Annonce
Aarhus

"Næste stop ..": Her er letbanens nye lyd

Det bliver århusianske Anna Tholstrup, der er uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 2016, som skal guide letbanes brugere til de rigtige stoppesteder. Foto: Aarhus Letbane

Det trækker ud med indvielsen af letbanen, men der er styr på stemmen, der skal guide os til det rigtige stop.

Letbanen kører ikke på skinner endnu - men det gør til gengæld ding-dong'erne og stemmen, der skal guide os inde i kabinen og annoncere næste stop.

Tonerne er udviklet af virksomheden Sonic Ways i samarbejde med Aarhus Letbane. Sonic Ways er en Aarhus-baseret virksomhed, som er specialiseret i lyddesign.

- Lydlogoet afspejler byens pulserende kulturliv med toner, der bevæger sig ubesværet med en nordisk lethed. Klangen er blød og varm, men alligevel med attack og præcision, så passagerne bliver opmærksomme på den meddelelse, der følger bagefter, siger Søren Dibbern, co-founder i Sonic Ways.

Annonce

En lokal stemme

Stemmen, der skal guide kunderne, tilhører Anna Nøhr Tolstrup, som er uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 2016. Hendes stemme er blandt andet valgt på grund af hendes århusianske rødder.

- Vi valgte Anna Nøhr Tolstrup stemme, fordi den var lokal og endnu ikke kendt fra hverken tv, film eller radio. Hun taler med en dejlig lethed og har en omsorgsfuld og rar stemme, som er behagelig at høre på, forklarer Søren Dibbern.

Du kan høre Aarhus Letbanes nye lyd her.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce