Annonce
Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

En bogautomat svarende til den på billedet, er blevet stjålet fra Dagli'Brugsen i Lime, hvor den ellers har stået uforstyrret og serviceret borgerne gennem de seneste cirka seks år. På billedet er det byrådspolitikerne Riber Antonsen og Ole S. Hansen, der er ved at indvie en tilsvarende maskine i Mørke. Foto: Syddjurs Bibliotek
En tung bogautomat tilhørende Syddjurs Bibliotek er forsvundet fra Dagli’Brugsen i Lime. Tyveriet skete i butikkens åbningstid, tilsyneladende uden nogen så det.

SYDDJURS: De seneste år er selvbetjeningsbiblioteker blevet udbredt i Danmark.

Det har på mange måder været en succesfuld stresstest af den berømte danske tillid, men lederen af Syddjurs Bibliotek, Claus Gustav Pettersson, plejer alligevel at joke med, at det først er, når folk begynder at rende med bøgerne, at de åbne biblioteker for alvor er en succes.

- Så har vi jo virkelig noget, folk efterspørger, som han siger.

Annonce

Nu er spøgen blevet virkelighed. Det er dog ikke bøger, men derimod en ind- og udlåns terminal, som står i indgangspartiet til Dagli’Brugsen i Lime, der er blevet hugget.

Tunge tyvekoster

Her kunne områdets borgere indtil for nylig hente og aflevere bøger og andre materialer, som de låner af biblioteket.

- Vi har gennem flere år haft et lille 'minibibliotek' i Dagli’Brugsen, hvor der står nogle af bibliotekets bøger, som brugerne selv kan bippe ind og ud ved hjælp af bogautomaten. Der sidder en chip i bøgerne, som chiplæseren registrerer, forklarer Claus Gustav Pettersson.

Claus Gustav Pettersson, biblioteksleder i Syddjurs Kommune, ærgrer sig gevaldigt over, at ukendte gerningsmænd er stukket af med bogautomaten i Lime. Han håber, at der måske sidder et par teenagere med røde ører, som lader maskinen finde hjem igen. Foto: René Staun Hansen.

Automaten består af en touchskærm, en scanningsplade, en printer til kvitteringer og en computerenhed, der styrer det hele. Det er altså ikke en lille fiks enhed, som man i et snuptag bærer med sig.

- Den er forholdsvis tung, men to personer ville sagtens kunne gå derfra med den, og én stærk mand ville også kunne slæbe af sted med den, siger Claus Gustav Pettersson.

Annonce

Frit lejde for aflevering

Præcis hvordan, det er sket, vides ikke, men automaten er pist væk. Det er sket i brugsens åbningstid, men ingen har tilsyneladende set tyveriet.

På bibliotekets netværk kan personalet se, at automaten sidst har været online torsdag 15. juli omkring klokken 19. Man kan desuden se, at den kortvarigt har været online igen i den seneste uge, hvor gerningsmændene sandsynligvis har forsøgt at starte automaten op igen.Det må være første gang i danmarkshistorien, at der er blevet stjålet en brugt bogautomat. Jeg kan ikke regne ud, hvad man vil med den.

Claus Gustav Pettersson, leder af Syddjurs BibliotekDen eller de, der står bag tyveriet, har dog på ingen måde skudt papegøjen. Ud over at fungere som bogautomat har det flere år gamle grej nemlig ingen særlig værdi.

Den stjålne bogautomat ser ud lige som denne her, der for nylig blev indviet i Mørke. Foto: Syddjurs Bibliotek

- Det må være første gang i danmarkshistorien, at der er blevet stjålet en brugt bogautomat. Jeg kan ikke regne ud, hvad man vil med den, siger Claus Gustav Pettersson, som krydser fingre for, at der er tale om drengestreger:

- Man kan jo forestille sig, at der er en ungersvend, der har tænkt, 'hey, fed gamerskærm'. Der vil man så blive slemt skuffet, når man ser opløsningen, og den har stort set heller ingen computerkraft. Men for os koster den 30.000-35.000 kroner at erstatte, så jeg er vildt interesseret i at få den igen.

Er der frit lejde til at aflevere den?

- Ja, det er der. Tyveriet er meldt til politiet, men hvis den bliver afleveret, så slutter sagen der. Og jeg behøver ikke vide, hvem vedkommende er. Man kan bare stille den et sted og give os besked om det, lover Claus Gustav Pettersson.

Har man oplysninger i sagen kan man kontakte Syddjurs Bibliotek eller Østjyllands Politi på 114.

Forklaring: Hvad er en bogautomat?

  • Du kender bogautomaten fra dit lokale bibliotek. Det er den skærm/computer, du scanner bøgerne og dit lånerkort med, når du låner eller afleverer.
  • Syddjurs Bibliotek har en række eksterne bogautomater stående i nogle af kommunens mindre lokalsamfund, så borgerne også her kan benytte bibliotekets tilbud uden at skulle køre til en af de lidt større byer, der har et decideret bibliotek.
  • I Lime er der eksempelvis indrettet et mindre udvalg af biblioteksbøger i indgangspartiet i den lokale brugs.
  • Borgerne kan også reservere et bestemt materiale, som Syddjurs Bibliotek så sørger for at levere til det lokale 'minibibliotek'.


Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lakserytteren tog en pause fra "Vild med dans": Hyggede med sine fans i Salling

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

80-årig kvinde måtte reddes op: Faldt ned ad skrænt

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Annonce