x
Annonce
Aarhus

Når skolen er lukket, har Sofaskolen åben

Anders Schunk sidder i Aarhus og laver undervisningsvideoer for børn i 0.-2. klasse på forlaget Alineas Sofaskole, der er et gratis tilbud for lukningsramte børn og deres forældre. Mandagens video er i skrivende stund blevet set tæt på 82.000 gange. Foto: Sofaskolen/Alinea
Det digitale undervisningstilbud, Sofaskolen.dk, giver de lukningsramte børn en anden måde at lære på, mens forældrene får et pusterum.

AARHUS: Da skolerne for en uge siden lukkede, startede tanken om Sofaskolen.dk hos det århusianske undervisningsforlag Alinea.

Og der var ikke langt fra tanke til handling. Den virtuelle skole kom op at stå i løbet af weekenden, og siden mandag har børn og forældre hver dag kunnet klikke sig ind på den gratis undervisning i dansk og matematik.

For elever på mellemtrinnet og udskolingen foregår undervisningen live fra København, mens videoen for de mindste elever kan streames hver dag fra klokken 8.

- Vi tror, at de mindre børn har brug for flere pauser, og derfor kan man hente videoen, når man vil, siger Anders Schunk, der står for undervisningsvideoerne til indskolingen.

De små film bliver lavet i Aarhus.

- Lige nu er jeg i gang med at gøre en video klar til i morgen, fortæller Anders Schunk, der er læreruddannet og laver undervisningsmateriale på forlaget Alinea.

Annonce

Sofaskolen

Sofaskolen kan findes på www.alinea.dk/sofaskolen

Her kan man også se ugens sofa-skema, og hvilke gæster der er på besøg i undervisningen. Fik man ikke set liveudsendelserne, ligger de også her.

Klokken 9.00: 4.-6. klasses undervisning går live på YouTube.
Klokken 13.00-13.15: 4.-6. klasse: Opsamling og feedback på YouTube Live

Klokken 10.00: 7.-9. klasses undervisning går live på YouTube
Klokken 14.00-14.15: 7.-9. klasse: Opsamling og feedback på YouTube Live

Mangler man noget at rive i, findes der også uddannelsesmateriale her:

Gyldendal uddannelsesportaler er gratis under karantænen: gyldendal-uddannelse.dk/

Alinea står også bag det kreative læringsunivers Villeby, der ligeledes er gratis. villeby.alinea.dk/

På Ereolen, der er bibliotekernes hjemmeside, kan du låne fem bøger gratis. www.ereolen.dk

Kilde: Folkeskolen.dk

Et pusterum

Han fortæller, at undervisningen i dansk og matematik kan bruges som supplement til det materiale, børnenes lærere har sendt ud.

- Hver dag laver vi en udsendelse på ti minutter, der lægger op til aktiviteter, som tager 45-30 minutter at lave. Mange forældre vælger at bruge det som en aktivitet for børnene, mens de sidder hjemme og arbejder, fortæller Anders Schunk.

Tirsdagens undervisning handlede om geometri. Her skulle børnene tegne deres drømmehus ved hjælp af geometriske figurer og gå på jagt efter geometriske former i hjemmet, som de skulle tage billeder af og lægge op på Instagram under #sofaskolen.

Billederne bliver så vist frem i en senere udsendelse.

- Det er lidt en balance at lave noget, der har en faglighed, men hvor eleverne samtidig er selvkørende det meste af tiden, så forældrene kan få arbejdet lidt, siger Anders Schunk.

Det gratis tilbud fra Sofaskolen er blevet taget godt imod. 82.000 har hentet mandagens undervisningslektion for indskolingen, og tallene for de andre dage vokser støt hele tiden.

Sofaskolen kan besøges på www.alinea.dk/sofaskolen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Aarhus

Hospital i gigantisk corona-omstilling: 134 sengepladser og 1.000 ansatte efteruddannet

Annonce