Annonce
Indland

Myndigheder skærper kontrollen med droner

Samarbejde mellem Syddansk Universitet og Trafik- og Byggestyrelsen skal øge sikkerheden omkring droner, der ventes at kunne indbringe milliarder i omsætning og flyve tusindvis af job til Europa.

Det kunne have haft uoverskuelige konsekvenser, hvis en drone på afveje nær Københavns Lufthavn tilbage i august var røget ind i motorerne på et passagerfly.

Heldigvis slap piloten med forskrækkelsen, da dronen med de karakteristiske fire propeller pludselig var at se uden for cockpitvinduet.

Efter hændelsen talte Trafikstyrelsen og Byggestyrelsen med store bogstaver om konsekvenserne ved et muligt sammenstød:

Annonce

»Vi ved jo ikke, hvor stor dronen er, og en flymotor er designet til at kunne klare en stor fugl. Men hvis det var en stor drone, og den var fløjet ind i motoren, så kunne konsekvenserne have været fatale,« sagde vicedirektør Jesper Rasmussen dengang.

Netop sikkerheden omkring droner har i stigende grad haft myndighedernes opmærksomhed i takt med, at de flyvende dingenoter bliver mere populære blandt erhvervsliv og vinder indpas hos privatpersoner.

Og nu skal et samarbejde mellem Syddansk Universitet, der er eksperter i droner, og Trafik- og Byggestyrelsen sørge for, at en række foranstaltninger omkring dronerne mindsker risikoen for en faretruende situation som den ude i Københavns Lufthavn.

Et af midlerne er såkaldte nummerplader til droner.

Her arbejdes der med to modeller: Enten en lille GPS, der via mobilnettet sender sin position til en server, når dronen er i luften, eller en anden konstruktion, der skal sende direkte radiokommunikation til en scanner på jorden.

»Vi ser for tiden en stærk vækst i udbredelsen og anvendelsesmulighederne af droner. Denne udvikling udfordrer i høj grad reglerne for anvendelse af droner, som stammer fra en tid, hvor der ikke var tænkt på vor dages brug af droner. Der er derfor behov for at tilpasse og indrette nye regler, således at de nye muligheder, der ligger i droner, kan udnyttes bedst muligt samtidig med, at der sikres offentlig accept af droner,« siger kontorchef i Trafik og Byggestyrelsen, Per Schmock i en pressemeddelelse.

SDU har foretaget de første testflyvninger i HCA Airport i Odense, og fra midten af november og en måned frem vil 10 professionelle droneoperatører få deres drone udstyret med en nummerplade. På baggrund af blandt andet disse erfaringer vil SDU ved årsskiftet aflevere en samlet rapport til Trafik- og Byggestyrelsen. Den skal være med til at danne grundlag for reglerne på området.

Det er dog ikke kun for hobbyentusiaster skyld, at dronerne forsøges at gøre mere sikre. De kan nemlig vise sig at blive guld værd.

Spørger man EU-Kommissionen vil væksten i antallet af droner i 2050 kunne veksles til 150.000 jobs og en omsætning på omkring 112 milliarder kroner i Europa.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Østjylland For abonnenter

Forældre nægtede at sende deres børn på kæmpeskole 15 kilometer væk: Nu har de skabt deres egen friskole

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Indland

Gravide og ammende kan nu vaccineres imod corona

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Annonce