Annonce
Livsstil

Musiker Mads Mathias: - Det er sundt at grine sammen

Mads Mathias er aktuel med sit andet soloalbum, ”I’m All Ears”. Foto: Kristoffer Juel Poulsen
- Jeg forbruger ikke kun den ”sværere tilgængelige kunst”, men elsker også at læne mig tilbage og blive godt gammeldags underholdt.

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Det kan jeg sige ret klart, for jeg har jo netop prøvet at få det taget fra mig for nylig af den unævnelige pandemi og har kunnet mærke, hvor meget kultur egentlig betyder for mig. Det beriger med refleksion over både de små og store spørgsmål og med at komme ud af sin egen navlebeskuende tilstand og zoome lidt ud og stille nye spørgsmål til sig selv og sine omgivelser. Jeg forbruger ikke kun den ”sværere tilgængelige kunst”, men elsker også at læne mig tilbage og blive godt gammeldags underholdt. Det tror jeg også er sundt - at grine sammen, ad andre og sig selv er jo refleksion, der vil noget. At blive provokeret nyder jeg, det pinlige også til tider, og jeg kan også godt lide at provokere lidt selv.


- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- Jeg elsker at læse og har næsten altid gang i en bog, og så er det jo dejligt, at i et hjem med børn om benene har de en tendens til, altså bøgerne, at strække sig over lidt længere tid ... Jeg er i gang med at læse en bog om en af danmarkshistoriens mørkeste epoker, den profitable periode som slavemagt. ”Haabet” af Mich Vraa giver gennem breve, logbøger og dagbøger indsigt i, hvad der for en yngre dansker som mig er et chokerende menneskesyn og moralsk kompas. Jeg boede som barn og ung teenager seks år i Østafrika og har derfor set og oplevet racisme på forskellige niveauer og forstår nu, at det på ingen måde kan sammenlignes med dengang. Det var godt nok en anden tid, som i sin forfærdelighed sætter vor tids bestræbelser i perspektiv. Vi er slet ikke i mål, men er nået langt. Det er stærk læsning.


- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Jeg kan huske første gang, jeg hørte Harry Connick Jr. Jeg var vel midt i teenageårene og havde på det tidspunkt alligevel hørt en del jazzmusik, sangere og instrumentalister og havde mine favoritter, men da jeg hørte Harrys stemme, hans bigband og arrangementerne, tænkte jeg: ”Der var den!” Det ramte noget, hvor jeg tænkte: ”Det er jo sådan, det skal lyde.” Den frække funky måde han brugte bigbandet på, hans veldrejede numre og en vokal, der inviterede indenfor. Den mødom, der blev taget der, vil jeg gerne opleve igen!


- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Jeg har set en serie for nylig, som gjorde indtryk på mig. Jeg så den, fordi jeg er vild med forfatteren Kim Fupz Aakeson og faldt over ”Welcome to Utmark”. Det er et brunt, halvdystert univers i det nordlige Norge, der med mørk underfundig humor udstiller kulturelle clashes mellem nogle utroligt velcastede typer lige fra en forstokket same, hvis bror til stor skam for familien går i dameundertøj, og en alkoholiseret taber af en far til det eneste lyspunkt - en preteenage-datter der, som den tilsyneladende eneste blandt en flok tåbelige voksne, kan se klart og forsøger at samle trådene. Den tør tage lidt pis på de alvorlige emner og kulturer, og det elsker jeg, og så spiller de lidt nyere norske skuespillere bare fremragende.


- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Jeg var med min arkitekt-hustru til Biennalen i Venedig og fik med en kronisk lethængende kæbe at se, hvordan man kunne bygge, bo og leve ... hvis man ville. Tænk, hvis der fandtes en verden, hvor æstetik og menneskets velvære vejede tungere end kapital og vækst. Jeg bliver så deprimeret af de uhyggelige, vindblæste, sjæleforladte klodser af nybyg, som man desværre ser flere og flere steder. Jeg bor selv tæt på Ørestaden, som jo må siges at være et monumentalt bevis på, hvad man, for mig at se, endelig IKKE skal gøre. Med fare for at lyde klogeåge-agtig synes jeg, det er underligt, at man ikke forestiller sig, at store, tunge, høje, gruopvækkende, grå flader vækker utryghed. Er det ikke det stik modsatte af, hvad man hører, folk ønsker sig i en by: tryghed, nærvær, samvær, grønt, liv og lys. Biennalen gav et hårdt tiltrængt lys for enden af beton-tunnelen.


- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg har en dims på hylden, som er intet mindre end genial. I al sin enkelhed. Som når jeg forsøger at skære ind til benet i en sang for kun at få det allermest nødvendige med, det, der trykker lige, hvor det skal og så heller ikke mere, men som alligevel kan være så svært. Ligesom når det klør et svært tilgængeligt sted, og man bare ikke kan nå og må være kreativ for at få ramt netop det sted, hvor det klør. Jeg er så glad for min kløpind. En fremragende opfindelse i al sin enkelhed.


- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg glæder mig så meget til at komme i teatret igen. Det er tilpas langt fra min egen faglighed, som ofte står i vejen, når jeg går til koncerter, hvor jeg kan have svært ved at slå hjernen fra. Jeg er særligt optaget af timingen i iscenesættelsen. Hvis de to ting spiller sammen, er jeg glad. Rammen skal trække mig ind, så jeg åbner øjnene og ørerne, og så hvis dialogen og timingen sidder i skabet, og man taber fornemmelsen for tid og sted, så er jeg vild med teatret.


- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Når det ikke vil mig noget. Så er det skidt. Jeg synes selv, jeg har en rimelig bred smag, så det kommer vel ned til levering. Hvis det er overspillet, mangler timing, ikke inviterer indenfor og får mig til at spekulere, om det så er teater, musik, en udstilling eller andet, så er det en dårlig kulturoplevelse for mig. Det er ikke så ofte, jeg ser musicals, men sidst jeg gjorde, må jeg desværre tilstå, at det irriterede mig en anelse netop med overspillende karakterer, der toppet godt med glinsende sød glasur stoppes ned i halsen og på en overfladisk måde bliver æltet rundt i, hvad der lyder som en lynskrevet halvfesen popsang, der rimer på hjerte og smerte. Det vil måske tjene penge, men det vil ikke mig noget. /DB

Jeg glæder mig så meget til at komme i teatret igen.


Mads Mathias

Født i 1981. Opvokset op i et hjem med klaver og en masse andre instrumenter, og saxofonen blev hans hovedinstrument fra 11-årsalderen.

Som 20-årig blev han optaget på Rytmisk Musikkonservatorium i København, hvorfra han fik en diplomuddannelse i 2007.

I 2012 udkom hans debutsoloalbum ”Free Falling”, som gav ham en Danish Music Award for Årets Nye Navn.

Som sanger optræder Mads Mathias ud over egne orkestre også med blandt andre DR Big Bandet og Six City Stompers.

Han er også en brugt både studie- og livemusiker og har spillet med navne som Anne Linnet, Sinne Eeg, Billy Cross, Martin Hall og Karen Mukupa.

Mads Mathias er aktuel med sit andet soloalbum, ”I’m All Ears”.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

For abonnenter

Anmeldelse: Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Kultur

Mohamad flygtede fra krigen: Nu er han manden bag stjernerne i Vild Med Dans

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce