Annonce
Aarhus

Nabo undrer sig: Omegnens børn stimler sammen på legeplads i nødbørnehave

Er det klogt af hensyn til smittefaren at lade omegnens børn bruge Børnesymfoniens legeplads i weekenden, spørger en nabo? Fotoet er et genrefoto, som stammer fra en anden legeplads. Foto: Nils Svalebøg
Bør man lukke legepladserne i weekenden ved de børneinstitutioner, som har nødpasning?

AARHUS: Jamen, det her hænger da ikke ret godt sammen med regeringens corona-advarsler?

En nabo til børnehaven og vuggestuen Børnesymfonien i Tranbjerg undrer sig. Hver weekend kan hun se børn og "en masse forældre" samle sig på Børnesymfoniens legeplads. Hvorefter den samme legeplads om mandagen bliver besøgt af institutionens "egne" børn.

Børnesymfonien er nemlig en af de 78 dagtilbudsafdelinger i Aarhus Kommune, som tilbyder nødpasning under corona-krisen.

- Hvorfor bliver børnehavens legeplads ikke lukket af. Jeg tænker på det personale og de børn, som kommer mandag, skriver naboen til Aarhus Kommune.

- Hvor mange spritter hænder af efter at have brugt legepladsen, de kan jo tage virusset med ind i institutionen uden at vide det. Jeg synes, at alle institutioner bør låses af i disse uger. Eller også bør der sættes sedler op, så folk kan blive påmindet om, at det ikke er en god ide at være på matriklen.

Mener naboen altså.

Annonce

Flere og flere børn i nødpasning

Flere og flere børn i Aarhus Kommune bliver nødpasset i kommunens institutioner.

I starten i uge 12 midt i marts var tallet 656 børn.

Tirsdag 31. marts var tallet 1121 børn.

For bedre at kunne holde børn og voksne adskilt, har kommunen i samme periode åbnet lidt flere institutioner:

Kommunen åbnede først 77 dagtilbudsafdelinger. I dag er der 78 åbne.

Kommunen åbnede fra starten 12 SFO’er – nu er der 14 åbne.

Kun en brøkdel af børnene passes i nødtilbud. Aarhus Kommune havde på en almindelig dag før coronaen cirka 31.000 børn tilmeldt i dagtilbud og SF0.

Kilde: Aarhus Kommune.

Hvad siger rådmanden?

Og det giver da også umiddelbart god mening med en sådan undren.

Inden brevet blev afsendt, kom kommunens borgmester, Jacob Bundsgaard, på et pressemøde 21. marts således med en utvetydig opfordring til kommunens borgere: Bliv væk fra fyldte legepladser, udendørs fitnessarealer og overbefolkede naturområder. Samtidig lukkede Aarhus Kommune ned for byens udendørs træningsredskaber. Netop for at begrænse smittespredningen.

- Vores træningsredskaber i det fri er en potentiel smittekilde, og vi er blevet opfordret til at lukke dem ned af både sundhedsministeren og statsministeren, sagde Jacob Bundsgaard på pressemødet.

Hvordan harmonerer det med, at omegnens børn får lov at lege løs på Børnesymfoniens legeplads i weekenden?

Børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF) skriver, at han har stor forståelse for naboens bekymring.

- Når det er sagt, har de mange børnefamilier, der lige nu har en hverdag, hvor børnene passes derhjemme, også et stort behov for at kunne aktivere de små og få frisk luft, fortsætter han.

Rådmanden skriver videre:

- Legepladsen ved Børnesymfonien er, lige som Børn og Unges øvrige udendørs faciliteter, derfor lige nu tilgængelig for byens borgere uden for åbnings-tid. Vi følger myndighedernes anbefalinger og anvisninger, og vi vurderer derfor også løbende, hvorvidt der fortsat skal være mulighed for benyttelse af faciliteterne.

Øget smittefare?

Vi ringede rådmanden op for lige at være helt sikker:

Burde man ikke lukke legepladserne ved de forholdsvis få institutioner, som holder nødåbent? Og så lade institutionernes øvrige legepladser være åbne?

Nej, Thomas Medom står fast.

- Det er hele tiden en balance. Vi skal bryde smittekæderne, men børnefamilierne har også en hverdag, som skal fungere. Så vi følger de nationale anbefalinger, der er, siger han.

Om den åbne weekend-legeplads ved Børnesymfonien reelt udgør en øget smittefare, er et åbent spørgsmål.

Ifølge videnskab.dk har en amerikansk forskergruppe undersøgt, hvor længe coronavirus er smittefarlig i luften, på rustfrit stål, plast og pap.

Forskningen er beskrevet i en videnskabelig artikel, som er udgivet i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

En af konklusionerne er, at den levedygtige virus kan findes i luften, i form af en sky med fine partikler, i op mod tre timer.

På pap holdt corona-virussen sig i live i op mod 24 timer, mens den overlevede længst på plast og rustfrit stål. Her fandt forskerne levende virus i op til tre døgn.

Med andre ord kan der findes viruspartikler på forskellige ting i ganske lang tid. Der vil dog blive mindre og mindre virus, som tiden går.

Men de amerikanske forskeres forsøg var angiveligt udført indendørs. Det er ikke lykkedes avisen at få svar på eksperter i virologi, som kan vurdere, om corona-virus kan overleve lige så lang tid udendørs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration mod politivold og racisme i Aarhus

Danmark

Lyt med: Suzanne føler afmagt efter George Floyds død - Jeg er blevet spyttet efter på gaden

Annonce