Annonce
Østjylland

Næringen gør læringen bedre

Eleverne på Odder Gymnasium har i over et år kunnet nyde sund og varieret mad af høj kvalitet i kantinen hver dag.

Rundt om den ene mad-ø studerer elever nøje den velduftende og æstetisk flotte buffet, hvor stearinlys er tændt på toppen. Tallerknerne bliver fyldt godt op, inden eleverne går over til kassen. De scanner blot deres madkort, som de til enhver tid kan sætte penge ind på, og lunter derefter ned til de runde borde for at nyde middagsmaden.

Annonce

På Odder Gymnasium har man siden februar sidste år ladet firmaet Madhimlens Madhus stå for driften af kantinen. Det betyder, at eleverne hver dag bliver tilbudt sund mad lavet af råvarer af høj kvalitet. Det skal give eleverne et bedre fundament for at modtage læring, når man kommer ud på de sene eftermiddagstimer, hvor man kan have en tendens til at kigge en ekstra gang eller to på klokken. Både elever og lærere melder om mere energi, og Madhimlens Madhus er endda blevet interviewet af en forskergruppe på Københavns Universitet om, hvordan de driver kantinen og idéerne, der ligger bag.

Ayoe Emillie Navntoft går i 1. g, og hun bruger cirka kantinen to gange om ugen.

»Det er lækkert og varieret mad, og man kan endda selv komme med ønsker. Det kan godt være lidt skørt engang imellem ala hindbærsyltede gulerødder, men så lader jeg bare være med at købe det. Men de har altid lækre salater, som er indbydende,« fortæller hun, mens hun indrømmer, at kosten ville være knap så varieret, hvis hun selv skulle stå for den.

Hun fortæller, at flere elever synes, at det er en smule dyrt. Men sådan er det, når råvarerne er af høj kvalitet, erkender hun.

Rektor på Odder Gymnasium, Lars Bluhme, mener, at dyrt er relativt. Og at kvalitet netop koster. Den øgede kvalitet i kantinemaden betyder også, at eleverne er mere modtagelige for læring.

»Krop og hoved hænger sammen, og vi er meget orienteret om hjerne og læring, for det hænger sammen. Det lyder måske lidt flippet, men det er helhedstænkning,« siger Lars Bluhme og tilføjer:

»Både lærere og elever siger, at de er bedre til at modtage undervisning over middag. Især de store drenge, som spiser godt, er det vigtigt, at der er mad i maven efter middag, hvis man skal have undervisning til klokken 15.15. De er koncentrerede på en helt anden måde,« siger han.

Forpagter for Madhimlens Madhus, Jesper Østergaard, fortæller, at det er første gang, man driver kantine på et gymnasium, og det har krævet tilvænning at imødekomme gymnasiets rytme. Han fortæller om idéen bag kantinen.

»Vi vil være en god kantine og gøre det så godt, vi kan. Grundholdningen er, at vores mad bliver lavet fra bunden af ordentlige råvarer,« fortæller han.

Jesper Østergaard er efter succesen på Odder Gymnasium blevet kontaktet af andre skoler, som er interesseret i at høre mere om ordningen.

»Det beviser, at vi gør det rigtige,« siger han.

Den sunde mad er en del af den sundhedspolitik, som lærere og elever vedtog i 2011.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Bilisterne kæmper om udendørs parkeringspladser: Samtidig står supersygehusets p-hus halvtomt

Aarhus

Nyt miljøvenligt våben mod glatte fortove: Vulkansk aske erstatter salt og sand

112

Skulle tisse men fik ølkrus i hovedet: Tumult i nattelivet endte med kvælertag

Annonce