Annonce
Kultur

Musical baseret på Jeppe Aakjærs sange: Telestjernen vender tilbage til Aarhus

Bassist Jakob Paagard (th) er en af de musikere som Rasmus Johansen, kendt som Telestjernen, har med på holdet bag en ny musical om forfatteren Jeppe Aakjær. Foto: Flemming Krogh

Igennem en snes år var Rasmus Johansen kendt som musikeren Telestjernen med base i Aarhus. Nu er Rasmus Johansen rykket til landsbyen Fly, hvor han har etableret sit eget kulturhus i en nedlagt landsbyskole. Et af hans store projekter er en musical for børn, bygget op over Jeppe Aakjærs liv. Lydoptagelserne begynder i Aarhus.

AARHUS: "Jens Vejmand", "Jeg er havren" og "Ole sad på en knold og sang". Digteren Jeppe Aakjærs sange er kendt af de fleste. Men hvad kan sangene bruges til i dag? Og kan den oprørske, danske digters liv have relevans for nutidens børn?

Det kan de bestemt - hvis man spørger musiker og skolelærer Rasmus Johansen, som måske er bedre kendt som Telestjernen, der igennem ti år slog sine folder på de århusianske musikscener og andre steder i landet.

Rasmus Johansen rykkede vestpå med sin familie for et par år siden. Til byen Fly, der ligger nord for Viborg, i det område han stammer fra. Her han etableret sit i en nedlagt skole. Og det er her han arbejder på at skabe et særligt miljø, hvor musik og teater kan udfolde sig. Cirkus Højdeskræk, som Rasmus Johansen er nomineret for i konkurrencen Fantastiske Fællesskaber på TV Midtvest, vidner om stor alsidighed og om at man sætter fællesskabet i højsædet på "Flyfabrikken", som stedet hedder.

Da en af Danmarks mest kendte forfattere Jeppe Aakjær, der stammer fra området, gik i landsbyskolen i Fly som dreng, var det oplagt for Rasmus Johansen at fortælle Jeppe Aakjærs historie. Som en musical.

Annonce
Optagelserne foregår i et mobilt lydstudie på Aarhus Havn, hvor en stor glasrude giver forbipasserende mulighed for at følge med i optagelserne. Foto: Flemming Krogh

Afsæt i Jeppe Aakjær

Nu har Rasmus Johansen har fået sammensat et hold af musikere og børnebogsforfatter Tina Sakura til at skabe musicalen. Elever fra Scenekunstskolen i Viborg, medlemmer af Cirkus Højdeskræk, som i forvejen holder til på Flyfabrikken, og Vredsted børnekor er også inddraget i projektet.

- Indtil videre arbejder vi med titlen "Ole fra Aakjær" - for at holde en distance til Jeppe Aakjær. Vi er inspireret af hans liv og tager afsæt i Jeppe Aakjær, som var en interessant person som samfundsrevser dengang. Han havde mod til at gå sine egne veje. Det mener jeg at mange, ikke mindst børn og unge, kan bruge i deres liv i dag. Du skal tro på dig selv. Stå ved din dialekt og ved den egn, som du kommer fra, lyder det fra Rasmus Johansen, inden han lukker døren til det pop-up-studie som Skanderborg-firmaet Dynaudio har stillet op på Aarhus Havn.

Første fase er at få indspillet nogle lydspor med dele af musikken. Senere bliver der lagt vokaler på, og det skulle der umiddelbart være tid til, da Rasmus Johansen først forventer premiere på musicalen til juni 2019.

Inden optagelserne begynder, tager tekniker Søren Flecks (i midten) en snak med musikerne. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Røver slap af sted med to halve 200-kronesedler: Nu er han efterlyst af politiet

Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Annonce