Annonce
Kultur

Musiker satser egne penge på nyt album

En anmelder kaldte Niklas Runge for 'The Jutland Buckley', med en kærlig hilsen til den amerikanske musiker Jeff Buckley. Foto: Flemming Krogh
Den unge århusianske sanger og sangskriver, Niklas Runge, går mod strømmen og satser på at skabe sig et navn indenfor storladen rockmusik.
Annonce

AARHUS: Partout-billetterne til dette års Roskilde Festival er udsolgt. Med et program hvor rap og hiphop dominerer, tyder det på, at arrangørerne har ramt rigtigt, når de skal have fat i de yngre målgrupper.

Men ikke alle unge musikere og sangere går i den retning. Selvom rockmusikken ikke tiltrækker unge i samme grad som tidligere, har den århusianske sanger Niklas Runge valgt den genre. I den storladne ende - hvor vokalisten sætter sig selv på prøve med et stort stemmeregister. Tilsat strygere og andre instrumenter, der hæver musikken op på et højere niveau.

"I Know I’m Not Magnificent" er er titlen på Niklas Runges debutalbum, som udkommer i løbet marts måned. Albummet udkommer på diverse digitale tjenester men også på vinyl. Det har gjort ondt i den unge musikers pengepung. Især trykning af 250 limiterede vinyler og udgifter til anerkendte folk i branchen koster.

- Selvom jeg fik min kammeret Mikkel Mikkelsen, der selv er musiker, til at hjælpe med indspilningerne hjemme i min egen lejlighed, har der været mange udgifter, forklarer Niklas Runge, som bestilte Dennis Ahlgren til at mikse de rå spor fra optagelserne og senere Emil Thomsen til at stå for masterering.

Nu sidder den unge musiker med et bredt smil og opknappet skjorte i sin nye lejlighed, hvor der er masser af lys og højt til loftet. Tilværelsen tegner godt for den stolte sanger og musiker, som voksede op i Odense. I et hjem hvor især hans far ofte spillede musik for den unge Niklas Runge. Klassiske rocknavne som Pink Floyd og Dire Straits fik ofte spilletid på farens pladespiller. Ligesom Kim Larsen var et højt skattet navn i det fynske hjem.

Lillebror Oliver fattede også interesse for sang og musik.

- Oliver synger i kor indenfor barbershop-genren. Det er hyggeligt, at vi deler samme interesse, selvom Oliver ikke har ambitioner at være professionel musiker, fortæller Niklas Runge over en kop te i den store hjørnesofa i lejligheden, hvor hans akustiske guitar altid er indenfor rækkevidde.

Niklas Runge

Født i Odense, 27. november 1993. Bosat i Aarhus siden 2004.

Studerer sang på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus.

Udgiver sit første album, "I Know I’m Not Magnificent", i marts.

14. marts besøger Niklas Runge pladeforretningen Reverb i Aarhus klokken 14.30, hvor han signer det nye album og spiller sange fra albummet.

Annonce

Usikker på uddannelse

For få år siden læste Niklas Runge musikvidenskab på Aarhus Universitet. Men de teoretiske studier fangede ham ikke rigtigt.

- Da jeg stoppede på studiet, fik jeg en mindre identitetskrise. Jeg var usikker på, i hvilken retning jeg skulle gå. På et tidspunkt overvejede jeg at læse til datalog. Men sang og musik trak i mig, så jeg endte med at søge ind på konservatoriet i Aarhus. Det har jeg ikke fortrudt, siger Niklas Runges, som kom ind på Det Rytmiske Konservatorium i første forsøg.

Til dagligt træner han stemmen på sanglinjen på konservatoriet og får tid til at skrive sine egne sange, hvoraf ti af dem er endt på det nye, engelsksprogede album.

Det flyder nemmere for Niklas Runges, når han skriver og synger på engelsk frem for på dansk.

- Engelsk er et flot sprog. I et års tid boede jeg med min familie i Canada, hvor min far arbejde som læge. Jeg tror, at opholdet i Nordamerika gav mig fornemmelsen for sproget. I dag er mit ordforråd større på engelsk end dansk, siger Niklas Runge, som især har to engelsksprogede forbilleder.

Annonce

Kunstværker følger med

Thom Yorke (forsanger i super-gruppen Radiohead, red.) og Jeff Buckley (legendarisk amerikansk singer-songwriter, der kun nåede at udgivet ét album, inden sin tidlige død i 1997, red.) læner århusianske Niklas Runge sig op af.

- Thom Yorke har en sindssyg vokal og er enormt kreativ. Jeff Buckleys album "Grace" var noget helt unikt, og måske det album, jeg har lyttet til mest til, funderer Niklas Runge.

Som noget særligt har den unge sanger inviteret ti lokale, unge kunstnere med til at gøre vinylerne til noget særligt. Køber man Niklas Runge album på vinyl, får man en ’booklet’ med. En lille bog med ti forskellige tegninger, hvor kunstnerne hver især har fået til opgave at fortolke ét nummer fra albummet.

Nu er Niklas Runge naturligvis spændt på, hvordan hans nye sange bliver modtaget. Flere af numrene er allerede testet af på et rigtigt publikum, da Niklas Runge har spillet på Spot Scenen ved Aarhus Å og flere andre, mindre scener.

Vejen står åben for Niklas Runge, selvom han foretrækker klassiske rock-riffs frem for tunge, elektroniske hiphop-beats.

Niklas Runge voksede op i Odense, men har boet i Aarhus i en årrække. Foto: Flemming Krogh
Indehaver af pladeforretningen Reverb, Mads Nordestgaard, har hjulpet Niklas Runge med udgivelsen af det nye album. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce