Annonce
Byudvikling

Næste skridt for dome-projekt foran Aros: Indgangen ændres til glasparti

Passagen under broen ind til Aros Aarhus Kunstmuseum skal i forbindelse med udvidelsen inddrages til mellembygning i glas ind til den underjordiske udstilling og kuplen. Foto: Søren Willumsen
Lokalplanforslaget for en udvidelse af kunstmuseet Aros med en stor dome i Musikhusparken har nu været i høring og er på vej til byrådet med små rettelser.

AARHUS: Planen om at opføre en stor dome og et underjordisk udstillingsareal som en udvidelse af Aros Aarhus Kunstmuseum ind mod Musikhusparken går sin gang, og nu er  lokalplanen klar til byrådets godkendelse.

Der er kommet seks bemærkninger i høringsperioden i foråret/forsommeren og de giver ikke anledning til ændringer, konkluderer Teknik og Miljø, der har sendt lokalplanen til godkendelse i byrådet.

Udvidelsen kaldes The Next Level og består af en stor underjordisk kuppel, der udendørs fremstår som en grøn bakke med en maksimal højde på 10,5 meter. Bakken er en del af værket 'The Dome', der er en installation udformet som et kuppelformet rum med lysindfald foroven. Kunstneren bag installationen er den amerikanske kunstner James Turrell.

Annonce

To ændringer

De eneste ændringer i forhold til det oprindelige projekt er to forhold: Dels er domen trukket en anelse mod nordøst - mod officersbygningen - fordi det gav udfordringer med en dyb udgravning for tæt på Musikhusets østlige hjørne.

The Next Level består af tre elementer: 1) The Dome, som er underjordisk kuppel, der stikker 10,5 meter op over jorden og er beklædt med græs og på toppen har en åbning med lysindfald ned i kuplen. 2) Ny forplads til Aros med plads til udstillinger og arrangementer. 3) En mellembygning, der kobler det eksisterende kunstmuseum med udvidelsen. Skitse: Aarhus Kommune

Og dels ændrer man indgangen fra det eksisterende museum til den underjordiske udstilling og kuplen fra at være en underjordisk gang til at være en sammenkobling på terræn under den eksisterende bro. Det betyder, at den fri passage, der er under broen afbrydes af glasvægge.

Annonce

Slot- og Kulturstyrelse advarer

Største anke mod projektet er kommet fra Slots- og Kulturstyrelsen, der rådgiver kommunerne om bevaring af kulturmiljøer.

Styrelsen har som sådan ingen indvendinger mod værket "The Dome", men finder, at et kunstværk i den størrelse er en indgribende ændring af det tidligere kaserneområde.

Styrelsen lægger vægt på, at det fredede ridehus, den bevaringsværdige officersbygning og hovedporten er vigtige vidnesbyrd om byens historiske rytterikaserne, og at den åbne plads imellem bygningerne er central for forståelsen af det militære anlæg.

Slots- og Kulturstyrelsen anbefaler derfor kommunen, at den arbejder med en alternativ placering af The Dome på det skrånende terræn mod nordvest, ved amfiscenen, eller at projektet tilpasses, så det både tilgodeser Musikhusets park og det historiske kasernemiljø.

Annonce

Kommunen parerer kritik

Styrelsen har tidligere anbefalet kommunen at udarbejde en miljøvurdering, men det mener Teknik og Miljø ikke er nødvendigt, og Styrelsen kan ikke kræve det.

Domen i "The Next Level" vil lægge beslag på en stor del af det tidligere kaserneområde og være i højde med tagrenderne på officersbygningen bagved. Visualisering: SLA

Teknik og Miljø parerer kritikken, og mener, at de historiske elementer fra kasernetiden fortsat vil bestå som vigtige vidnesbyrd om kulturarven på stedet, til trods for opførelsen af den store dome midt på den i dag åbne plads.

"Området har gennem tiden været underlagt mange ændringer, og det er en del af stedets identitet, at det består af flere enkeltstående bygninger, der på markant vis repræsenterer hver sin epoke i Aarhus historie," konkluderer Teknik og Miljø.

Annonce

Musikhusparken får eget forløb

Der har i høringsfasen også været kommentarer til domens påvirkning af Musikhusparken og til barokhaven tegnet af landskabsarkitekt Sven Hansen. Men lokalplanen alene handler om domen og ikke Musikhusparken og derfor henvises disse kommentarer til et særskilt forløb om Musikhusparkens fremtid, som skal debatteres offentligt i løbet af efteråret.

The Next Level får en stor dome i det, der tidligere var kasernens rideplads og i dag er en del af Musikhusparken. Visualisering: SHL

Af lokalplanforslaget fremgår det også, at der ikke stilles krav om yderligere parkeirngspladser til biler, da der er p-hus i området. Der stilles derimod krav om 20 nye cykelparkeringspladser, herunder to ladcykelparkeringspladser.Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: De gamle og de handicappede blev lovet flere penge - den ene part må nøjes med en slatten redningskrans

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Fra blogger til butiksejer: Tobias har åbnet butik med brugt herretøj

Navne For abonnenter

Stemmesluger, vagthund og motorcykelmand: Skandalehistorie fik den normalt højtråbende og sygdomsramte byrådspolitiker til at trække sig fra partiet

Debat

Den lange sang om et nyt, stort stadion: Endelig en sejr til AGF… men andre svære kampe venter

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Alarm 112

Travl nat for brandvæsenet: Flere containerbrande i Gellerup

Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Erhverv

600 elever på én adresse: Erhvervsfolk vil styrke byens internationale skole med markant ombygning

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Generationsskifte i sjette gear: Bilfamilie bygger nyt bilhus ud til Grenåvej

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Annonce