Annonce
Gear

Når man sover med skoene på i sengen

Sover du med skoene på om natten?

Det var øjenlægen, som spurgte i de par minutter, jeg havde fået forvildet mig ind i hans kontor efter at have været blind som en muldvarp på vej gennem gågaden. Han kiggede ned på mine sorte sko, som nok burde have haft en pudsning inden.

Derpå vendte han blikket op og kiggede mig foruroligende dybt i øjnene, som jeg ellers hidtil kun har ladet enkelte kvinder gøre i mit liv.

Lige præcis i de sekunder kom jeg i tanke om dengang, jeg faktisk sov med skoene på.

Annonce

Yvonne og Karoline

Det var dengang, jeg gik i byen i Esbjerg, og hvor der lå nogle beverdinger, jeg altid kom snublende nemt ind i. Jeg husker især ét sted, som hed Karoline, men om det var Karoline, der stod bag baren, erindrer jeg ikke længere. Det er jo mange år siden, og nu går jeg helst ikke i byen i Esbjerg mere.

Der var også Yvonne på tanken, og det var faktisk hendes skyld, at jeg sov med skoene på, fordi Yvonne lå lige præcis på vejen hjem fra Karoline.

Hun solgte øl på tanken i Stormgade, og jeg var ikke blind for det, hun gemte bag disken. Ud over de sixpacks, hun gerne ville sælge mig uden for normal åbningstid.

Om jeg nogensinde fandt ud af, hvad hun også gemte bag disken, erindrer jeg ikke. Jeg mener det ikke. Og det er sikkert godt det samme.

Næste morgen vågnede jeg i min (egen) seng til det sparsomme lys, som kom ned i den kælder, jeg fandt passende at bo i. Det var lykkedes at få den ene sko af, som rodede rundt nede på gulvet, men ikke den anden.

Muldvarpesyn

Jeg kiggede et øjeblik med det muldvarpesyn, jeg havde, kortvarigt på øjenlægen, og overvejede lige så kortvarigt, om jeg skulle bekræfte ham i, at jeg engang sov med sko på om natten.

På den anden side ville det tage mere end de sparsomme konsultationsminutter, jeg akut et par dage før mandens sommerferie var blevet bevilget af en emsig feriehungrende sekretær i forkontoret på grund af smerter i det ene øje.

Så jeg undlod at delagtiggøre ham i min ungdoms eskapader, og hvis alt kom til alt, kunne han sikkert en meget bedre og sjovere historie.

Nul linser i en måned

Nu var det ikke for sjovs skyld, jeg havde fundet vej til øjenlægen. Dårligt og forværret syn, væskende øjne og smerter, som to gange på en weekend havde sendt mig til akutmodtagelsen. Hver gang fik jeg piller, som gjorde det sjovere at ligge bag nedrullede gardiner med lyserøde elefanter.

Han lyste, kiggede igen dybt i øjnene og fældede dommen. Sår på hornhinden og betændelse. Og ingen linser i øjnene i mindst en måned.

For månedslinser er ifølge optikeren til én måned, og de skal ud af øjnene mindst hver syvende dag. En lille smule flovt måtte jeg indrømme, at linserne kun kom ud, når de skulle skiftes. Altså én gang om måneden.

Nu er det slut med at have linser på om natten. Og i øvrigt også sko, men det er jeg nok alligevel også blevet for gammel til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce