Annonce
Østjylland

Museumsfolk gik undercover i jagten på den bedste Horsens-historie

Kulturstationen i Horsens husede lørdag den fjerde udgave af Børnekulturdag. Denne gang var der monster-tema, men uhyrerne var ikke de eneste fremmede skikkelser i huset. Folk fra Horsens Museum dukkede op iført kostumer, der fortalte om vigtige dele af Horsens' historie. Og målet var alt andet end at skræmme ungerne og deres forældre på monstervis, men at få input til, hvordan de store historiske fortællinger om byen kan udfolde sig i fremtiden. Merete Bøge Pedersen var russisk prinsesse for en dag, mens Lone Seeberg som nonne fik børn til at tabe kæben. Foto: Yilmaz Polat
En russisk prinsesse, en nonne, en fange og en stenaldermand rykkede ud bandt børn og voksne for at få gode ideer til en ny, ambitiøs strategi.
Annonce

Horsens: Støvet og hengemt? Nej.

Horsens' tusindårige historie med fortællinger om søhelte, skumle fængselsfanger, stenalderfolk og middelalderlige levn er levende. Og hvis børn og voksne var i tvivl, kunne de have lagt vejen forbi Kulturstationen i midtbyen i weekenden.

Her gik folk fra museet "undercover" - forklædt som historiske personer, der optrådte mellem børn og forældre på en stor børnekulturdag, der udspillede sig lørdag. Ideen var at "udstille" nogle af de vigtigste dele af byens historie.

- Det er bare skideskægt at komme ud af huset og møde folk på den her måde, lød det fra museumsinspektør Merete Bøge Pedersen, som iført en halv meter høj paryk og fornem blondekjole agerede russisk prinsesse - som et vink til 1700-tallet, da det russiske hof havde en base i Horsens.

Ved siden af hende gik "nonnen", arkæolog Lone Seeberg, en stenaldermand og en fange fra fortidens statsfængsel.

- Vær hilset, Guds fred mine gode mand, lød det højstemt fra arkæologen, som holdt masken, når børnene stirrede måbende på middelalder-skikkelsen.

Annonce

Mere end underholdning

Missionen handlede dog om mere end at underholde.

I løbet af dagen kunne børnene deltage i en konkurrence, hvor de skulle løse historiske gåder. Plottet var, at de udklædte museumsfolk via en kokset tidsmaskine var dumpet ned i nutiden. De var landet på Kulturstationen og skulle hjælpes tilbage til egen tid. Det hjalp ungerne med ved at linke personerne med forskellige spor. Var de dygtige, kunne de vinde en præmie og sende nonnen tilbage til middelalderen og prinsessen hjem til 1700-tallet.

Museusmfolkene fik dog også selv en "præmie" ud af indsatsen.

De brugte nemlig dagen til at tale med børnenes forældre om, hvilke dele af Horsens' historie de som borgere i byen synes er vigtigst at fortælle i fremtiden.

Er det de oplagte emner som Vitus Bering, Fængslet og de imponerende arkæologiske fund, der skal sættes lys på? Eller gemmer der sig andre historiske skatte, som folket vægter tungt?

Annonce

Børn taber kæben

Museet stak kort sagt en finger i menneske-mulden og satte skub i et vigtigt forarbejde til en ny formidlings-strategi for hele fortællingen om Horsens, som museet spiller en stor rolle i. Formidlingsstrategien, som også er et politisk projekt, skal gøre de historiske fortællinger skarpere, underholdende, moderne og vedkommende for så mange som muligt - store som små.

Derfor gav det også mening for museumsfolkene at optræde i kostumer.

- Når historie virkelig fænger, er det jo, når man kan skabe fornemmelsen af at være rejst i tid - så bliver man grebet. Vi synes, det her er en sjov måde at komme ud af huset på, og så er det ikke mindst helt vildt sjovt at få børn og voksne i tale, og det er vi faktisk lykkedes med, lød det fra Merete Bøge Pedersen.

- Det kan bare noget at møde især børnene sådan her. De står med kæben helt nede på brystet, når nonnen kommer og hilser på dem. Der er ærefrygt og store øjne, sagde Lone Seeberg skælmsk smilende om effekten af sin lidt uhyggelige nonnefigur.

Både hun og Merete Bøge Pedersen trækker gerne i kostumerne igen, og går alt vel, får Horsens Museum i sommerens løb input nok til at lave en topliste over de historiske fortællinger, horsensianerne er mest stolte af.

Næste vigtige skridt er en workshop-dag på museet på Sundvej på onsdag kl. 19.30.

Da kan alle interesserede borgere, organisationer og foreninger tilmelde sig og dele deres konstruktive input.

Den ny formidlingsstrategi vedtages formentlig af byrådets politikere inden udgangen af i år. Om de så tør troppe op i byrådssalen iført parykker, fine kjoler og historiske gevandter, vil tiden vise.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Aarhus

Mundbind i biografen? Er du forvirret? Det er politiet også

Annonce