Annonce
Østjylland

Musik fra da far var dreng: Gasolin-auktion gik som varmt brød

Tidligere trommeslager i Gasolin, Charlie Bom-Bom alias Søren Berlev, er i høj grad still going strong. Det beviste han ved Gasolin auktionen i Ridehuset på Værket lørdag. Foto: Jakob Lerche
Over 300 Gasolin-fans havde lagt vejen forbi Værket lørdag, hvor unikke Gasolin-effekter og musik var på auktion. Men prisniveauet var ret højt, og det afholdt nogle fra at byde.
Annonce

Randers: Man kunne se det på t-shirts, på alderen og nogle gange bare på attituden. At her var der fans af Gasolin og Kim Larsen, så det battede, og nogle var så inkarnerede, at de var nørder ud i det Gasolin'ske univers. Og de var stolte af det.

Ridehuset på Værket dannede lørdag rammen om verdens største Gasolin-auktion, idet familien til en afdød samler fra Hadsten havde valgt at sætte samlingen på auktion. Mere end 2000 effekter fordelt på 1000 katalognumre var til salg, hvor af de 359 var på den fysiske auktion, mens resten sælges på tre netauktioner.

Man skulle møde op, hvis man skulle have fingre i de mest specielle Gasolin-ting.

En af dem, der slet ikke kunne holde sig væk, er Lars Pinderup fra Stilling ved Aarhus. Han havde på forhånd budt på 40-50 af katalognumrene i netauktionerne.

- Jeg har nærmest været online på netauktionerne, siden de blev sat på, siger han.

Han er hardcore fan og har samlet i 40 år og har en samling, der, slag på tasken, er en halv million kroner værd.

- Det er jo lidt svært at sige, for priserne eksploderede i september sidste år (Kim Larsen døde 30. september 2018, red.) Men det er der omkring, siger Lars Pinderup, der er mest interesseret i musikken, ikke alt det overflødige merchandise eller instrumenterne.

- Det er klart, at hvis jeg løber over effekter på et marked, så køber jeg det, hvis det er billigt. Men så er det med videresalg for øje, siger Lars Pinderup.

Gasolin auktion

Gasolin samlingen, som formentlig er verdens største, spænder over alt fra instrumenter til plakater, testtryk, promotion-materiale, lp'er og platin-, guld- og sølvplader, signerede instrumenter, tøj og fotografier.

Cirka 350 af de mest specielle effekter kom under hammeren til den fysiske auktion i Ridehuset på Værket lørdag.

Resten af effekterne bliver solgt på tre forskellige netauktioner, der slutter søndag 7. april.

Alle katalognumrene kan nu ses på Campen Auktioners hjemmeside.

Han går specifikt efter testtrykkene på lp'er, direkte fra CBS-fabrikken i Holland.

- Normalt er der en orange label på en vinylplade, men når det er promotion eller test, så er de hvide. Og CBS sendte måske fem, seks, syv eller maksimalt otte testplader ud eksternt, så Gasolin og manageren kunne høre om det kvalitetsmæssigt var i orden. Men så beholdt fabrikken også en eller måske to i deres eget arkiv, og de interne testplader er der nogle stykker af her. Dem vile jeg virkelig gerne have fat i. Sådan nogle har jeg ikke i forvejen, siger Lars Pinderup.

Derhjemme har han ni af de eftertragtede sølv, guld og platinplader, som Gasolin opnåede ved at sælge mange plader.

- De er også med her i mange udgaver, men for det første er de alt for dyre. Jeg vil ikke op at give over 20.000 kroner for en. Og for det andet, så er de ikke i original indramning, for samleren havde et skinnesystem, de var sat op i og havde derfor skiftet rammerne. Og det betyder meget for mig. Så nørdet er jeg, griner Lars Pinderup.

Han begyndte at samle, da han fik sit første kasettebånd i 1973-1974. Og ved udgivelsen af Gas 3, var han solgt.

- Ja, og så greb det bare om sig, siger han.

Da der var cirka 40 katalognumre tilbage gjorde Lars Pinderup en hurtig status.

- Jeg har fået 10-12 katalognumre, af det jeg er gået efter. Og det løber i hvert fald op i 20.000 kroner. Jeg har fået flere af testtrykkene, som jeg ingen havde af i forvejen. De løb op i 700-800 kroner og en enkelt i 1600 kroner før gebyr, siger Lars Pinderup.

Annonce

Campen og Knudsen

Auktionen holdes i et samarbejde mellem Campen Auktioner og Henrik Knudsen, ejer af Memphis Mansion.

- Jeg er jo vokset op med Gasolin, og der er virkelig mange ting, jeg godt selv kunne tænke mig. Men jeg har ikke selv lov at byde, lød det fra auktionarius Finn Campen selv.

Han glædede sig over det høje niveau i kvaliteten af samlingen.

- Det er helt enestående og noget, vi aldrig kommer til få på auktion igen, siger han.

Henrik Knudsen var der også. Han havde travlt med at servicere den tidligere trommeslager i Gasolin, Charlie Bom-Bom alias Søren Berlev, der var en smut forbi Ridehuset med sit nye band Berlev Rock ‘n’ Roll Hotel for at spille noget deres seneste album fra efteråret 2018: "You Can Make It".

- Det er klart, at det er lidt vemodigt, når sådan en stor samling kommer på auktion. Både og. For det er jo godt at flere får glæde af det, men omvendt så havde jeg håbet, at én person havde købt det hele og lavet udstilling, gerne i en forladt tankstation. Det havde der været god fornuft i. At lave et museum til glæde for mange, siger Henrik Knudsen, der selv havde et godt øje til mange af de helt enestående Gasolin-ting.

- Men jeg må hellere holde mig til Elvis, ellers løber det bare af med mig, lød det tørt fra ham.

Der var stor interesse for den fysiske auktion af omkring 350 katalognumre fra Gasolin i Ridehuset på Værket. Foto: Jakob Lerche
Annonce

På tur fra Roskilde

Michel Jacobsen havde taget turen fra Roskilde med en kammerat for at byde på varerne.

- Men jeg tror ikke, at jeg får noget med hjem. Mange af tingene er allerede meget dyre i netauktionen, og jeg tror ikke, jeg får råd til det. Det er et overraskende dyrt niveau, synes jeg. Men selv om jeg ikke får noget med hjem, så har turen ikke været spildt. Det har været en dejlig tur, og vi har også nået at se en lille smule af Randers, siger Michel Jacobsen, der først de seneste seks-syv år er begyndt at samle på Gasolin-effekter, og har en samling der er omkring de 20.000 kroner værd i dag.

Han kan fortælle, at der kommer en særudstilling netop til Roskilde, når vi rammer 50-året for Gasolins tilblivelse.

- Og det skal jeg til, siger Michel Jacobsen.

Det viste sig senere på dagen, at det faktisk lykkedes Michel Jacobsen at få en ønsket plade med hjem. For 2800 kroner fik han hammerslag på en promotionpladen fra Live i Skandinavien.

- Med gebyr ryger den op i 3400 og noget. Men så har jeg den, og den pynter gevaldigt i min samling, siger Michel Pedersen.

Inkarneret fan og samler gennem 40 år, Lars Pinderup, Stilling ved Aarhus. Foto: Jakob Lerche
Annonce

Stak af - ud ad vinduet

En anden Gasolin-fan med stort F er Jan Pedersen fra Ø. Alling på Djursland.

- Jeg er her bare af interesse. Jeg skal ikke byde på noget, det er alt for dyrt. Min kæreste, Lotte, er kusine til Finn Campen, så vi er her af ren nysgerrighed, selv om jeg er stor Gasolin-fan, siger Jan Pedersen.

- Jeg har en Harley-garage derhjemme med poolbord og meget mere, hvor drengene og jeg hænger ud, og der kører konstant Gasolin på anlægget, siger Jan Pedersen, der var til sin allerførste Gasolin-koncert, da han var 14 år.

- Mine forældre var ikke meget for at give mig lov, så jeg stak ud ad vinduet og her holdt min storebror, der er fire år ældre, på sin knallert. Jeg hoppede bagpå, og så kørte vi til Gasolin-koncert. Og det var fedt. Lige siden har jeg været vild med dem, siger Jan Pedersen, der allerhelst ville have den røde el-guitar, hvis han kunne vælge uden at skele til pengepungen.

- Nej, nej, nej, lød det opgivende fra kæresten, da Jan Pedersen fik lov at hive den eftertragtede røde "spade" ned for at blive fotograferet med den.

Jan Pedersen, Ø. Alling, ville gerne have haft fingrene i denne røde el-guitar. Foto: Jakob Lerche
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Hætteklædte tyveknægte på båd skaber utryghed på Aarhus Ø

Annonce