Annonce
Kultur

Musikhuset 10 år efter udvidelsen: Velopført vokseværk

Musikhuset med den ti år gamle tilbygning til højre for de gule mure. Foto: Kim Haugaard

Musikhusets udvidelse fylder ti år, og brugerne udtrykker begejstring over næsten hele linjen - kun Filuren ømmer sig.

Musikhuset Aarhus er blevet udvidet to gange. Først blev der i 2004 lagt otte meter i bredden på den store glasfoyer, der blev flyttet ud mod spejlbassinet. Og senere kom den helt store udvidelse med en fordobling af huset.

Det er ti år siden i disse dage, og den tilføjelse til det populære hus fra 1982 har været så vellykket som sjældent set. Aarhus Symfoniorkester, Den Jyske Opera, Det Jyske Musikkonservatorium og Teaterhuset Filuren rykkede ind. Siden - en del år senere - er Comedy Zoo kommet til.

Der er begejstring hos næsten alle parter, og ikke mindst salen til den symfoniske musik bliver rost til skyerne. Kun Filuren er ikke helt tilfreds med forholdene.

Tilføjelsen har skabt ideelle forhold for klassisk musik og rytmiske koncerter, og der er skabt plads til alt fra unge talenter til verdensstjerner.

- Det er en kæmpe fordel for de unge fra musikkonservatoriet, at de kan bruge vores lokaliteter og opleve, hvordan det er at stå på scenerne. Nogle af dem kommer jo til det senere, siger Jan Christensen, direktør for Musikhuset.

Hans ord har særlig vægt i denne sammenhæng, fordi han ikke har andel i udvidelsen. Det er cirka tre år siden, han satte sig i direktørstolen.

Udvidelsen

Musikhusets tilbygning er tegnet af det århusianske arkitektfirma C. F. Møller og udvidede Musikhusets areal med 17.000 kvadratmeter, så huset kom til at omfatte 35.000 kvadratmeter, 6 sale, 9 scener og 500 rum.

Ud over Symfonisk sal og Rytmisk sal kom Kammermusiksalen til, og de studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium rykkede ind i nye undervisningslokaler og øvefaciliteter.

Dertil kommer en sal til Børneteatret Filuren. Den bruges nu også af standup'erne i Comedy Zoo.

Det oprindelige hus er tegnet af arkitekterne Kjær og Richter.

Kristian Rahbek Knudsen, musikchef for Aarhus Symfoniorkester, roser akustik og øvrige forhold. Foto: Axel Schütt

En milepæl

- Tilbygningen står som en milepæl i husets historie. Visionære folk sikrede, at Aarhus i dag er beriget med et helt unikt musikhus, der favner hele spændet fra internationale verdensstjerner til unge talenter under samme tag. Med flere end 1200 arrangementer hvert år inden for klassisk og rytmisk musik, comedy, dans, musical, teater og opera er det svært at finde et lignende hus andre steder i Norden. Det får 500 medarbejdere og studerende, mange tusinde kunstnere og flere end 600.000 gæster hvert år glæde af, siger Jan Christensen.

Direktør både da foyerens glasvægge blev flyttet, og da tilbygningen blev lavet, var Hans N. Hansen. Det var et af få offentlige byggerier, som både holdt budgettet og var færdig til tiden, og da Hans N. Hansen kunne se, at det var forløbet, som det skulle, sagde han op. Nu var det i hans øjne tid at lade andre drive huset videre.

- Egentlig var den symfoniske sal planlagt til 700 tilhørere, men symfoniorkestrets folk syntes, det var for lidt. Så vi lavede en ny plan med plads til næsten 1200 tog på studietur til det bedste tænkelige sted: Musikverein i Wien, hvorfra de kendte nytårskoncerter sendes i tv. Vi lavede salen stort set efter de samme mål, og jeg husker, hvordan vi skridtede salen af, siger Hans N. Hansen, der i dag blandt andet er koncertarrangør.

Gratis koncert

I anledning af 10-års fødselsdagen inviterer Aarhus Symfoniorkester og Musikhuset alle til gratis koncert lørdag 11. november i Symfonisk sal.

Fejringen sker til tonerne af det symfoniske mesterværk César Francks "Symfoni i d-mol".

Koncerten begynder kl. 13. Dørene åbner cirka 20 minutter før, og man skal ikke have billet for at komme ind.

Der er plads til 1200 mennesker.

Teaterhuset Filuren har for lidt plads, mener lederen Steen Mourier. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Ros fra de største

- De nye forhold har betydet alt for Aarhus Symfoniorkester, siger musikchef Kristian Rahbek Knudsen. Han har tidligere været musiker i orkestret og kender derfor til forholdene fra før.

- Vi har nået et højere niveau, blandt andet fordi vi nu kan prøve og give koncert i den samme sal, siger han og roser akustikken i Symfonisk Sal.

- Akustikken er fabelagtig og bliver rost af selv de største dirigenter og musikere, for eksempel Daniel Barenboim. Undertiden undrer dirigenterne sig over, at de ikke skal spille i Store Sal, der har plads til flere tilhørere. Men når de så har oplevet Symfonisk Sal, ændrer de mening. Det er også rart for os at have et hjem ved at kunne være i samme hus hele tiden. Det giver et godt arbejdsmiljø, siger Kristian Rahbek Knudsen.

Også i operaen er der tilfredshed.

- Det stærke bånd mellem Musikhuset Aarhus og Den Jyske Opera blev grundlagt allerede, da Musikhuset blev bygget i 1982, og Den Jyske Opera fik base og et fast spillested i Aarhus her. Udvidelsen har kun styrket båndet og forstærket mulighederne for at arbejde sammen på tværs af husets institutioner bl.a. Aarhus Symfoniorkester, Det Jyske Musikkonservatorium og Filuren.

Senest har Den Jyske Opera samarbejdet med Musikhuset Aarhus om operadelen af Bier-Trilogien, med uropførelsen af "Brødre" med Aarhus Symfoniorkester i orkestergraven. Et kunstnerisk samarbejde, der gav genlyd blandt anmeldere og publikum. I kulturhovedstadsåret har Den Jyske Opera også uropført operaen "Intet" med solister fra og i samarbejde med Det Jyske Musikkonservatorium, siger operachef Philipp Kochheim, der mener, at Aarhus også efter 2017 kan lave opera, der er en europæisk kulturhovedstad værdig.

Direktør Jan Christensen ser tilbygningen som en milepæl i Musikhusets historie. Foto: Axel Schütt
Annonce

For lidt plads

Claus Olesen, rektor på Det Jyske Musikkonservatorium, synes, at stedet fungerer rigtig godt.

- Vi får utroligt meget ud af at have de studerende i samme hus som mange andre. Vi kan også spille koncerter og bruge salene på aftalte tidspunkter, og de studerende skal forholde sig til koncertsituationen fra første fløjt. Den slags er svært, hvis man ikke er i et koncerthus, siger Claus Olesen, der kender forholdene fra konservatoriets tidligere sted på Fuglesangs Allé, hvor han underviste.

Konservatoriet har også en afdeling i Musikkens Hus Aalborg med cirka 80 studerende, mens der er cirka 320 i Aarhus.

- Alle studerende kan lære foran et publikum, og det betyder meget, siger Claus Olesen.

Kun Teaterhuset Filurens leder Steen Mourier hælder lidt malurt i bægeret. Han siger:

- Vores lokaler fungerer egentlig fint. Men der blev ikke plads til hyggelige og samlende foyer-muligheder for publikum af skoleklasser, unge og familier. Det kæmpestore foyer-område med gangarealer er netop meget store, ikke samlende og hyggelige. Vi lider af pladsmangel, uden muligheder for en scene mere og undervisningslokaler til vores mange hundrede elever til teater og dans.

- Filuren har udviklet sig stærkt siden 2007, og der blev ikke taget højde for vores meget udvidede profil siden dengang, men det var vel også svært at foregribe. Vi mærker også, at Musikhuset efter udvidelsen har måttet optimere sin indtjening. Huset fyldes ofte af udstillinger og konferencer. Det er ikke i sig selv til direkte gene for vores virke, men charmerende er det ikke for et teater og dets daglige publikum, siger Steen Mourier.

Claus Olesen, rektor for Det Jyske Musikkonservatorium, har ideelle forhold for de studerende. Foto: Veronica Stubberud
Annonce

Byens kulturakse

Jan Christensen fremhæver det liv, der skabes, ved at så mange har hjemme i Musikhuset.

- Her er altid mennesker, ja, de studerende øver undertiden om natten. Folk kommer og går, 500 medarbejdere og studerende har ofte deres gang i huset på en dag. I modsætning til andre musikhuse, der først åbner billetsalg om eftermiddagen, er her liv hele tiden, siger musikhusdirektøren.

Han ser området omkring Musikhuset som en kulturakse med Aros, Ridehuset, Musikhuset, dansestedet Bora Bora, Godsbanen, og snart kommer Arkitektskolen også der.

- Det vil blive bydelen for kunst og kultur i Aarhus, siger direktøren og håber, det lykkes Aros at få skabt James Turells "The Next Level" på pladsen foran musikhus, Aros og Officersbygningen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce