Annonce
Østjylland

Musik fra da far var dreng: Gasolin-auktion gik som varmt brød

Tidligere trommeslager i Gasolin, Charlie Bom-Bom alias Søren Berlev, er i høj grad still going strong. Det beviste han ved Gasolin auktionen i Ridehuset på Værket lørdag. Foto: Jakob Lerche
Over 300 Gasolin-fans havde lagt vejen forbi Værket lørdag, hvor unikke Gasolin-effekter og musik var på auktion. Men prisniveauet var ret højt, og det afholdt nogle fra at byde.

Randers: Man kunne se det på t-shirts, på alderen og nogle gange bare på attituden. At her var der fans af Gasolin og Kim Larsen, så det battede, og nogle var så inkarnerede, at de var nørder ud i det Gasolin'ske univers. Og de var stolte af det.

Ridehuset på Værket dannede lørdag rammen om verdens største Gasolin-auktion, idet familien til en afdød samler fra Hadsten havde valgt at sætte samlingen på auktion. Mere end 2000 effekter fordelt på 1000 katalognumre var til salg, hvor af de 359 var på den fysiske auktion, mens resten sælges på tre netauktioner.

Man skulle møde op, hvis man skulle have fingre i de mest specielle Gasolin-ting.

En af dem, der slet ikke kunne holde sig væk, er Lars Pinderup fra Stilling ved Aarhus. Han havde på forhånd budt på 40-50 af katalognumrene i netauktionerne.

- Jeg har nærmest været online på netauktionerne, siden de blev sat på, siger han.

Han er hardcore fan og har samlet i 40 år og har en samling, der, slag på tasken, er en halv million kroner værd.

- Det er jo lidt svært at sige, for priserne eksploderede i september sidste år (Kim Larsen døde 30. september 2018, red.) Men det er der omkring, siger Lars Pinderup, der er mest interesseret i musikken, ikke alt det overflødige merchandise eller instrumenterne.

- Det er klart, at hvis jeg løber over effekter på et marked, så køber jeg det, hvis det er billigt. Men så er det med videresalg for øje, siger Lars Pinderup.

Annonce

Gasolin auktion

Gasolin samlingen, som formentlig er verdens største, spænder over alt fra instrumenter til plakater, testtryk, promotion-materiale, lp'er og platin-, guld- og sølvplader, signerede instrumenter, tøj og fotografier.

Cirka 350 af de mest specielle effekter kom under hammeren til den fysiske auktion i Ridehuset på Værket lørdag.

Resten af effekterne bliver solgt på tre forskellige netauktioner, der slutter søndag 7. april.

Alle katalognumrene kan nu ses på Campen Auktioners hjemmeside.

Han går specifikt efter testtrykkene på lp'er, direkte fra CBS-fabrikken i Holland.

- Normalt er der en orange label på en vinylplade, men når det er promotion eller test, så er de hvide. Og CBS sendte måske fem, seks, syv eller maksimalt otte testplader ud eksternt, så Gasolin og manageren kunne høre om det kvalitetsmæssigt var i orden. Men så beholdt fabrikken også en eller måske to i deres eget arkiv, og de interne testplader er der nogle stykker af her. Dem vile jeg virkelig gerne have fat i. Sådan nogle har jeg ikke i forvejen, siger Lars Pinderup.

Derhjemme har han ni af de eftertragtede sølv, guld og platinplader, som Gasolin opnåede ved at sælge mange plader.

- De er også med her i mange udgaver, men for det første er de alt for dyre. Jeg vil ikke op at give over 20.000 kroner for en. Og for det andet, så er de ikke i original indramning, for samleren havde et skinnesystem, de var sat op i og havde derfor skiftet rammerne. Og det betyder meget for mig. Så nørdet er jeg, griner Lars Pinderup.

Han begyndte at samle, da han fik sit første kasettebånd i 1973-1974. Og ved udgivelsen af Gas 3, var han solgt.

- Ja, og så greb det bare om sig, siger han.

Da der var cirka 40 katalognumre tilbage gjorde Lars Pinderup en hurtig status.

- Jeg har fået 10-12 katalognumre, af det jeg er gået efter. Og det løber i hvert fald op i 20.000 kroner. Jeg har fået flere af testtrykkene, som jeg ingen havde af i forvejen. De løb op i 700-800 kroner og en enkelt i 1600 kroner før gebyr, siger Lars Pinderup.

Campen og Knudsen

Auktionen holdes i et samarbejde mellem Campen Auktioner og Henrik Knudsen, ejer af Memphis Mansion.

- Jeg er jo vokset op med Gasolin, og der er virkelig mange ting, jeg godt selv kunne tænke mig. Men jeg har ikke selv lov at byde, lød det fra auktionarius Finn Campen selv.

Han glædede sig over det høje niveau i kvaliteten af samlingen.

- Det er helt enestående og noget, vi aldrig kommer til få på auktion igen, siger han.

Henrik Knudsen var der også. Han havde travlt med at servicere den tidligere trommeslager i Gasolin, Charlie Bom-Bom alias Søren Berlev, der var en smut forbi Ridehuset med sit nye band Berlev Rock ‘n’ Roll Hotel for at spille noget deres seneste album fra efteråret 2018: "You Can Make It".

- Det er klart, at det er lidt vemodigt, når sådan en stor samling kommer på auktion. Både og. For det er jo godt at flere får glæde af det, men omvendt så havde jeg håbet, at én person havde købt det hele og lavet udstilling, gerne i en forladt tankstation. Det havde der været god fornuft i. At lave et museum til glæde for mange, siger Henrik Knudsen, der selv havde et godt øje til mange af de helt enestående Gasolin-ting.

- Men jeg må hellere holde mig til Elvis, ellers løber det bare af med mig, lød det tørt fra ham.

Der var stor interesse for den fysiske auktion af omkring 350 katalognumre fra Gasolin i Ridehuset på Værket. Foto: Jakob Lerche

På tur fra Roskilde

Michel Jacobsen havde taget turen fra Roskilde med en kammerat for at byde på varerne.

- Men jeg tror ikke, at jeg får noget med hjem. Mange af tingene er allerede meget dyre i netauktionen, og jeg tror ikke, jeg får råd til det. Det er et overraskende dyrt niveau, synes jeg. Men selv om jeg ikke får noget med hjem, så har turen ikke været spildt. Det har været en dejlig tur, og vi har også nået at se en lille smule af Randers, siger Michel Jacobsen, der først de seneste seks-syv år er begyndt at samle på Gasolin-effekter, og har en samling der er omkring de 20.000 kroner værd i dag.

Han kan fortælle, at der kommer en særudstilling netop til Roskilde, når vi rammer 50-året for Gasolins tilblivelse.

- Og det skal jeg til, siger Michel Jacobsen.

Det viste sig senere på dagen, at det faktisk lykkedes Michel Jacobsen at få en ønsket plade med hjem. For 2800 kroner fik han hammerslag på en promotionpladen fra Live i Skandinavien.

- Med gebyr ryger den op i 3400 og noget. Men så har jeg den, og den pynter gevaldigt i min samling, siger Michel Pedersen.

Inkarneret fan og samler gennem 40 år, Lars Pinderup, Stilling ved Aarhus. Foto: Jakob Lerche

Stak af - ud ad vinduet

En anden Gasolin-fan med stort F er Jan Pedersen fra Ø. Alling på Djursland.

- Jeg er her bare af interesse. Jeg skal ikke byde på noget, det er alt for dyrt. Min kæreste, Lotte, er kusine til Finn Campen, så vi er her af ren nysgerrighed, selv om jeg er stor Gasolin-fan, siger Jan Pedersen.

- Jeg har en Harley-garage derhjemme med poolbord og meget mere, hvor drengene og jeg hænger ud, og der kører konstant Gasolin på anlægget, siger Jan Pedersen, der var til sin allerførste Gasolin-koncert, da han var 14 år.

- Mine forældre var ikke meget for at give mig lov, så jeg stak ud ad vinduet og her holdt min storebror, der er fire år ældre, på sin knallert. Jeg hoppede bagpå, og så kørte vi til Gasolin-koncert. Og det var fedt. Lige siden har jeg været vild med dem, siger Jan Pedersen, der allerhelst ville have den røde el-guitar, hvis han kunne vælge uden at skele til pengepungen.

- Nej, nej, nej, lød det opgivende fra kæresten, da Jan Pedersen fik lov at hive den eftertragtede røde "spade" ned for at blive fotograferet med den.

Jan Pedersen, Ø. Alling, ville gerne have haft fingrene i denne røde el-guitar. Foto: Jakob Lerche
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Julen varer ikke ret meget længere

For os, der nu er den ældste generation, er det ikke noget problem i hukommelsen at genskabe barndommens lykkeland i 1950’erne. Om man boede i midtbyen, på Trøjborg eller på Frederiksbjerg var et fedt, for det var det samme alle steder: boligblokke i fire-fem etager, der lå i karréer med gaderne på kryds og tværs. Og forsynings-centralerne lå lige henne på gadehjørnerne. Der lå en købmandsbutik på det ene hjørne, en bager på det andet, en slagter på det tredje og endelig en grønthandler på det fjerde. Og der var snesevis af dem, for de lå på hvert eneste gadehjørne overalt i byen. Men i 1960’erne og 1970’erne forsvandt alle disse småhandlende i løbet af en forholdsvis kort årrække; facaderne blev muret til og der blev indrettet hjørnelejligheder i de tidligere butikker. De store supermarkeder tog dem, gik vi og sagde – endskønt købmandens, slagterens og grønthandlerens butikslukning kun kunne tilskrives os selv. Det var jo os – kunderne – som holdt op med at handle hos dem, da vi i stedet søgte indenfor i det spændende supermarked med de bugnende varehylder og de deraf nødvendige indkøbsvogne. Og vi fik da også en form for personlig kontakt med den søde kassedame. Det var dét, der slog købmanden ihjel. Men det var kun indirekte supermarkedets skyld! Og nu gentager historien sig, men denne gang er det udvalgsforretningerne det går ud over. Tøj, sko, isenkram, smykker, bøger and-you-name-it bliver nu ligesom i 1960’erne solgt i nye og anderledes ”butikker” – nu kaldes de bare internettet. Nu skal folk end ikke rejse sig fra sofaen længere for at handle, hvorfor historien gentager sig: det er heller ikke nyheden e-handel, som nu er skyld i at de små fysiske butikker får det sværere og sværere – det er og bliver os, kunderne, der er begyndt at handle anderledes. Det hele skal naturligvis ses i sammenhæng med, at handels-uvidende byrådsmedlemmer og deres tilsvarende embedsmænd ommøblerer byen, så den sidste lyst, kunderne måtte have for at tage ind i city for at købe varer, nok også skal blive elimineret. Det bliver gjort vanskeligere og vanskeligere at køre rundt i byen – og det bliver efterhånden komplet umuliggjort at finde parkeringspladser. Det sidste fordi kommunen fjerner alle gammelkendte p-pladser for at tvinge bilisterne til at bruge kommunens egne p-misfostre Navitas og Dokk1 – som dog aldrig, aldrig, aldrig nogensinde bliver rentable, fordi de er placeret komplet tåbeligt i forhold til byens handelsliv. Butikker lukker vedvarende i hobetal. Det sker på daglig basis. Og som noget helt nyt ser vi nu også gamle, fine, velanskrevne og –konsoliderede firmaer indskrænke og lukke tabsgivende filialer, simpelthen for at rebe sejlene. Noget de store kædefirmaer af prestigemæssige årsager ikke tidligere har beskæftiget sig for alvor med – men nu udvises rettidig omhu og damage control. Så kig dig derfor godt rundt omkring på alle juledekorationerne, når du i disse dage er ud at købe julegaver. For det er meget tænkeligt, at julen ikke varer så meget længere. I takt med at der bliver færre butikker med næsten ingen omsætning fordi vi køber det meste på nettet, så bliver der heller ikke råd til for gadeforeningerne at sætte julepynt op. Flere af byens kendte handelsgader har jo allerede for længst fravalgt juledekorationerne, og indenfor en kort årrække kommer Strøgets flotte stjernehimmel formentlig heller ikke op. Det koster hvert år en halv million kroner, men med flere og flere ikke-betalende medlemsbutikker, bliver det jo umuligt for Strøgforeningen at finde økonomi til at bruge så mange penge på julelys. Men vi kan ikke stoppe det. Man har aldrig kunne stoppe naturlig udvikling. I 1960’erne buldrede supermarkederne frem og nu om dage er det så handlen på nettet. Det står ikke til at ændre. Det eneste vi så bare skal huske på, når vi om nogle år savner de hyggelige julelys i gaderne, er årsagen til, at der ikke længere er råd til den glædelige julehygge. Der er for få fysiske butikker til at betale.

Aarhus

Turbåd inspiceret efter at kvinder faldt i havnen: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

112

Forundret formand for Vejlby-Risskov Hallen: Er uforvarende blevet en del af svindelsag i Forsvaret

Annonce