Annonce
Aarhus

Næppe havmøller ved Aarhus alligevel

Havvindmøller vinder frem, men det bliver i denne omgang ikke i Aarhus Bugten nord for Samsø, som et bredt lokalt samarbejde ellers havde håbet.

Forligskreds i Folketinget fravælger Aarhus Bugten til kystnære vindmøller. Måske er der et spinkelt håb endnu.

Annonce

Det ambitiøse projekt om at rejse 20 kæmpe havvindmøller i Aarhus Bugten nordvest for Samsø er løbet ind i alvorlige problemer.

På et møde i forligskredsen i Folketinget bag energiforliget har man nu besluttet sig for, hvilke kystnære kæmpevindmøller man vil tillade at lave udbud. Og her er Aarhus ikke med.

Det betyder, at fundamentet vakler for det ambitiøse projekt »Havvind Aarhus« i Aarhus Bugten.

Partierne bag energifor­liget har givet klima-, energi- og bygningsminister Martine Lidegaard (R) mandat til at gå videre i processen med kystnære kæmpevindmøller i otte områder. De er valgt, fordi det er de samfundsøkonomisk billigste steder at opstille vindmøllerne. Og her er Aarhus altså fravalgt på baggrund af vurderinger fra eksperter.

»Det er rigtigt ærgerligt, at det ikke bliver til noget med de kæmpehavvindmøller i Aarhus Bugten. Initiativtagerne i Aarhus er dem, der er kommet allerlængst med projektet, men forligspartierne har alligevel vurderet, at man kan lave strømmen billigere ved andre kystnære områder,« fortæller folketingsmedlem Jens Joel (S).

Han har længe kæmpet for projektet og har gennem sin kollega i energiudvalget, Pernille Rosenkrantz-Theil, fulgt tæt med i hvad der skete.

»Det er klart, at som århusianer er jeg ærgerlig, fordi projektet har mange kvaliteter: Dels har det god signalværdi politisk og erhvervsmæssigt, fordi Aarhus vil være verdens vindmøllehovedstad og fordi Vestas har sit hovedkontor her. Og dels er det et lokalt forankret projekt med folkeaktier og en god dialog med århusianerne,« peger Jens Joel på.

Formanden for Havvind Aarhus, Søren Egge Rasmussen, der også er formand for NRGI er ikke enig i, at løbet efter politikernes beslutning er kørt endeligt.

»Der skal stadig være flere behandlinger af sagen i Folketinget, så det er alt for tidligt at give op. Og jeg synes, at alle, der er for projektet, skal kæmpe videre for det. Min klare melding er, at Havvind Aarhus kan blive et godt projekt. Men ikke efter den gamle tilladelse, for det er der ikke økonomi i,« medgiver Søren Egge Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce