Annonce
Debat

Når Aarhus vælger det billigste tilbud: Kommunens psykologhjælp til de ansatte skader ofte mere, end den gavner

"Som psykolog er min grundpræmis her, at hensynet til den kommunalt ansatte kommer først. Den præmis er ikke nødvendigvis også kommunens præmis. I hvert fald ikke i praksis. Når kommunen nøder det til hver en tid indbudte psykologfirma til at være det billigste, nødes dette firma af pengehensyn til at presse sine behandlende psykologer til at levere billigste indsats", skriver Ole Aagaard Olesen. Arkivfoto: Flemming Krogh

Aarhus Kommune benytter sig for tiden af et privat psykologfirma til at sikre sine ansatte psykologhjælp. Det firma nøjes jeg her med at betegne som X, fordi dets navn ikke er det virkeligt væsentlige her. I den forstand betegner dette anonyme X også meget godt, at firmaet blot er ét i en række af firmaer gennem årene, hvis vigtigste kvalifikation for kommunen er, at det er det billigste.

Og dermed har kommunen da vist også efterhånden sikret sig den billigste psykologfaglige kvalitet og etik i mands minde. I hvert fald i mit minde som lokal psykolog i Aarhus, der gennem mange år, direkte og indirekte, har opnået et ret indgående kendskab til den psykologhjælp, som kommunen gennem årene her har købt sig til.

Som psykolog er min grundpræmis her, at hensynet til den kommunalt ansatte kommer først. Den præmis er ikke nødvendigvis også kommunens præmis. I hvert fald ikke i praksis. Når kommunen nøder det til hver en tid indbudte psykologfirma til at være det billigste, nødes dette firma af pengehensyn til at presse sine behandlende psykologer til at levere billigste indsats. Under frygt for at miste sin kontrakt med kommunen nødes psykologfirmaet derfor også til at imødekomme krav fra kommunen, der yderligere sænker bundniveauet med hensyn til kvalitet og etik.

Annonce

Psykologfirmaets svar på det vil typisk være, at enten byder man ind på kommunens udbudsbetingelser, som de er. Eller også er man ikke længere med i udbudsrunden. Fair nok, men idet pengene bliver det afgørende for, hvad man som psykologfirma vil være med til, lurer klart en faglig prostitution i horisonten.

På den måde risikerer en løbende sænkning af bundniveauet for kommunens psykologhjælp til de ansatte at nærme sig en uanstændighed af en hjælp. Hvad psykologfirmaet her angår nødes det som enhver anden prostitueret til at undgå at se i øjnene, at den er helt gal med en selv. Og det er så alt i alt her, at jeg efterhånden protesterer på den kommunalt ansattes vegne.

Jeg protesterer i en grad, der gør, at det aktuelle psykologfirma X og mit, hidtil problemfri, samarbejde stopper. Indlægget her har derfor sikkert den bias, at det er farvet af min personlige surhed overfor X. Hvem kan helt gennemskue sine egne motiver?

Hvad dét angår har firma X dog åbenbart også sine problemer. Den kommunale sag, der afbryder vores samarbejde, handler om, at jeg som behandlende psykolog insisterer på, at klienten i denne sag skifter psykolog. Det er naturligvis beklageligt for klienten. Men det er også, hvad der en sjælden gang kan ske, når man går til psykolog. Men da jeg så dermed må stoppe hos firma X, nægter firmaet mig at færdiggøre mine øvrige klienter sådan, at også disse tvinges til et psykologskifte. Den måde at fare op på taler vist for sig selv.

Jeg er derfor stadig ret sikker på, at jeg har fat i noget. Også kolleger giver udtryk for den samme frustration i forhold til billigbankede psykologfirmaer som X.


Jeg gider ikke at ende med værdistress på området. Det vil sige: At prostituere sin faglighed, for det er forbundet med stor risiko for at ende fagligt deprimeret og udbrændt.


Som endelig ansvarlig for sine ansatte skal kommunen her undskyldes med, at det er svært at finde uafhængig hjælp til at definere et mindste mål af anstændighed. Hvad feltet her angår er Dansk Psykolog Forening nok desværre bedst til at vride hænder. Og at hente hjælp hos de firmaer, der sælger psykologhjælpen, som her til Aarhus Kommune, er altså som at sætte ræven til at vogte høns.

For tag nu endelig ikke fejl: Billigste psykologhjælp ender nemt som værre end slet ingen psykologhjælp. Imens dette ikke ændrer på, at den ansatte mange gange stadig er taknemmelig over hjælpen ud fra devisen: Hellere lidt hjælp end ingen hjælp.

Jeg protesterer, og det koster mig mit lille kødben hos firma X. For mig personligt er betaling af den pris et lille greb i lommen, fordi jeg har så meget andet at lave. Her er en del af mine kolleger i privat praksis (uden ydernummer) langt nemmere at presse til at prostituere deres faglighed.

Det sker i en privat praksissektor, hvor potentielle kunder, som altså ikke mindst kommunalt ansatte, i stigende grad støvsuges i bundter af private psykologfirmaer. På den måde udkonkurreres den lille selvstændige psykologpraksis, der kæmper for at fastholde et minimum af faglig anstændighed. Prisen for det betaler som her den kommunalt ansatte, og det altså endda ofte uden at vide det.

Det kan fremkalde taknemmelighed at gå til psykolog alene, fordi du dér bliver lyttet til og taget alvorligt på en måde, som du måske endda aldrig har oplevet det før. Men i den sidste ende er billigste psykologhjælp her et kvikfix, der kan ende som et kviklån. Der kommer en både for høj og dårlig regning. Baggrunden for psykologens rådgivning ("rådgivning", fordi rammen her per definition ikke kan være psykoterapi) er således nemt useriøs. Og det uanset, hvor dygtig psykologen ellers er.

Når det sker, er problemet for kommunens ansatte, at hvor rådgivningen for denne næsten altid lyder rigtig, virker den ikke rigtigt. Og derfor sker der nemt det, at den ansatte bliver selvdevaluerende. Altså, den ansatte ender i skyld og skam over ikke at kunne omsætte psykologens råd i praksis.

Det forhold gør sig desværre endnu mere gældende, når den ansattes problemstilling i virkeligheden handler om en organisatorisk problemstilling. Altså om dårlig ledelse og en arbejdsplads, der ikke hænger sammen. Og hvor lederen, i stedet for at adressere og "reparere" denne organisatoriske problemstilling, medvirker til, at det i stedet er den ansatte, der sendes til "reparation".

Det kommer naturligvis aldrig til at virke. Hverken for arbejdspladsen. Og altså heller ikke for den ansatte, der således ender som den største taber ved den billige psykologhjælp. Og, som sagt, det oven i købet samtidig med, at han eller hun måske stadig er taknemmelig for denne "hjælp".

Jeg mener ikke at være naiv i forhold til de nødvendige markedsøkonomiske kræfter og dynamikker på området her. Men nu ved Aarhus Kommune i det mindste, at den risikerer at skade sine ansatte mere end, at den gavner dem. Også derfor har jeg her kaldt "kommunens" nuværende psykologfirma for X. Det endelige ansvar er og bliver kommunens.

Derfor endte opråbets overskrift med at være "Kommunens psykologhjælp til de ansatte" – og ikke "Psykologhjælp til kommunens ansatte". Som det forhåbentlig er fremgået, kan begge overskrifter bruges. Men som jeg også allerede har nævnt det, er min faglige grundpræmis hensynet til den enkelte ansatte. Den dag, det hensyn ikke længere er muligt at forfægte på dette "kommunale marked", gider jeg simpelthen ikke længere at være psykolog på det område.

Jeg gider ikke at ende med værdistress på området. Det vil sige: At prostituere sin faglighed, for det er forbundet med stor risiko for at ende fagligt deprimeret og udbrændt.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Debat

Uwe Max blev slettet fra Facebook: Jeg frygter en fremtid med diktatur og genopdragelse

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce