Annonce
Indland

Myndigheder skærper kontrollen med droner

Samarbejde mellem Syddansk Universitet og Trafik- og Byggestyrelsen skal øge sikkerheden omkring droner, der ventes at kunne indbringe milliarder i omsætning og flyve tusindvis af job til Europa.

Annonce

Det kunne have haft uoverskuelige konsekvenser, hvis en drone på afveje nær Københavns Lufthavn tilbage i august var røget ind i motorerne på et passagerfly.

Heldigvis slap piloten med forskrækkelsen, da dronen med de karakteristiske fire propeller pludselig var at se uden for cockpitvinduet.

Efter hændelsen talte Trafikstyrelsen og Byggestyrelsen med store bogstaver om konsekvenserne ved et muligt sammenstød:

»Vi ved jo ikke, hvor stor dronen er, og en flymotor er designet til at kunne klare en stor fugl. Men hvis det var en stor drone, og den var fløjet ind i motoren, så kunne konsekvenserne have været fatale,« sagde vicedirektør Jesper Rasmussen dengang.

Netop sikkerheden omkring droner har i stigende grad haft myndighedernes opmærksomhed i takt med, at de flyvende dingenoter bliver mere populære blandt erhvervsliv og vinder indpas hos privatpersoner.

Og nu skal et samarbejde mellem Syddansk Universitet, der er eksperter i droner, og Trafik- og Byggestyrelsen sørge for, at en række foranstaltninger omkring dronerne mindsker risikoen for en faretruende situation som den ude i Københavns Lufthavn.

Et af midlerne er såkaldte nummerplader til droner.

Her arbejdes der med to modeller: Enten en lille GPS, der via mobilnettet sender sin position til en server, når dronen er i luften, eller en anden konstruktion, der skal sende direkte radiokommunikation til en scanner på jorden.

»Vi ser for tiden en stærk vækst i udbredelsen og anvendelsesmulighederne af droner. Denne udvikling udfordrer i høj grad reglerne for anvendelse af droner, som stammer fra en tid, hvor der ikke var tænkt på vor dages brug af droner. Der er derfor behov for at tilpasse og indrette nye regler, således at de nye muligheder, der ligger i droner, kan udnyttes bedst muligt samtidig med, at der sikres offentlig accept af droner,« siger kontorchef i Trafik og Byggestyrelsen, Per Schmock i en pressemeddelelse.

SDU har foretaget de første testflyvninger i HCA Airport i Odense, og fra midten af november og en måned frem vil 10 professionelle droneoperatører få deres drone udstyret med en nummerplade. På baggrund af blandt andet disse erfaringer vil SDU ved årsskiftet aflevere en samlet rapport til Trafik- og Byggestyrelsen. Den skal være med til at danne grundlag for reglerne på området.

Det er dog ikke kun for hobbyentusiaster skyld, at dronerne forsøges at gøre mere sikre. De kan nemlig vise sig at blive guld værd.

Spørger man EU-Kommissionen vil væksten i antallet af droner i 2050 kunne veksles til 150.000 jobs og en omsætning på omkring 112 milliarder kroner i Europa.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-cheftræner er yderst tilfreds med europæisk lodtrækning: - Vi spiller på hjemmebane, så selvfølgelig er vi favoritter

Annonce