Annonce
Kultur

Når smagen af en kage giver minder

<p>Franske Nathalie Bonnot (i midten) bager kager til eventen, hvor spanske Fran Gallardo (til venstre) og canadiske Audrey ?Samson bringer publikum på nye tanker. Her er det en marengs, men i kunsthallen er det noget andet. Foto: Hans Petersen</p>

Internationalt trekløver tager dig med på tankerejse i Kunsthal Aarhus.

Fran Gallardo har før lavet cocktails af århusiansk vand. Lørdag er han ovre i en boldgade. Da står der kager på dagsordenen.

De tre øverste kager er der smagsprøver på i kunsthallen. En er dansk, en fra Syrien og en fra Hongkong. Pr-foto

En bid af en kage kan sætte gang i en strøm af minder.

Men hvilke?

Det vil kunstner- og forskerparret, spanske Fran Gallardo og Audrey Samson fra Canada udforske, og de sætter deltagerne på prøve, når de fortæller i Kunsthal Aarhus i J. M. Mørks Gade lørdag eftermiddag.

Til lejligheden er indskrevet endnu en deltager.

For der er selvfølgelig brug for en, som kan lave kager.

Med hjælp fra den eksklusive kageforretning Briancon på Åboulevarden har kunsthallen fundet en fransk kvinde til det internationale trekløver.

Nathalie Bonnot har boet halvandet år i Aarhus, går på kursus for at lære sproget (hun er godt på vej) og serverer på restaurant om aftenen.

Hun laver kager til begivenheden. Og publikum får naturligvis lov at smage.

Men først bagefter.

Forinden skal de lytte.

Gallardo og Samsons indlæg tager udgangspunkt i disse tanker:

»Forestil dig en Madeleinekage, der kunne inspirere ægte nordiske drømme. Som det kan læses i Marcel Prousts bog »På sporet af den tabte tid« er erindringen en form for sublimeret spisning. Det er i dette værk, vi finder forfatterens berømte beskrivelse af, hvordan en bid af en Madeleinekage sætter gang i en strøm af minder. Denne kage er et ikon, der vidner om vigtigheden af alle sanser i vores hukommelse og erindring. Bestemte smage kan fremtrylle fortidens begivenheder og drømme om fremtiden. Historisk set har tungen haft en afgørende rolle i sprogsystemer, i udviklingshistorien og i sociopolitiske landskaber.«

I eventen indgår en nordisk version af Madeleinekagen, men også en syrisk kage og en fra Hongkong. Og hvor vil de tage publikum hen. Vil den syriske minde om flygtninge og den fra Hongkong om forskelligheder blandt kineserne?

Hverken Fran Gallardo eller Audrey Samson kommer fra kunstens verden. Han er ingeniør, og hun er blandt andet uddannet pilot.

I fire måneder har hun forsket på æstetisk kommunikation på Aarhus Universitet, og i en del af perioden har han forsket i København.

Drømme i tunger

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Langt mere snert i AGF-holdet i Randers, men drømmen brast om en finale på eget græs

AGF

AGF-cheftræner: Vi lagde alt, men tabte finalepladsen for en uge siden

Aarhus

Forvirring om smittetal - men det går den gale vej: To sogne trues af tvangsnedlukning

Annonce