Annonce
Kultur

Musikhus sætter alle sejl til i 2017

Et af Musikhuset Aarhus store højdepunkter i løbet af året bliver Bier-trilogien, der præsenterer "Brødre", "Elsker dig for evigt" og "Efter Brylluppet" som opera, dans og musical. PR-foto: Musikhuset Aarhus

Musikhuset Aarhus lancerer sit til dato mest ambitiøse program i anledning af kulturhovedstadsåret.

AARHUS: Orker og alfer. Lyskunstnere og balletstjerner. Super-violinister og discodansere. Musikhuset Aarhus' program for 2017 spænder vidt og bredt inden for en lang række genrer.

- Det er det mest ambitiøse program, vi nogensinde har præsenteret. I anledning af kulturhovedstadsåret har vi givet den en ekstra tand, siger programchef Mette Kier, der glæder sig helt vildt til, at Aarhus 2017 officielt bliver skudt i gang om få dage.

- Der er fantastisk mange spændende oplevelser, nyskabende samarbejder og stjernestunder i vente, fortsætter hun.

Musikhuset Aarhus har flere store satsninger på programmet i 2017, hvor blandt andet den britisk-amerikanske kunstner Anohni giver en eksklusiv koncert med Aarhus Symfoniorkester.

Anohni bliver 'artist-in-residence' i Aarhus i 2017, hvor hun blandt andet skal arbejde sammen med symfoniorkestret om ny musik, som vil blive præsenteret til en koncert 18. november.

- Vi håber på at kunne sætte billetterne til salg i løbet af marts. Koncerten vil kun kunne opleves i Aarhus, og der bliver kun tale om én enkelt koncert, siger Mette Kier.

En anden 2017-begivenhed bliver fusions-forestillingen "Tree of Codes" der forener tre af tidens helt store kunstnere fra hver deres felt; dans, installationskunst og elektronisk musik.

Dansere fra det prestigefyldte balletkompagni, Pariseroperaens Ballet, opfører sammen med Company Wayne McGregor den moderne ballet "Tree of Codes".

Det visuelle koncept er skabt af den dansk-islandske lyskunstner Olafur Eliasson, som også står bag regnbuen på toppen af Aros, mens musikken er skrevet af den elektroniske musiker Jamie xx, der gæstede Northside festival i Aarhus i 2016.

Annonce

Fakta

Musikhuset Aarhus er Nordens største musikhus med mere end 1200 arrangementer årligt. Hvert år besøger over 600.000 gæster husets seks sale og ni scener.Musikhusets program for 2017 kommer i disse dage ud til 240.000 husstande.

Ti højdepunkter i 2017:

Bier-trilogien: Susanne Biers film "Efter Brylluppet", "Brødre" og "Elsker dig for evigt" forvandles til musical, opera og dans af de tre instruktører Peter Langdal, Kasper Holten og Marie Brolin-Tani. Bier-trilogien sættes op i samarbejde med Betty Nansen Teatret, Den Jyske Opera og Aarhus 2017.

"Brødre", opera, 16.-22. august.

"Efter Brylluppet", musical, 23.-30. september.

"Elsker dig for evigt", dans, 8.-10. november.

Anohni in Concert: Den britisk-amerikanske kunstner Anohni giver en eksklusiv koncert sammen med Aarhus Symfoniorkester 18. november.

Ray Chen: Den unge violinist giver sin eneste koncert i Danmark 16. maj.

Tree of Codes: Olafur Eliasson, Jamie xx og Pariseroperaens ballet i en nytænkende danseforestilling, 27.-29. april.

Barenboim & West-Eastern Divan Orchestra giver koncert 25. april.

Ringenes Herre Live: Som det første sted i Norden viser Musikhuset Ringenes Herre-filmene i selskab med Aarhus Symfoniorkester, der til lejligheden er udvidet med 22 ekstra musikere og et stort børne- og voksenkor, 8.-10. september.

Saturday Night Fever: Den populære musical rammer for første gang Danmark i 2017. Spiller 19. maj-7. juni.

Jamie Cullum og Aarhus Jazz Orchestra åbner Aarhus Jazz Festival 15. juli.

Den kun 27-årige violinist Ray Chen betegnes som en af fremtidens helt store stjerner. Han giver sin eneste koncert på dansk jord i Musikhuset. Foto: Julian Hargreaves

Stjerneskud og eventyr

Det er et helt særligt orkester, som gæster Musikhuset 25. april. Dirigent og pianist Daniel Barenboim samler Israel og Palæstina i et kunstnerisk samarbejde i West-Eastern Divan Orchestra, som udelukkende består af arabiske og jødiske klassiske musikere. Orkestret har givet koncerter over hele verden og har blandt andet spillet til ære for Kofi Annan i FNs hovedkvarter i New York. Koncerten er udsolgt.

Der er også klassisk musik på programmet, når den kun 27-årige violinist Ray Chen giver koncert i Musikhuset. Han er født i Taiwan, opvokset i Australien og uddannet i USA og har spillet i store dele af verden på sin Stradivarius fra 1715.

- Han er et fremadstormende talent. En ung violinist, som også appellerer til et yngre publikum. Musikhuset er det eneste sted, han spiller i Danmark, siger Mette Kier om Ray Chen, som spås at blive en af fremtidens helt store stjerner.

Aarhus Symfoniorkester vokser med 22 mand, et kor på 80 mand og et drengekor på 40, når Musikhuset som det første sted i Skandinavien kan vise Ringenes Herre-filmen "Eventyret om ringen" for fuld musik. Billetterne til at opleve Howard Shores prisvindende soundtrack live er blevet revet væk, men det er muligt at komme på venteliste.

Der er dømt vuggende hofter og dragende discorytmer, når musicalsuccesen "Saturday Night Fever" gæster Musikhuset Aarhus. 33.000 har allerede sikret sig billet. PR-foto: Musikhuset Aarhus

Jazz og discohits

Sidste år åbnede Musikhuset Aarhus Jazz Festival i samarbejde med David Sanborn og Aarhus Jazz Orchestra. I år er det den engelske sanger og entertainer Jamie Cullum som får den officielle åbning af jazzfestivalen til at svinge sammen med det århusianske jazzorkester.

En af årets helt store publikumstræffere er "Saturday Night Fever - The Musical", der kommer til Musikhuset i maj-juni. Allerede nu er der solgt 33.000 billetter til de 28 forestillinger i Aarhus. Der er stadig 9000 ledige billetter.

Musicalen er baseret på filmen af samme navn, som blev et gennembrud for John Travolta. Silas Holst vrikker hofterne til de svedige disco-rytmer sammen med Amalie Dollerup, Bodil Jørgensen, Allan Mortensen og mange flere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce