets tusindtallige samling har hun måttet hente supplerende plakater i Tyskland for at kunne gøre udstillingen fuldendt. Der er cirka 125 plakater, fotos og bannere.

- Der er en klar opdeling i udstillingen. Berlinmuren deler lokalet. I den ene ende er tiden før Muren, og så kommer udviklingen kronologisk på væggene. Øst er på den ene side, vest på den anden.

- Det kom meget overraskende, da 30.000 østtyske soldater natten mellem 12. og 13. august 1961 rullede pigtråd ud mellem Vestberlin og Østberlin. Ingen havde forudset muren mellem de to Tyskland. Den østtyske statschef Walter Ulbricht havde tværtimod få måneder tidligere sagt, at "Ingen har til hensigt at opføre en mur", fortæller Line Fogh Sørensen.

"Gaden lever" og andre slagord på bannere fra Østberlin. Line Fogh Sørensen i udstillingen. Foto: Axel Schütt
Annonce

Ø i fjendtligt farvand

Men Berlinmuren kom som kulmination på et anspændt modsætningsforhold, der prægede det sønderbombede Tyskland efter 2. Verdenskrig. De allierede sejrherrer USA, Storbritannien, Sovjetunionen og Frankrig besatte landet og overtog styringen af hver sin zone.

- Den vestlige del af Tyskland og den vestlige del af Berlin blev opdelt i en amerikansk, britisk og fransk sektor, og Sovjetunionen kontrollerede den østlige del af Tyskland og Berlin. Trods det skulle Tyskland forvaltes som en enhed, forklarer Line Fogh Sørensen.

Det lykkedes ikke. Tyskland i øst og Tyskland i vest fik forskellige valutaer, og sejrherrerne fra anden verdenskrig blev uenige. I juni 1948 lukkede Sovjet for el, vand og gas til Vestberlin, og jernbanedrift og skibstrafik blev blokeret. Det var starten på Berlin-blokaden. Nu lå Vestberlin som en ø i fjendtligt farvand og var helt afhængig af vestmagterne. Sovjet håbede, at Vesten ville opgive Berlin, men i stedet blev forsyninger fløjet ind, og knap et år efter blev blokaden ophævet.

Dermed var den kolde krig mellem øst og vest skabt.

"Væk med Ulbricht. Giv os frihed", står der på Muren. Og nedenunder: "Stop. Her slutter friheden". Foto: Axel Schütt
Annonce

Fokus mod Sovjet

Det er den historie og det, der foregik i de følgende år, som udstillingen forsøger at genskabe. Samtidig fortæller Line Fogh Sørensen i udstillingens katalog den historie, som mange danskere kender - vi oplevede den jo næsten i vores baghave. Og i dag får mange den genopfrisket ved besøg i det eftertragtede udflugtsmål Berlin.

- Plakaternes symbolik viser tydeligt, hvordan østtyskerne fik skubbet deres fokus mod Sovjet. Der er arbejdere, bønder, industri og Stalins ord på de plakater, som de mødte, og de unge skulle opdrages til socialismen, væk fra det religiøse og mod det sekulære samfund, forklarer Line Fogh Sørensen.

"Gut lernen, mehr wissen, schneller aufbauen", står der på en østplakat om at få statens fem års plan opfyldt.

Men folk ville ikke blive. Tre millioner flygtede fra øst til vest, indtil Muren satte en effektiv bom ned for dem. Nogen forsøgte at flygte. 19-årige Conrad Schumann var en af dem, og vi kender alle billedet, hvor han springer over pigtrådsspærringen få dage efter, at den var sat op. Kender du det ikke, er det med på udstillingen.

15. august 1961 sprang den 19-årige DDR-soldat Conrad Schumann over afspærringen og ind i Vestberlin. Han kom i sikkerhed og fortsatte sit liv i Vesttyskland, men anger over flugten, skyldfølelse og depressioner førte til, at han begik selvmod i 1998. Plakat på udstillingen.
Ved Checkpoint Charlie. Drengen havde forvildet sig fra Øst- til Vestberlin. Soldaten hjalp ham tilbage og blev fyret. Plakat fra udstillingen
Ungdomsidealer i Østtyskland. Plakat fra udstillingen
Femårsplanen skal opfyldes i øst. Bemærk tekst oghjvad personerne på billederne laver. Plakat fra udstillingen
Marx giver magt. Plakat fra udstillingen
Mødre stemmer på partiet SED, bliver lykkelige og får glade børn. Plakat fra udstillingen
Inspiration til østtyskerne fra Kina. En kan ikke klare opgaven, men når vi står sammen, lykkes det at trække roen op. Plakat fra udstillingen
Legendarisk situation. Brandenburger Tor og en åbnet mur. Plakat fra udstillingen
Efterveer. DDR er dødt, men arkiverne lever stadig. Plakat fra 1992 af Klaus Staeck.
Efter Murens fald, 10. november 1989 kl. 20. Den synkende skude i baggrunden. Plakat fra udstillingen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce