Annonce
Østjylland

Musik er blevet et nyt højdepunkt på ikonisk høj: Hør det her

Nu kan vi høre musik, når vi besøger Ejer Bavnehøj. Her kan vi ikke præsentere musikken, men hør en smagsprøve på stiften.dk. Foto: Jens Thaysen
Århusiansk professor i elektronisk musik laver uforudsigelig musik i Danmarks højeste område.
Annonce

SKANDERBORG: Gæster på Ejer Bavnehøj får sig en overraskelse - hvis de er tålmodige. Siden 30. august har der lydt musik fra tårnet på bakken, der ligger 170,35 meter over havet og dermed er Danmarks tredjehøjeste punkt.

Wayne Siegel, professor på De Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, har skabt syntetisk musik, der spiller tre-fem minutter på tidspunkter, som ikke er givet på forhånd. Det musikalske kunstværk vælger selv, hvornår det udfolder sig og hvordan.

- Lyden kommer fra en computer, og det har været en stor og langvarig proces at få højttalerne anbragt på det fredede tårn - og i det hele taget at finde højttalere, som kan tåle al slags vejr og vind, fortæller Wayne Siegel.

Men nu er de der, og værket er permanent, så det er værd at køre efter. "Signal" hedder det.

Annonce

Vælger selv næste gang

Det med gæsternes tålmodighed handler om, at musikken lyder i tre-fem minutter. Derefter er der pause, og den varer mellem 30 og 60 minutter. Kun computeren ved, hvor lang tid, der vil gå, fordi den selv vælger et nummer mellem 30 g 60, og efter det valgte antal minutter spiller musikken igen. Musikken kan høres mellem klokken 8 og 20 hver dag.

Musikken er aldrig den samme.

Wayne Siegel har skabt musikken til tårnet på højen. Foto: Axel Schütt

- For de fleste af os er musik skabt af et menneske. Men her har en computer fået et sæt regler eller algoritmer og kombinerer korte harmonisektioner på 10-20 sekunder til klangstrukturer og hele kompositioner. Computeren skaber ikke bare støj, musikken skabes løbende og gentager sig aldrig. Lydene er tal, og de kombineres på uendeligt mange måder, siger Wayne Siegel.

Annonce

Kunstnerisk frihed

Han har også lavet en lydinstallation i Den Sorte Diamant i København og ved kunstværket Dodekalitten på Lolland.

Til "Signal" fik han kunstnerisk frihed.


Musikken opstår ved en styret tilfældighed, og computeren ved godt, hvad klokken er.

Wayne Siegel


- Det var en skør idé at forvandle tårnet til en lydinstallation i anledning af 100 års dagen for Genforeningen. Jeg gik rundt på Ejer Bavnehøj en blæsende efterårsdag og fandt ud af, at akustikken var meget speciel, kirkeagtig, ved de fire hvælvinger, som tårnet består af. I midten af dem var akustikken ret tør ligesom udendørs. Jeg ville lave en lydinstallation, som spillede på akustikken, men jeg måtte tænke ud af boksen, fordi der ikke måtte sættes synlige højttalere op i det fredede tårn, forklarer Wayne Siegel.

Han fandt nogle højttalere af en type, som bruges udendørs på luksusskibe. Ingen i Danmark forhandlede dem, men Tape Connection i Aarhus købte dem hjem fra England.

- Musikken opstår ved en styret tilfældighed, og computeren ved godt, hvad klokken er. Når et stykke musik er, forbi vælger den straks et tal for antallet af minutter, inden en ny lyd kommer. Det er lidt som at slå terninger, siger Wayne Siegel.

Annonce

Inspireret udefra

Ar tårnet har fået musik skyldes foreningen Ejer Bavnehøjs Venner. Viggo Rasmussen har været formand for den i 20 år.

Han forklarer:

- Vi ville lave noget ekstraordinært og af en ny dimension på grund af 100 året for Genforeningen. En i foreningen havde oplevet Wayne Siegels musik til Dodekalitten. Derfor tog vi kontakt til ham, og det er gået over al forventning og  i respekt for hinanden. Vi ville vække nysgerrighed og synes, vi har gjort det ved at gå den digitale vej.

Annonce

Flere fornyelser

Viggo Rasmussen siger, at der er flere fornyelser på vej på Ejer Bavnehøj. En af dem er, at der skal betales elektronisk for at komme op i tårnet:

- Vi sætter nye døre i, og så skal man åbne dem ved at gøre nogenlunde som når man parkerer bilen.

Snart får tårnet nye døre med elektronisk åbning. Lige nu er det svært at betale for at gå op på toppen. Sprækken er blokeret af mønter, og nummeret til Mobilepay er udvisket. Foto: Hans Petersen

Betalingen er frivillig. Man leverer penge enten ved at kaste mønter i en boks i muren eller via mobilepay. Problemet lige nu er, at boksen er så fuld, at den er blokeret af mønter, og nummeret på mobilepay er udvisket.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

- Den nye løsning kommer snart, siger Viggo Rasmussen, der kan hente næsten 50.000 kroner om året ind ad den vej.

- Vi tjener ikke noget, understreger han. Alle penge går til at vedligeholde og forny området.

Fra Ejer Bavnehøj er der 360 graders udsigt over landskabet. Foto: Jens Thaysen

"Signal" og kunstneren

Lydværket "Signal" er skabt af Wayne Siegel, der bor i Malling, er født i Californien i 1953 og kom til Danmark i 1974.

Han har været professor i elektronisk musik ved Det Jyske Musikkonservatorium. I 2018 blev han æresprofessor her.

Projektet er støttet af Aarhuus Stiftstidendes Fond, Inger og Asker Larsens Fond, Per og Lise Aarsleffs Fond, Nordea-Fonden og Kulturarvspuljen i Skanderborg Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Danmark

Se Danmark: Med misk mask maske på

Annonce