Annonce
Livsstil

Musselmønstret giver liv til havets dyr: Vil du dække bord med buttede ballonfisk og langhalsede svaner?

Designerne Stine Gam og Enrico Fratesi har skabt stellet Royal Creatures. De har taget udgangspunkt i danske dyr, der laver langs kysterne, på havet og i havet og gengivet dem i deres egen fortolkning - og med masser af referencer til Royal Copenhagens historie. Foto: Royal Copenhagen
Med blå streger og mønstre, man genkender, har den italiensk-danske designduo GamFratesi skabt Royal Creatures. Et sjovt og modigt stel, der udfordrer den gamle kongelige porcelænsfabriks traditioner. Samtidig er det fyldt med referencer til Royal Copenhagens historie.

Da arkitekterne Stine Gam og Enrico Fratesi kiggede nærmere på de klassisk musselmalede mønstre, dukkede der øjne op. Ændrede de lidt på det, kom der antydninger af fisk frem. Nu har de taget alle de velkendte streger, som blåmalerne på Royal Copenhagen har malet gennem hundredvis af år, og sat dem sammen på nye måder. Så nu består de musselmalede mønstre også af en buttet og rund ballonfisk, med finner, hale og et øje, af en slank sild, en langhalset svane og en krabbe med kløer, der strækker sig ud mod halvblondekanten af porcelænet.

Dyrene, der kommer fra de danske kyster og farvande, er dekorationerne på Royal Copenhagens nye håndmalede stel, Royal Creatures, der blev lanceret 1. september i år. Det er den dansk-italienske designduo GamFratesi, der står bag skabningerne, der pryder ni dele: tre middagstallerkener, tre ovale fade og tre termokopper.

Der skal ikke meget til, før dyrets ansigtsudtryk forandres fuldstændig. En enkelt streg kan forvandle en arrig svane til en venlig svane.

Stine Gam, designer

- Vi var inspireret af de tre blå bølger i Royal Copenhagens logo, som symboliserer vandvejene, der omkranser Danmark. Men vi ville gerne bruge symbolet på en ny måde i dekorationen. Derfor eksperimenterede vi med at finde dyr, der lever i de tre niveauer af havet: i vandkanten, på havoverfladen og i det dybe hav, siger Enrico Fratesi.

Annonce

- Vi har sat en ære i at udvælge dyr, som for eksempel svanen, krabben og fisk, som man møder i den danske natur. På den måde bringer stellet et lille udsnit af Danmark til bordet, siger Stine Gam.

Århundreders arv

Designduoen, der er kendt for enkelhed og funktionalitet, har både fundet de stringente, rene linjer og de bløde, organiske former frem. Den lille sild på termokopperne har en slank silhuet, mens ballonfisken er lige så buttet og rund som den runde tallerken, den er malet på. Nogle af dyrene er fyldt med detaljer, mens andre er enkle. De er også legende, fabulerende, humoristiske - og måske endda modige. Det sidste har Senior Brand Marketing Manager ved Royal Copenhagen, Emily Wilder, kaldt dem. Hun mener, at de nye dekorationer udfordrer Royal Copenhagen og skiller sig ud fra de eksisterende stel.

Royal Creatures-stellet er skabt af designerne Stine Gam og Enrico Fratesi. De arbejder under navnet GamFratesi og har tidligere skabt stellet Blue Mist for Royal Copenhagen. Det er dog kun tilgængeligt i Japan og Korea. Foto: Royal Copenhagen

Samtidig bygger stellet på en respekt for håndværket og den arv, som porcelænsfabrikken værner om.

- Royal Copenhagen har altid været en del af mit liv, for det har været til stede på bordet. Det er lige så dansk som det danske flag. Vores mål var at se Royal Copenhagen i et nyt perspektiv ved at føje et nyt, moderne design til uden at gå på kompromis med virksomhedens dna. Vi har stor respekt for de ting, der er blevet fremstillet igennem århundreder, og historien har givet os lyst til at komme med et nyt perspektiv. Det er jo ikke første gang i Royal Copenhagens historie, at det sker. Se for eksempel på Flora Danica, som adskiller sig markant fra det velkendte blå mønsterunivers, fortæller Stine Gam og afslører, at designerne ofte dykker dybt ned i historien og lave analyser, inden de udvikler nye elementer.

Svanen har haft mange former, inden designerne Stine Gam og Enrico Fratesi fandt frem til den rigtige streg til stellet Royal Creatures. Foto: Royal Copenhagen

- Den respektfulde tilgang kan spores i den måde, hvor Flora Danica på en delikat og smuk måde fremstår som en botanisk fortolkning. For os har det også handlet om at være forbundet med naturen. Men vi har valgt at studere dyr i stedet for planter og blomster. Samtidig har vi haft et ønske om et mere grafisk udtryk kombineret med en legende, men seriøs tilgang til dyrenes skønhed, siger hun.

Annonce

Fascineret af naturen

Designduoen beskriver naturen som en uendelig kilde til inspiration.

- Der er noget interessant i den måde, som mennesker har skildret dyr gennem tiden. I stenalderen tegnede man allerede dyr på væggen for at bringe det naturlige ind i hjemmene. Naturen spiller stadig en stor rolle for os som designere. Som tiden går, opdager man naturens enkle skønhed. Her er alt i balance og fuldstændig perfekt. Det er ikke ensbetydende med, at man skal gengive naturen en til en i sit design, men på mange måder opstår der paralleller mellem det, vi skaber, og det vi ser i naturen, forklarer Enrico Fratesi.

Royal Creatures-stellet er designet på velkendte porcelænsdele, og derfor er det nemt at matche svane-tallerkenen eller græshoppe-faddet med andet blåmalet stel fra porcelænsfabrikken. Foto: Royal Copenhagen

- Vi forsøger at bringe naturen og dyrelivet ind i hjemmene på en ny måde. Ligesom Flora Danica studerer plantelivet, har vi forsøgt at lave næsten videnskabelige tegninger af dyr og kombinere dem med Royal Copenhagens simplicitet, uddyber han.

Designduoen tog udgangspunkt i hvide tallerkener med blåmalet blondekant fra  Prinsessestellet og begyndte at tegne frit og fabulerende. Men efterhånden gik det op for dem, at musselmønstret havde sin helt egen logik.

- Tager man de tynde streger i det originale musselmønster, må man lære, at det er lige her, man starter, og her man fortsætter. Og her man begynder på en ny linje, så der ikke opstår fejl. Det er en hel videnskab, fortæller Stine Gam og fortsætter:

- Der ligger også meget arbejde og mange overvejelser bag at finde frem til den helt rigtige balance i mønstrene, så man undgår at overdekorere porcelænet. Der er brug for det hvide omkring den blå maling for at motivet kan fremstå optimalt.

Ballonfisken smiler fra sin plads på den runde, dybe tallerken. Den er skabt af designduoen GamFratesi, der står bag det nye stel Royal Creatures. Tallerkenen er 25 centimeter i diameter og koster 849 kroner. Royal Creatures kan findes i Royal Copenhagens egne butikker. Foto: Royal Copenhagen

Derfor lavede designerne mange prøver for at finde frem til den korrekte kompleksitet. Og til de helt rigtige udtryk i dyrene på tallerknerne, fadene og kopperne.

- Vi fandt også ud af, at der ikke skal meget til, før dyrets ansigtsudtryk forandres fuldstændig. En enkelt streg kan forvandle en arrig svane til en venlig svane, forklarer hun.

Designerne Stine Gam og Enrico Fratesi har skabt stellet Royal Creatures med dyr fra de danske farvande og kyster. Foto: Royal Copenhagen

Porcelænet med de venlige svaner, den smilende ballonfisk og den flyvende sommerfugl koster fra 749 til 849 kroner pr. del. Det kan findes i Royal Copenhagens egne butikker og på royalcopenhagen.dk.

Om GamFratesi

GamFratesi belv stiftet af den danske arkitekt Stine Gam og den italienske arkitekt Enrico Fratesi i 2006.

De har tidligere arbejdet for Hermès, Gubi og Hay. Samarbejdet med Royal Copenhagen går også længere tilbage. I 2019 skabte de det helt enkle stel Blue Mist, der kun bliver solgt i Japan og Korea.

Designduoen har vundet flere priser, blandt andet Finn Juhl prisen i 2015, Best Designer fra Elle Decoration Japan i 2017 og Elle Decoration International Design Award i 2020.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Livsstil For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

Annonce