Annonce
Kultur

Musikalske verdener mødes i Kunsthallen

Aarhus-baserede Orhan Özgür Turan, der også spiller i orkestret Hudna, betegnes af arrangørerne som en stærk repræsentant for mellemøstlige og anatolske musiktraditioner. Pressefoto

Musikforeningen Det turkise telt bidrager til 2017 finalen med "Reflections". En unik musikbegivenhed der blander korsang, elektropop og mellemøstlige toner i Kunsthal Aarhus' smukke rammer.

AARHUS: Den 100 år gamle kunstbygning i J.M. Mørks Gade danner til 2017-finalen lørdag 9. december rammen om et helt særligt musikalsk møde.

Under titlen "Reflections" har musikforeningen Det turkise telt, som mange kender fra festugen, sat den internationalt anerkendte elektropop-duo Blue Foundation, de to Aarhus-baserede multi-instrumentalister og komponister Orhan Özgür Turan og Maher Mahmoud samt det århusianske kvindekor Nordsang i stævne.

- Vi har sammensat de tre musikalske genrer, fordi de stammer fra forskellige musikalske traditioner og rødder. Derfor er det spændende at samle dem i en særlig hybrid, hvor der kommer noget nyt og fantastisk ud af det, siger Camilla Aneto Olesen, projektansvarlig fra Det turkise telt.

- Når vi sætter forskellige genrer sammen, får vi også nogle forskellige mennesker til at mødes. Vi håber og tror, at mange af vores gæster denne aften vil opleve, at noget ny musik i sammenspil kan åbne nogle musikalske døre, siger Thomas Beyer, projektansvarlig fra Det turkise telt.

Annonce

Reflections

Musikforeningen Det turkise telt præsenterer i samarbejde med Kunsthal Aarhus "Reflections".

Tre musikalske kræfter mødes for skabe helt ny musik; den internationalt anerkendte elektropop-duo Blue Foundation, multi-instrumentalisterne og komponisterne Orhan Özgür Turan og Maher Mahmoud samt en del af koret NordSang.

Koncerten kan opleves to gange i løbet af aftenen, kl. 20.30 og 23.00, og finder sted i Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade 13, Aarhus.

De medvirkende kunstnere har været i kontakt gennem længere tid, men har kun to en halv dag til at skabe et fælles værk, som til finale-festen bliver opført to gange i Kunsthal Aarhus.

Derfor bliver der i øjeblikket arbejdet på højtryk på spillestedet Radar, der fungerer som et midlertidigt øvelokale for musikerne.

- De har hver især haft nogle ting med, som de har komponeret specielt til denne lejlighed. Lige nu sidder de og idéudvikler og arbejder kreativt på at spille og udvikle musikken sammen, fortæller Camilla Aneto Olesen.

Det århusianske kvindekor Nordsang blev dannet i 2015 og har siden givet koncerter i både ind- og udland. I spidsen for koret står Freja Nørager. Under koncerten vil koret interagere med både den elektroniske musik og strengeinstrumenterne. Pressefoto

Tre scener

"Reflections" vil på lørdag udspille sig tre forskellige steder i Kunsthal Aarhus, som hver er centret om en af de tre musikalske kilder. Men det overordnede lydbillede vil være det samme ved alle tre scener.

- Det er lidt en leg med sanser. For det der sker, når du både hører og ser noget, er, at noget træder mere frem end andet, selv om lydbilledet er det samme, forklarer Camilla Aneto Olesen, mens Thomas Beyer uddyber:

- Vi arbejder meget med, at musikken kommer ud over scenekanten. Nu hvor vi har tre forskellige scener, kommer publikum til at kunne gå på opdagelse i de forskellige stemninger, som musikken fordrer.

Den ene scene kommer til at være udendørs, centreret omkring den glasboks, der stikker op af jorden bag museet. Her bliver der skabt et farverigt overdækket rum, hvor de to kunstnere fra Blue Foundation, Tobias Wilner og Bo Rande, vil blive placeret inde i glasboksen.

Inde i museets café vil oud-spillerne, Orhan Özgür Turan og Maher Mahmoud, sidde i et afslappet område med tæpper på gulvet.

- Det bliver lidt a la den stemning, som man kender i Det turkise telt under Aarhus Festuge, siger Thomas Beyer og fortsætter:

- Nede i underetagen kan man opleve koret. Her har vi fået en kunstner fra Odense Kunstakademi til at lave et værk, som skal inddrage hele rummet og få det til at spille sammen med koret.

Elektropop-duoen Blue Foundation udgav sidste år det kritikerroste album "Blood Moon". Musikmagasinet Soundvenue gav albummet fem stjerner under overskriften "Ultraambitiøst post-pop-udspil", mens Gaffa gav seks stjerner. Lørdag kan de opleves i samspil med korsang og mellemøstlige toner i Kunsthal Aarhus. Pressefoto

Et spændende år

At det lige er Kunsthal Aarhus, der er blevet udvalgt til arrangementet, er der flere grunde til, fortæller Camilla Aneto Olesen.

- Vi kan rigtig godt lide at lave koncerter i andre formater. Vi arbejder meget med rum og historie fortælling og prøver at skabe en speciel stemning omkring koncerten. Derfor er kunsthallen en fantastisk venue, forklarer hun.

Det turkise telt har været en aktiv del af Aarhus Festuge i otte år. I maj i år lancerede foreningen Roots & Hybrid Festival, der præsenterede over 20 navne inden for verdensmusikgenren i Ridehuset.

Musikforeningen er glade for at være en del af afslutningsfesten for kulturhovedstadsåret.

- 2017 har været et helt vildt spændende år for os i Det turkise telt, hvor vi har taget nogle nye skridt og prøvet at udfordre os selv. Vi tror meget på, at vi er lykkedes med vore projekter, fordi vi er i en by som Aarhus, hvor der er plads til det, men hvor der også nogle gange mangler noget musik, som kan udfordre folk og give dem nogle tætte og personlige oplevelser med musik. Derfor synes vi også, at vi passer godt ind i 2017s afslutningsprogram, siger Thomas Beyer.

Koncerten kan opleves to gange i løbet af aftenen kl. 20.30 og igen kl. 23.00.

Maher Mahmoud betegnes sammen med Orhan Özgür Turan som en af Nordens bedste oud- og saz-spillere. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

AGF

AGF må undvære en håndfuld profiler i træningskamp

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce