Annonce
Østjylland

Nabo: En morgen var mit keramiske kunstværk flækket

- Det er noget rod, og jeg er ked af det. Men frem for at forsøge at forstå en meget kompliceret lovgivning, har jeg valgt at gå den gængse vej og anmelde skaderne på mit hus til mit eget forsikringsselskab, siger Sigrid Elbek. Foto: Michael Svenningsen

Alice Elbek er som nabo til Sokkelgrunden i Hou mere bedrøvet end vred over, at arbejdet med ramme pæle ned fortsætter. Også selv om hun ved, at hendes hus tager skade.

Annonce

Hou: De seneste ugers arbejde med at ramme 170 pæle i jorden på Sokkelgrunden har givet mange naboer grå hår i hovedet, fordi de er bange for, at deres huse tager skade af rystelserne. Nu er der konstateret skader på nogle af husene - men det har hverken fået bygherren eller Odder Kommune til at stoppe arbejdet.

En af dem, som har observeret skader på sit hus, er Alice Elbek, der bor på Østre Alle nr. 4.

Ud over mindre revner mellem loft og vægge indendørs, altså hvor to materialer støder sammen, har hun også konstateret, at et udendørs keramikrelief af Sigrid Lütken er revnet, efter at ramningen af pæle begyndte. Det sidste ved hun med sikkerhed, fordi der blev taget mange fotos, før arbejdet startede.

- Det er noget rod, og jeg er ked af det. Men frem for at forsøge at forstå en meget kompliceret lovgivning, har jeg valgt at gå den gængse vej og anmelde skaderne til mit eget forsikringsselskab. Så må det klare et eventuelt erstatningsansvar med bygherrens forsikringsselskab, siger naboen, der dybest set tror, at både bygherre og entreprenører følger den lovgivning, der er på området.

Byggeri på Sokkelgrunden

Ejendomsselskabet Hou 2016 ApS vil bygge 14 luksusrækkehuse på en grund nord for Hou Færgehavn. Grunden tilhørte tidligere Odder Kommune, som i en lang årrække forgæves forsøgte at komme af med arealet.En forudsætning for, at der overhovedet kan bygges på strandgrunden, er, at der skabes et fundament for byggeriet. Det kan man gøre ved at hamre 177 pæle 12-14 meter ned i undergrunden. Deraf navnet sokkelgrunden. Pælene kan enten blive boret eller rammet i jorden. At ramme vil sige at banke betonpælene ned med stor rambuk.

Ramning er langt den billigste løsning, og det var den, som bygherren i første omgang havde valgt.

Efter klager fra naboer valgte Ejendomsselskabet Hou 2016 ApS i sidste uge at få de resterende pæle boret det første stykke ned og kun benytte sig af ramning til det sidste stykke på vej mod undergrunden.

Den lidt mere blide måde at få pælene i jorden har ifølge naboerne ikke formindsket synderligt på rystelsernes omfang.

Jane Sundstrøm, der er talsmand for Ejendomsselskabet Hou 2016 ApS, havde i mandags aftalt et møde med naboerne. Hun valgte ifølge eget udsagn dog at aflyse mødet, angiveligt fordi der blev kørt "hetz" mod både hende og underleverandørerne på byggepladsen.

Der hamres og bankes på Sokkelgrunden nord for Hou Færgehavn for tiden. Det har ifølge naboerne betydet en del ødelæggelser på deres huse. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

En kendt sag

Det eneste, som Alice Elbek har svært ved at forstå er, hvorfor Odder Kommune ikke stillede nøjagtige betingelser for, hvordan gravearbejdet skulle udføres, da sokkelgrunden i sin tid blev sat til salg, eller da man udstedte grave- og støbetilladelse til byggeriet. For ifølge hende er det en kendt sag, at ramning af pæle i Hous undergrund medfører flere rystelser end så mange andre steder, fordi det er gammel havbund.

Til det svarer kommunaldirektør Henning Haahr, at Odder Kommune har givet en generel grave- og støbetilladelse, som man gør ved alle byggeprojekter, fordi Odder Kommune aldrig har set beviser for, at ramning af pæle skulle betyde ekstraordinære rystelser i Hou.

- Hvordan arbejdet så udføres, er ikke en sag, vi som myndighed kan blande os i. Kun hvis det er til skade for mennesker eller huse, kan vi stoppe det, siger han.

- Men hvis det ikke er en sag for kommunen, hvorfor var teknikere fra Rådhuset i sidste uge så i Hou, hvor de faktisk konstaterede skader på nogle af nabohusene?

- Det var de, fordi vi havde fået en direkte henvendelse fra en beboer, som var bekymret for, at pæleramningen skulle ødelægge hans hus. Så skal vi reagere. Vi fandt dog ikke belæg for, at de observerede skader var en direkte følge af pæleramningen. Og så kan vi ikke stoppe arbejdet. Derfor er det nu en sag mellem naboernes og bygherrens forsikringsselskaber, siger kommunaldirektøren, der godt forstår borgenes frustrationer.

- Men det kan borgerne i Hou nok ikke bruge til noget. For Odder Kommune kan som myndighed ikke gøre mere, siger han.

Alice Elbek har mærket mærket store rystelser, når en rambuk hamrer pæle i på Sokkelgrunden ved havnen. Nu er et vægmaleri lavet Sigrid Lütken revnet. Foto: Michael Svenningsen
Her ses revnen på vægrelieffet. Foto: Michael Svenningsen
Alice Elbek foran huset, som er nærmeste nabo til Sokkelgrunden. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Annonce