x
Annonce
Byudvikling

Når vi river ned, skal vi bygge nyt af høj kvalitet: - Den bygning pynter bestemt ikke

Nybyggeriet her på hjørnet af Hjortensgade og Møllevejen har erstattet en bygning, der var registreret som bevaringsværdig. Det nye hus mangler kvalitet, lyder kritikken fra fællesrådsformand. Foto: Axel Schütt
Når kommunen tillader nedrivning af ældre og måske bevaringsværdige bygninger, skal den sikre sig, at nyt byggeri på stedet har kvalitet og er tilpasset helheden, lyder det fra politiker, fællesrådsformand og tidligere formand for kommunens kulturmiljøråd.

AARHUS: Når et ældre og måske bevaringsværdigt hus bliver revet ned, er det ofte for at give plads til nybyggeri, der ikke altid pynter i bybilledet.

- Det handler ikke kun om, hvad der bliver revet ned men også om, hvad der bliver bygget i stedet. Og der er eksempler på, at det ikke er godt nok, siger Jeppe Spure Nielsen, der er formand for Fællesrådet for Frederiksbjerg og Langenæs.

Som eksempel nævner han et nybyggeri på hjørnet af Hjortensgade og Møllevejen, hvor der tidligere lå et bevaringsværdigt hus.

- Den bygning pynter bestemt ikke, siger han om den nye, gule boligejendom.

Annonce
Nybyggeri efter nedrivning i Vesterbrogade er passet fint ind i forhold til de omgivende bygninger. Axel Schütt

Stil krav til kvaliteten

Den netop afgåede formand for kommunens kulturmiljøråd, der rådgiver i sager om bevaringsværdige ejendomme, Mette Viuf Larsen, har gjort sig tanker om, hvordan man kan begrænse interessen for at erstatte ældre ejendomme med nybyggeri.

- Jeg kunne ønske, at kommunen ville stille større – og dermed dyrere – krav til kvaliteten af nybyggeri, så det ikke ville være så tillokkende for developere at rive gammelt ned for at bygge nyt, siger hun.

Se på helheden

Og formanden for byrådets tekniske udvalg, Keld Hvalsø (El), mener, at kommunen skal tænke længere en på den enkelte ejendom, når det handler om bevaring, nedrivning og nybyggeri.

- I stedet for kun at vurdere om den enkelte ejendom er bevaringsværdig kunne jeg godt tænke mig, at vi også vurderer den i forhold til den helhed, den indgår i. Og hvis man river ned og bygger nyt, skal man også se på, hvad nybyggeriet tilfører helheden – udover nogle ekstra boligkvadratmeter, siger Keld Hvalsø.

Og det ønske spiller godt sammen med arbejdet med at formulere en ny arkitekturpolitik for Aarhus Kommune. Her er netop begrebet bykvalitet helt centralt.

”Vi skal sikre byliv, før vi skaber byrummet, og før bygningerne designes. Og så skal vi tilbage igen, så vi husker fokus på helheden”, lød det tidligere i år fra stadsarkitekt Stephen Willacy i en kronik her i avisen om den nye arkitekturpolitik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Læserbrev

Læserbrev: 278 pensionerede læger melder sig klar til kampen mod corona i Region Midtjylland

Mange af Danmarks pensionerede læger er klar til at sætte pensionisttilværelsen på pause for at tage en tørn i kampen mod coronavirus. I en helt ny rundspørge fra Foreningen af Pensionerede Læger og Lægeforeningen svarer 1.261 pensionerede læger, at de kan og vil stille op som en del af coronaberedskabet. Af dem svarer 278, at de er parat til at hjælpe sundhedsvæsenet og træde til i Region Midtjylland. Som formand for Lægeforeningen i Region Midtjylland er jeg stolt over det samfundssind, der bliver vist fra mine pensionerede lægekolleger. Vi er i en ekstraordinær situation, og derfor har sundhedsvæsenet hårdt brug for alle ekstra hænder og hoveder, som kan gøre en indsats. Når så mange pensionerede læger melder sig klar, er det ganske enkelt imponerende. Mogens Hüttel, der er formand for Foreningen af Pensionerede Læger, har forklaret det således til Ritzaus Bureau: ”Man er læge hele livet. Også når man er pensioneret. Det ligger dybt i os at ville gøre en forskel. Derfor har så mange pensionerede læger inklusive mig selv meldt sig klar. Når landet har brug for os, stiller vi op.” Alle håber naturligvis, at vores sundhedsvæsen ikke bliver så hårdt presset, at pensionerede læger og andre er nødt til ekstraordinært at træde til. Men meget tyder på, det bliver nødvendigt. Som fællestillidsrepræsentant på AUH for Yngre Læger er jeg i disse dage meget optaget af, at de yngste ikke skal stå for meget i front, hvis vi skulle få tilstande som Italien og Spanien. Her vil det være meget værdifuldt at have de pensionerede læger til at arbejde sammen med de yngre i andre afsnit til at sparre med. Jeg vil til slut sige, at det er en stor gestus, som må afføde stor respekt og en dybfølt tak, at så mange pensionerede læger er klar til at stille op kampen mod coronavirus i Region Midtjyllands sundhedsvæsen.

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce