Annonce
Kultur

Nødråb fra landets seks største byer: Kulturen mangler en hjælpepakke

Corona-krisen koster kulturinstutioner over hele landet dyrt. Alene i Aarhus vurderer kulturforvaltningen at nedlukningen koster byens kulturinstitutioner 50 millioner kroner. Derfor er politikere i de seks største byer gået sammen om en appel om en hjælpepakke til kulturlivet. Foto: Axel Schütt
Coronakrisen koster århusianske kulturinstitutioner i omegnen af 50 millioner kroner. Derfor er rådmand Rabih Azad-Ahmad gået sammen med politikere i landets største byer for at råbe regeringen op.
Annonce

AARHUS: Regeringens nedlukning af Danmark koster de århusianske kulturinstitutioner dyrt. Det skyldes, at store dele af kultur- og turismeerhvervet ikke er dækket af regeringens forskellige hjælpepakker.

I Aarhus er kulturinstitutionerne hårdt presset af corona-krisen. Selvom institutionerne er lukkede, og hundredvis af medarbejdere er sendt hjem, koster nedlukningen dyrt.

Kulturforvaltningen har regnet på det samlede tab for blandt andet museer, teatre og spillesteder, og vurderer, at det løber op i nærheden af 50 millioner kroner – selv når sparede udgifter er trukket fra, hvis krisen fortsætter maj måned ud.

- Det er en meget alvorlig situation, som risikerer at hive tæppet væk under et vigtigt erhverv i Aarhus. Vores kulturliv skaber rigtig mange arbejdspladser og tiltrækker turister fra hele verden. Nu må regeringen komme på banen med en hjælpepakke, der tager hånd om dette område. Ikke bare i Aarhus, men i hele Danmark, siger rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R) i en pressemeddelelse.

Fælles opråb

Landets seks største byer er gået sammen om et fælles opråb til regeringen om en national hjælpepakke til kulturlivet.

Foruden kulturinstitutionerne og forenings- og fritidstilbuddene i landets seks største byer, gør man også opmærksom på at zoologiske anlæg også i stor udstrækning er berørt af COVID-19.

De seks underskrivere af appellen er:

Rabih Azad-Ahmad, rådmand, Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune

Jane Jegind, rådmand, By- og Kulturforvaltningen, Odense Kommune

Mads Duedahl, rådmand, Sundheds- og kulturforvaltningen, Aalborg Kommune

Franciska Rosenkilde, borgmester, Kultur- og Fritidsudvalget, Københavns Kommune

Louise Høeg, formand for Sundheds-, idræts- og kulturudvalget, Randers Kommune

Peder Tørnqvist, formand for Kultur og Fritidsudvalget, Esbjerg Kommune

Annonce

Fælles appel

Rådmanden har samlet landets seks største byer - København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers - i en appel rettet mod finansministeren, erhvervsministeren og kulturministeren.

I brevet skriver de seks byer blandt andet:

"... Fra kommunal side er vi i tæt dialog med institutionerne. Vi hjælper dem efter bedste evne med likviditet, forudbetaling af tilskud, huslejenedsættelse, råd, vejledning og andre kommunale tiltag. Det er dog langtfra nok. Den omsætning, som institutionerne aktuelt går glip af, vil de aldrig kunne indhente, og vi imødeser desværre, at der vil være bærende kulturinstitutioner, der vil være i risiko for at gå konkurs."

- Jeg er glad for, at de øvrige byer har bakket op om den fælles henvendelse. Det viser, at det ikke er et lokalt problem, men en nationale udfordring, som der skal findes en national løsning på. Hvis ikke der handles nu, vil det få langvarige konsekvenser. Der er behov for målrettede hjælpepakker, ellers vil vi på alle måder vågne op til et fattigere Danmark efter coronakrisen, siger rådmanden.

Annonce

En række tiltag

Fra Aarhus Kommunes side er der iværksat en række tiltag, der skal hjælpe kulturinstitutionerne gennem krisen.

Kommunen har blandt andet forudbetalt driftstilskud til nogle kulturinstitutioner. Man har også stillet en trækningsret/kassekredit til rådighed for nogle institutioner, og der er en indstilling på vej i byrådet om at udbrede denne til at gælde for alle kulturinstitutioner. Aarhus Kommune har spurgt staten om også de statslige tilskud kan forudbetales, men har endnu ikke fået svar.

De institutioner/arrangementer der aflyser, og som for eksempel har en kommunalt fast bevilling eller har fået tilskud fra en af kulturpuljerne i Aarhus Kommune, bliver ikke mødt af et krav om tilbagebetaling – kommunen ser på hvilke udgifter, der har været afholdt, og tilskuddet fra puljerne kan gå til at dække dette.

De kommunale tiltag er dog ikke nok til at sikre kulturinstitutionerne og de mange arbejdspladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Aarhus indfører corona-restriktioner, tester og vil bremse smittespredning i det somaliske miljø

Aarhus

Kraftig stigning: Hver fjerde nye coronasmittede i Danmark kommer fra Aarhus

Aarhus

27 nye tilfælde: Bekymrende smittetal i Aarhus fortsætter

Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Annonce