Annoncørbetalt indhold

Når fremtiden er aflyst: Tal om livet og døden

Sygeplejerske, foredragsholder og forfatter Rita Nielsen har gennem 20 år arbejdet med døende og deres pårørende. Privatfoto

Når fremtiden pludselig er aflyst. Sådan er virkeligheden for tusindvis af danskere, som hvert år får beskeden, at de er uhelbredeligt syge. Men hvad stiller man op for at lindre sorgen og magtesløsheden? Tal om livet og døden, siger ekspert. Det er livsvigtigt.

Annonce

- Hvis man er døende og har for mange lig i lasten, så er det, som Søren Kierkegaard siger: Fortidsskyld kan give fremtidsangst! Derfor er det vigtig at få talt om tingene. Men det er også vigtigt at få sagt både tak, farvel og på gensyn, hvis man har det håb. Alt sammen kan være med til at give ro i sindet hos den døende og de pårørende.

Sådan siger sygeplejerske Rita Nielsen, og hun ved, hvad hun taler om. Gennem 20 år har hun arbejdet med terminale patienter og deres pårørende - senest på Diakonissestiftelsens Hospice. Undervejs har hun skrevet fem bøger om døende mennesker og deres pårørende, og i dag er arbejdslivet dedikeret til foredrag om døden og undervisning i at lindre de problemer, som kan være forbundet med at leve med en livstruende sygdom.

Det første større problem er erkendelsen for den uhelbredeligt syge. Det er en proces, og det tager lang tid for sindet, før det trænger ind, at man rent faktisk skal dø af sygdommen.

- Det kan opleves som en jordrystelse uden lige, men der går typisk ikke så lang tid, før man tænker, at det nok går alligevel. Man bliver nødt til at få fodfæste igen, da ingen kan leve i krise og kaos. Der er selvfølgelig nogle, der skal igennem voldsomme kampe for at nå til erkendelsen, men når man er i trygge omgivelser med meget omsorg, så er det lettere at erkende det, fortæller Rita, som har trøstet og talt med både unge og ældre patienter i sin tid som hospicesygeplejerske.

Lettere at dø, hvis man har levet

Det er ikke kun terminale patienter, som Rita har taget under sine vinger. De pårørende har fyldt lige så meget i hendes mangeårige arbejde, og hun har ofte oplevet, at det er værst for dem. Fordi man ingenting kan gøre som pårørende, og fordi man gerne vil være dem, som kan lave virkeligheden om. Samtidig er Ritas erfaring, at der er forskel på reaktionen fra en 30-årig og en 80-årig med en dødsdom. Men selvom det generelt er lettere at dø, når man er ældre, så er det ikke sådan for alle.

- Det er selvfølgelig voldsomt, hvis man er i 30'erne og skal dø fra ens små børn, men man kan godt nå til en erkendelse af, at det er sådan, det er. Normalt vil man sige, at hvis man er 80 år, så er det mere naturligt, men det kommer an på, om man føler, man har levet livet og ikke er gået glip af noget. Det er bare lettere at dø, hvis man har levet livet, påpeger Rita.

Selvom livet og døden kan være svær at tale om, så hjælper det både den døende og de pårørende til fred i sindet, hvis man får talt om det vigtige, inden det er for sent. Rita sammenligner det med et besøg hos venner eller familie, hvor man skal rejse igen. Her er det også vigtigt at få sagt farvel og tak for alt. Men det er ikke alle, det er lige let for. Derfor har Rita også mange gange fungeret som katalysator og hjulpet med samtalerne, hvis den døende og de pårørende har bedt om det.

- Jeg plejer at sige, at det er vigtigt at få talt om fortiden, nutiden og fremtiden. Og man kan for eksempel få hul på samtalerne ved at spørge: Hvordan er det at være dig lige nu? Er der noget, der bekymrer dig? Er der noget, du gerne vil? fortæller Rita og fortsætter:

- Nogle kan have svært ved at tale om det følelsesmæssige, og så kan det være en god idé at starte med en snak om det praktiske som for eksempel pension, testamente eller om det praktiske omkring begravelsen. Så kan man efterfølgende spørge, om der er noget, der ellers bekymrer.

Se hinanden i øjnene på trods af svigt og skyld

De gode samtaler giver fred i sindet, og det bliver ifølge Rita nemmere både at leve og dø. Også hvis man har talt om andet end kun gode ting, for det vil være godt at blive forsonet med sit liv. Så ordet tilgiv kan også være vigtigt at få sagt. Alligevel anbefaler Rita ikke at rode op i alt.

- Nogle ting kan være for voldsomme at snakke om, og så kan man vælge at slå bro over det i stedet for at italesætte noget pludder, hvor det hele bare bliver værre af det. Så giver man hinanden hånden og siger dø i fred. Det kan godt lade sig gøre, men nogle skal have hjælp til det, og det har jeg været med til flere gange. Men man skal spørge det enkelte menneske: Hvad har du brug for at få snakket om og ikke sige: Har du noget, der skal tilgives? Det kan være for konfronterende og voldsomt, og det kan man slet ikke holde til, hvis man er så syg og dårlig, siger Rita og supplerer:

- Alle svigt behøver ikke at blive verbaliseret. For mig er tilgivelse, at man kan se hinanden i øjnene på trods af skyld og svigt!

Men det er ikke kun samtalen om livet, der fylder for den døende og de pårørende. Døden fylder meget for de fleste, og mange er også bange for døden. For hvordan er det på den anden side? Er det så bare slut? Er det kun død og helvede? Eller er der grønne enge, engle, blomster og kærlighed? Rita tror på det sidste, og hun har ofte tilbudt at fortælle den døende om de billeder, som hun har af livet efter døden.

- Jeg plejer også at spørge, hvad de specielt er bange for? Er det for tiden nu, og indtil de skal dø? Er det dødsprocessen? Eller er det tiden efter? Hvis det er tiden indtil, kan jeg tilbyde følgeskab og være ved siden af dem. Men til sidst må jeg give slip, men så kan der være en tro eller et håb om, at der også er en hånd der, som tager imod dem. Og hvis det er selve dødsøjeblikket, så kan jeg fortælle, hvad jeg har set. Folk dør ikke i smertehelvede, men ofte med smil på læben, fortæller Rita.

Tal om døden, før den banker på

De fleste har brug for at tale om døden umiddelbart før den sidste rejse, men Rita har en opfordring til alle.

- Man skal tale om døden tidligt i livet - og ikke vente til sidste øjeblik. Man kan sige, som Luther sagde: Når du er langt fra døden, så skal du tale om den, og når du er tæt på døden, skal du tale om livet. Man skal snakke om det med familien og børnene, og så igen lægge det til side og leve livet 100 procent. For det er helt naturligt, siger Rita.

Netop arbejdet med døden og åbenheden omkring det har påvirket Ritas liv i en positiv retning. Hun er blevet mere bevidst om at få det bedste ud af livet og har lagt småævl og kævl til side. Hun har med egne ord fået fat i livet på en helt ny måde.

- Livet læres af de døende. Det er dem, der lært mig at leve, slutter Rita.

Artiklen er sponseret af Bedemand H.J. Madsen, som sætter fokus på vigtigheden af at tale om døden, mens man lever.

Tal om døden og din sidste vilje med bedemanden

Min sidste vilje er en hjælp til at beskrive de ønsker, du har til din begravelse/bisættelse. Min sidste vilje er en fortrykt formular, som du kan bestille ved Bedemand H.J. Madsen i Aarhus. Bedemand H.J. Madsen kommer gerne hjem til dig og hjælper med at udfylde Min sidste vilje. Kontakt bedemand H.J. Madsen på 86 12 28 66 eller på hjm@bedemandmadsen.dk

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.