Annonce
Aarhus

Mysteriet om rosinen på juletræet er løst

Jens Ingvordsen (t.v.) har gennem flere år jagtet de perfekte konfektrosiner. Nu kan de altså købes i Den Gamle By. Pressebillede

Ingen har tilsyneladende tidligere undret sig over en linjen i sangen Højt fra træets grønne top om en rosin, der ikke må røres.

»...Ikke rør ved den rosin, først skal træet vises, siden skal det spises«. Men hvad er det for en rosin der er tale om?

Sådan kan det se ud, når druerne kommer på juletræet. Pressebillede

Det spørgsmål har juleinspektør i Den Gamle By, Jens Ingvordsen, kastet sig over. Han er dykket ned i både sange og historier om julen og har måske løst mysteriet om, hvad det er for en rosin, og hvad den laver på et juletræ.

Rosiner kan ikke umiddelbart hænges i bånd. Man kan forestille sig kræmmerhuse med rosiner, eller der kan være tale om konfektrosiner. Og det er den sidste forklaring, Jens Ingvordsen hælder til.

Annonce

Konfektrosiner er vindruer, der er tørret på klasen. De bedste rosiner af denne slags kom igennem hele 1800-tallet fra den sydspanske provins Málaga og kunne købes hos danske købmænd. Men de må være gledet ud af sortimentet.

Nu har Den Gamle By indgået et samarbejde med det lille rosinfirma Campo de Benamayor. Som det eneste sted i Danmark kan museet tilbyde gæsterne konfektrosiner i gaveæsker.

»Konfektrosinerne er virkelig lækre, og de indgår blandt mine absolutte julefavoritter, når vi taler søde sager,« siger juleinspektør Jens Ingvordsen.

Jens Ingvordsen har gennem mange år været på jagt efter leverandører, når han på sine ferier i Andalusien har vandret i bjergene. Og nu er det endelig lykkedes.

»Rosinerne er behandlet og tørret helt efter den klassiske metode fra midten af 1800-tallet. Klaserne bliver skånsomt håndpakket i hver æske,« siger Jens Ingvordsen, der glæder sig til at besøge det lille firma bag konfektrosinerne. Han har en stående invitation på tapas og druer fra det ægtepar, som driver firmaet.

De spanske Moscateldruer med store sten lufttørres i sydvendte, skrånende rosin-tørrepladser, de såkaldte paseras. Den langsomme tørring i solen bevirker, at druerne udvikler en smag skabt af det meget sødmefyldte frugtkød og de krydrede sten.

Det er den langvarige tørring i solen, som giver den meget mørkebrune, ja næsten blåduggede farve.

I jagten på rosinmysteriet har Jens Ingvordsen også været et smut i den nærmest udødelig børnebog, som Christian Winther udgav i 1835: »Flugten til Amerika«. I et digt fortæller Peter sin lillesøster om, hvor godt alting er i Amerika. Et af versene lyder:

»Konfektrosiner og Mandler der gro, I store Duske de hænge. Paa Træerne sammen, to og to, og koste slet ingen Penge«.

pcb

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce