Annonce
Aarhus

Mysterium: Ovartacis smukke danser er forsvundet sporløst

Ovartaci har brugt Josephine Baker som model for billedet. Privatfoto

Kalkmaleri fra museet i Risskov forsvandt før flytning og er ikke vendt tilbage.

AARHUS: Ovartacis kunst er helt for sig selv og værd at se på. Det har flere fundet ud af. Også nogle, der ikke har nok i at beundre billederne og skulpturerne. I november forsvandt en del af de billeder, Overtossen på Psykiatrisk Hospital i Risskov havde lavet. Det skete ved et indbrud.

Men ikke nok med det. Senere er endnu et værk forsvundet. Det er et kalkmaleri, som forestiller danserinden Josephine Baker. Hende har Ovartaci også lavet et par mindre figurer af.

- Vi er meget kede af, at værket er forsvundet, da det på alle måder repræsenterer en stor værdi, og hvis nogle kan hjælpe os med at få det tilbage, vil det betyde meget, siger Mia Lejsted, leder af Ovartaci Museet. Hun betegner det som "et fantastisk værk", men vurderer, at det ikke kan koste mange tusinde kroner i en handel.

Ved indbruddet i første del af november sidste år blev en del ting fjernet.

Maleriet af danserinden hang et helt andet sted, og det er simpelt hen taget ned fra væggen, uden at nogen rigtig har opdaget det.

Ovartaci-museet og Josephine Baker

Ovartaci Museet har forladt det nu nedlagte Psykiatrisk Hospital i Risskov. Det åbner i marts midlertidigt knap et par år i det tidligere lærlingehjem på Katrinebjergvej 81 i Aarhus. 1. januar 2021 skal det åbne i Ovartaci Fields, den nuværende Medie-og Journalisthøjskole i Aarhus Nord.

.

Josephine Baker var fransk danser og sangerinde, født i USA. Hun blev enormt populær, da hun i 1928, i en sommerrevy på det daværende Dagmarteater i København, optrådte i et bananskørt som eneste kostume og sang sin udødelige vise "J'ai deux amours - mon pays et Paris".

Hun blev født 3. juni 1906 i St. Louis, Missouri, USA, og døde 12. april 1975 i Paris, Frankrig.

Sådan hang Ovartaci-billederne på Psykiatrisk Hospital. Til højre for døren hænger Danserinden, der nu er forsvundet. Privatfoto

Fjernet fra væggen

- Vi havde efter diskussion fået lov til at overtage maleriet på museet, men da vi ankom til indgang Nord på det gamle psykiatriske hospital ugen efter nytår for at tage Ovartacis kalkmalerier ned, var der kun en tom væg, hvor værket normalt hænger, forklarer Mia Lejsted.

Billedet har hængt i den restaurerede indgang til kælderen under hovedbygningen på hospitalet i omkring 20 år sammen med fire andre kalkmalerier malet af Ovartaci. Kalkmalerierne blev taget af væggene af en konservator og nyophængt i denne indgang, hvor de har været til glæde for mange mennesker.

- Sidst, nogen har set værket, var i slutningen af november 2018, men alle tænkte nok, at det var en del af flytteprocessen. Vi har afventet tilbagemeldinger fra de sidste flyttefolk og andre på det gamle hospital og sendt mails, om nogen har set det. Men vi har intet hørt, siger Mia Lejsted.

Politiet har oplyst hende om, at ingen af de tidligere stjålne værker er fundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce