Annonce
Aarhus

Naboer kede af hellested for hjemløse: Vil gerne klage - men kan ikke

Bag denne lille høj vil Aarhus Kommune placere et værested for socialt udsatte. - Det er for tæt på os, siger beboerne i Cereshus, der ligger på den anden side af Aarhus Å. Foto: Kim Haugaard

Aarhus Kommune vil placere hellested for hjemløse i Åparken. Det er naboerne sure over, men klage kan de ikke. For sagen blev aldrig sendt i nabohøring.

AARHUS: Byens narkomaner, alkoholikere og andre social udsatte skal væk fra Klostertorv.

Derfor vil socialforvaltningen placere fire-fem såkaldte hellesteder rundt om i byen i håb om, at i hvert fald nogle af de socialt udsatte vil foretrække dem fremfor det larmende og støjende liv på Klostertorv.

Planen er at placere et af hellestederne i Åparken - det grønne område på hjørnet, hvor Carl Blochs Gade munder ud i Thorvaldsensgade - men udsigten til at få socialt udsatte som naboer bryder beboerne i Ceres Hus på den anden side af Aarhus Å sig ikke om.

Og de bryder sig lige så lidt om, at socialforvaltningen ikke har sendt beslutningen om at placere et hellested i Åparken i nabohøring, så de kunne sige deres mening.

Socialforvaltningen har i stedet tænkt sig at rundsende informationsmateriale med telefonnumre, naboer kan ringe til, hvis der opstår problemer med for eksempel hærværk.

Desuden er det planen at holde et informationsmøde.

Men altså ikke en egentlig nabohøring, hvor naboerne kan formulere en protestskrivelse, som vedlægges sagen, så byrådets medlemmer kan få at vide, at der er modstand mod hellestedet blandt dets naboer.

Annonce

Væk fra Klostertorv

Anlægget af hellesteder er et forsøg på at få skik på byens mest uroplagede torv, nemlig Klostertorv.I 2016 lavede Kenneth Balfelt Team en rapport, der tegnede et kulsort billede af torvet.

"Tilstandene på og omkring Klostertorv kan til tider være så voldsomme og utrygge - for de socialt udsatte selv og for alle andre - at det klart overskrider, hvad man skal kunne tolerere og leve med i dagligdagen," står der blandt andet i rapporten.

Siden har Aarhus Kommune lavet en handlingsplan med en række initiativer.

Hellestederne er et af initiativerne. En styrkelse af de sociale viceværter og en styrket indsats for at aktivere de socialt udsatte med for eksempel småjobs er to andre.

Bekymret bestyrelse

Det ved byrådet dog godt.

Bestyrelsen i Ejerforeningen Cereshus har nemlig - nabohøring eller ikke nabohøring - sendt et brev til byrådet, hvori den udtrykker sin bekymring over placeringen af hellestedet.

Og brevet var vedlagt dagsordenen, da Aarhus Byråd onsdag 10. januar behandlede sagen om hellestedet i Åparken.

"Vi mener, det er helt utilstrækkeligt kun at lave en orientering efter, at beslutningen er truffet. Lad os hellere få en åben dialog i Aarhus om den bedst mulige fremtidige udnyttelse af Åparken som den rekreative grønne kile, der skaber sammenhæng til midtbyen, inden der træffes endelige beslutninger," skriver bestyrelsen i Ejerforeningen Cereshus.

Bestyrelsen mener, at socialforvaltningen har fundet "den værst tænkelige" placering af hellestedet.

Naboer får foretræde

"I forhold til de mange borgere og turister til Den Gamle By, som nyder Åparken, samt i forhold til Ceres Byens beboere, men også i forhold til de mange borgere i Aarhus, som dagligt benytter stien langs åen som en passage til Brabrandstien og Godsbanen," skriver bestyrelsen, der slutter sit brev med en anmodning til byrådet om at udsætte beslutningen og give beboerne i området mulighed for at gøre indsigelser, inden der træffes en beslutning om at opføre et hellested i Åparken.

Og den mulighed får bestyrelsen faktisk. For byrådsbehandlingen onsdag 10. januar endte med, at en række byrådsmedlemmer forlangte sagen i teknisk udvalg, så bestyrelsen kan få foretræde og sige sin mening.

- Det er god skik at foretage en ordentlig nabohøring. En orientering er ikke nok, sagde et af byrådsmedlemmerne, ældrerådmand Jette Skive (DF).

Plan blev opgivet

Der er i dag oprettet permanente hellesteder ved Mindet 12A og i Sydhavnen.

Desuden er der planer om at oprette et hellested i Rådhusparken.

En plan om også at oprette et hellested på Vesterbro Torv blev opgivet.

At projektet røg i mølpose skyldtes ikke de protester, der strømmede ind, efter at naboerne havde modtaget et orienteringsbrev.

Nej, daværende socialrådmand Thomas Medom (SF) brugte trafikken som forklaring:

- De trafikale forhold var hovedårsagen til, at ideen om et værested på Vesterbro Torv blev droppet. Protesterne var vi forberedt på. Lige meget hvor vi placerer en bænk, der står socialt udsatte på, vil der være protester, sagde Thomas Medom i juli til Århus Stiftstidende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tivoli Friheden stækkes kort før åbning: Cobraen må ikke køre normalt på grund af smittefare

AGF

AGF-spillere: Det er fladt uden tilskuere

Aarhus

Dagens måske mærkeligste nyhed: Blæst og corona får vores varmeregning til at stige kraftigt

Annonce