Annonce
Østjylland

Næringen gør læringen bedre

Eleverne på Odder Gymnasium har i over et år kunnet nyde sund og varieret mad af høj kvalitet i kantinen hver dag.

Rundt om den ene mad-ø studerer elever nøje den velduftende og æstetisk flotte buffet, hvor stearinlys er tændt på toppen. Tallerknerne bliver fyldt godt op, inden eleverne går over til kassen. De scanner blot deres madkort, som de til enhver tid kan sætte penge ind på, og lunter derefter ned til de runde borde for at nyde middagsmaden.

På Odder Gymnasium har man siden februar sidste år ladet firmaet Madhimlens Madhus stå for driften af kantinen. Det betyder, at eleverne hver dag bliver tilbudt sund mad lavet af råvarer af høj kvalitet. Det skal give eleverne et bedre fundament for at modtage læring, når man kommer ud på de sene eftermiddagstimer, hvor man kan have en tendens til at kigge en ekstra gang eller to på klokken. Både elever og lærere melder om mere energi, og Madhimlens Madhus er endda blevet interviewet af en forskergruppe på Københavns Universitet om, hvordan de driver kantinen og idéerne, der ligger bag.

Ayoe Emillie Navntoft går i 1. g, og hun bruger cirka kantinen to gange om ugen.

Annonce

»Det er lækkert og varieret mad, og man kan endda selv komme med ønsker. Det kan godt være lidt skørt engang imellem ala hindbærsyltede gulerødder, men så lader jeg bare være med at købe det. Men de har altid lækre salater, som er indbydende,« fortæller hun, mens hun indrømmer, at kosten ville være knap så varieret, hvis hun selv skulle stå for den.

Hun fortæller, at flere elever synes, at det er en smule dyrt. Men sådan er det, når råvarerne er af høj kvalitet, erkender hun.

Rektor på Odder Gymnasium, Lars Bluhme, mener, at dyrt er relativt. Og at kvalitet netop koster. Den øgede kvalitet i kantinemaden betyder også, at eleverne er mere modtagelige for læring.

»Krop og hoved hænger sammen, og vi er meget orienteret om hjerne og læring, for det hænger sammen. Det lyder måske lidt flippet, men det er helhedstænkning,« siger Lars Bluhme og tilføjer:

»Både lærere og elever siger, at de er bedre til at modtage undervisning over middag. Især de store drenge, som spiser godt, er det vigtigt, at der er mad i maven efter middag, hvis man skal have undervisning til klokken 15.15. De er koncentrerede på en helt anden måde,« siger han.

Forpagter for Madhimlens Madhus, Jesper Østergaard, fortæller, at det er første gang, man driver kantine på et gymnasium, og det har krævet tilvænning at imødekomme gymnasiets rytme. Han fortæller om idéen bag kantinen.

»Vi vil være en god kantine og gøre det så godt, vi kan. Grundholdningen er, at vores mad bliver lavet fra bunden af ordentlige råvarer,« fortæller han.

Jesper Østergaard er efter succesen på Odder Gymnasium blevet kontaktet af andre skoler, som er interesseret i at høre mere om ordningen.

»Det beviser, at vi gør det rigtige,« siger han.

Den sunde mad er en del af den sundhedspolitik, som lærere og elever vedtog i 2011.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce