x
Annonce
Indland

Myndigheder ser risiko for at coronavirus kommer til Danmark

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Efter at flere personer i Europa er blevet smittet med coronavirus, kan danske tilfælde ikke udelukkes.

Spredningen af coronavirusset gør, at Statens Serum Institut ikke kan udelukke, at virusset finder vej til Danmark.

Annonce

Derfor vil Sundhedsstyrelsen tilpasse beredskabet i Danmark. Det betyder, at kapaciteten kan udvides, så flere sygehuse kan huse og tjekke patienter, der kan være smittet med coronavirus.

- Det, der er anderledes for den almindelige dansker, er, hvis der kommer andre lande og områder på listen, så skal man være opmærksom på, om man skal undersøges for coronavirus.

- Det er nyt, fordi indtil videre har det kun været ved rejse til Kina, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

Sundhedsstyrelsen forventer at komme med opdaterede retningslinjer til sundhedsvæsnet tirsdag morgen. Styrelsen afventer meldinger fra det europæiske agentur for sygdomsforebyggelse og kontrol.

Italien har været det hårdest ramte land i Europa. Her er seks døde af virusset, mens et trecifret antal er smittet.

Eftersom der har været flere tilfælde af smittede i lande uden for Kina, stiger sandsynligheden for, at coronavirusset finder vej til Danmark, vurderer overlæge og afdelingschef Tyra Grove Krause, Statens Serum Institut.

- Sandsynligheden stiger, i takt med at vi ser smittespredning i flere lande uden for Kina. Det er sandsynligt, at vi vil kunne se tilfælde i Danmark, og det er også sandsynligt, at der vil kunne ske smittespredning mellem mennesker i Danmark, siger Tyra Grove Krause.

Spørgsmålet er derfor, hvornår det første tilfælde registreres i Danmark.

- Vi håber, at vi kan holde virus for døren et stykke tid endnu, så vi kan nå til foråret, hvor luftvejsvirus har dårligere vilkår for at smitte, siger hun.

Endnu har der ikke været konstateret smittede danskere.

Hun påpeger samtidig, at virusset ikke er så alvorligt som først antaget. De fleste får milde symptomer, og det er kun ældre eller andre med underliggende sygdomme, der er i risiko for et alvorligere forløb.

- I forhold til almindelig sæsoninfluenza er alle modtagelige over for virusset. Det vil sige, at der er mange, der kan blive syge på én gang, siger Tyra Grove Krause.

Selv om der er flere tilfælde af virusset i Italien, skal man ikke være nervøs for at tage på ferie i støvlelandet. Udenrigsministeriets rejsevejledning henviser til, at der fortsat er få tilfælde af smittede i Italien.

/ritzau/

Link til Statens Serum Instituts hjemmeside
Link til pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce