Annonce
Aarhus

Lyt selv med og bedøm: Naboer og politi dybt uenige om støjniveau i Botanisk Have

Lørdag eftermiddag 17. april blev der spillet høj musik i Botanisk Have. Privatfoto
Fem gange rykkede politiet lørdag aften ud til Botanisk Have efter naboklager over støj fra soundbokse. Men musikken var ikke specielt høj, og der var intet grundlag for at beslaglægge højttalerne, forklarer politiinspektør. Lydoptagelse giver dog indtryk af et meget højt musikniveau i en villahave.

AARHUS: Støjer det for meget, når unge mødes til hygge og fest i Botanisk Have og medbringer de såkaldte soundbokse med musik?

Det har naboer og Østjyllands Politi tilsyneladende to vidt forskellige opfattelser af efter endnu en spontan fest og musik i parken lørdag 17. april. Men en lydoptagelse optaget af en beboer i en have i kvarteret ved siden af Botanisk Have lørdag eftermiddag dokumenterer et meget højt lydniveau.

- Lørdag startede musikken fra soundbokse i Botanisk Have allerede kl. 14 og fortsatte til efter midnat. Det var meget højt og jeg faldt kun i søvn i mit hus, fordi jeg puttede noget i ørerne, fortæller Inger Merete Bech, der bor i villakvarteret på sydsiden af Botanisk Have.

Annonce

Hun fortalte for nylig i en artikel i avisen sammen med en nabo, Birgitte Brændgaard, om det støjhelvede, beboerne oplevede hele sidste sommer med tilbagevendende aften- og nattefester i Botanisk Have, der gjorde det noget nær umuligt at sidde ude på egen terrasse eller sove for åbne vinduer i det varme vejr. De har appelleret til byrådet efter hjælp, hvis festerne bliver genoptaget i år. Og de blev de så i lørdags.

"Ekstremt lydniveau"

- Lydniveauet lørdag var ekstremt. Min mand og jeg gik en tur i byen, hvor der var mange mennesker, men ikke noget, der lignede det støjniveau, der mødte os igen, da vi vendte hjem til vores bolig ved 15-tiden, fortæller Inger Merete Bech.

Stiften.dk har fået mulighed for at bringe den nævnte lydoptagelse fra lørdag eftermiddag. Man kan svagt høre en mand tale med et barn i haven, men ellers overdøver musikken alt.

Støjen er det store samtaleemne i kvarteret og ifølge beboeren overvejer flere at flytte, fordi den høje musik belaster dem så meget.

Inger Merete Bech (tv) og Birgitte Brændgaard advarede for tre uger siden om, at støjplagen fra sidste års fester i Botanisk Have risikerede at komme igen med det gode vejr. Det fik de ret i i lørdags. Foto: Søren Willumsen

I den første artikel fra 31. marts opfordrede teknisk rådmand Bünyamin Simsek naboerne til at klage til politiet hver gang, de føler sig generet af de såkaldte soundbokse, som er store højttalere på batterier, der kan spille op til 126 dB. Det svarer til at stå ved scenekanten til en koncert.

Og det gjorde Inger Merete Bechs to gange lørdag, ligesom flere andre naboer har klaget.

Annonce

Mystik om lydniveauet

Politiet tog naboklagerne alvorligt og kørte til Botanisk Have fem gange lørdag eftermiddag og aften for at tjekke lydniveauet.


Jeg vil gerne understrege, at vi tager klagerne seriøst. Det er også derfor vi kører efter dem. Vi ved godt, at Botanisk Have er blevet et populært sted under coronanedlukningen. Men det er et offentligt anlæg og det er en balancegang at vurdere om det er til væsentlig ulempe.

Gert Bisgaard, vicepolitikommisær


Men nu kommer noget, der er mystisk.

For ifølge fungerende politiinspektør Gert Bisgaard var der betjente i Botanisk Have fem gange, og fire gange vurderede de, at musikken ikke var til gene for naboerne.

- Den var kun til gene den ene gang, kl. 20, hvor nogle unge blev bedt om at skrue ned for musikken, og det gjorde de så. På det tidspunkt var størstedelen af de forsamlede også på vej væk fra parken, fortæller Gert Bisgaard.

Jeg skal lige forstå det rigtigt: I får lørdag mange naboklager over høj musik, og I kører fem ture til Botanisk Have, men synes kun, at musikken er meget høj den ene gang?

- Ja, vi tager klagerne meget alvorligt, så vi kørte derop. Og der var mange samlet i parken, men der var ikke meget høj musik, men derimod en positiv stemning. Det er jo ikke ulovligt at hygge sig i parken, man må bare ikke spille så høj musik, at det generer andre. Og det vurderede betjentene kun at de gjorde én gang, fortæller vicepolitiinspektøren.

Han forklarer videre, at ifølge ordensbekendtgørelsen skal musik være til væsentlig ulempe for andre, før politiet kan give en henstilling, dernæst en advarsel og til sidst kan politiet eventuelt give en bøde og beslaglægge højttaleren.

Men der blev hverken givet bøder eller beslaglagt soundbokse lørdag aften.

Annonce

En balancegang

- Jeg vil gerne understrege, at vi tager klagerne seriøst. Det er også derfor vi kører efter dem. Vi ved godt, at Botanisk Have er blevet et populært sted under coronanedlukningen. Men det er et offentligt anlæg og det er en balancegang at vurdere om det er til væsentlig ulempe.

Politiet måler ikke støjniveauet som sådan. Det er politibetjentene, der rent subjektivt vurderer om lyden er høj eller ej.

Kan man ikke forestille sig, at jungletrommerne lyder, når I ankommer og parkerer en politibil, så der bliver skruet ned, inden I er helt fremme?

- Det kan jeg ikke vurdere. Vi er jo taget derned og er synligt til stede og ude af bilerne.

Er naboerne da overfølsomme over for støj?

- Det er svært at vurdere. Det er jo individuelt, hvordan folk oplever støj.

Gert Bisgaard tilføjer, at politiet vil blive ved med at komme i parken og tale med de unge om lydniveauet, fordi det ser ud til at virke.

- Vi synes mange sidder og hygger sig, og det er fuldstændigt lovligt, siger Gert Bisgaard.

Annonce

"Hamrende urimeligt"

Foreholdt politiinspektørens svar er Inger Merete Bech helt uforstående.

- Det er jo hamrende urimeligt at sige, at der ikke var støj. Folk var helt rundt på gulvet i kvarteret, og lydoptagelsen dokumenterer, hvor højt det lød oppe i en have. Det var sådan vi oplevede det. Jeg er glad for, at politiet kørte herned så mange gange, men jeg er ked af den melding om, at musikken ikke var så høj, at de kunne gøre noget. Det var et støjhelvede især kl. 15-20.

Da Inger Merete Bech anmeldte støjen anden gang kl. 18 fik hun den oplysning hos politiet, at der var en rekordhøj statistik på klager den eftermiddag og aften.

- Og så sagde politimanden "altså nu må jeg vide, præcist hvor det er. Er det ovre ved rotunden?" Og det var det jo slet ikke. Støjen er værst ved Eugen Warmings Vej ud for Johan Langes Vej. Det er jo noget skidt, hvis politiet er kørt et andet sted hen, hvilket jeg har på fornemmelsen. jeg er virkelig rystet over, at de slet ikke har opfattet, hvor højt, det lød og hvor generende det var.

Ved indgangen til Botanisk Have Eugen Warmings Vej har Teknik og Miljø efter avisens første artikler om støjen sat skilte op, der henstiller til at undgå høj musik og larm. Foto: Søren Willumsen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF var altdominerende men smed det næsten væk efter pausen: - Kampbilledet bliver sådan her, når vi ikke scorer til 2-0

Debat

Ny bødesag er pinlig for AGF: Direktøren må lære at styre temperamentet

Annonce