Annonce
Debat

Naboerne til Sølystgade 21 får krænket deres ejendomsret: Skal vores private gårdhave inddrages til byggeplads?

"Man vil bygge en ca. 13 meter høj mur med vinduer i selve skellet. Det vil fjerne sol og lys fra vores gårdhave, og det vil ikke mindst skabe indbliksgener, så vores private gårdhave ikke længere på nogen måde vil kunne kaldes privat", skriver Morten Kyndrup og Dorthe Iversen. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: I sagen om byggeri i gårdrummet Sølystgade 21 har der med rette været fokus på forslagets forhold til Øgadernes ny helhedsplan: Forslaget strider direkte mod en række konkrete bestemmelser i helhedsplanen. Alene af disse grunde burde forslaget aldrig have været sendt i høring.

Men ét aspekt har ikke været fremme i debatten, hvilket undrer os meget. Her er der tale om, at én grundejers ejendomsret og interesser tilsidesættes til fordel for en andens. Vi er de nærmeste naboer, og vores ejendomsret og interesser krænkes af det foreslåede projekt.

Sagen er, at det foreslåede byggeri opererer med ni vinduer og to tagterrasser direkte i skel ind mod vores private gårdhave. Dette er (også efter forvaltningens eget udsagn) helt usædvanligt for kvarteret – og det er i modstrid med normale regler for, hvad man i dette land må foretage sig direkte i skel.

Annonce

Man vil bygge en ca. 13 meter høj mur med vinduer i selve skellet. Det vil fjerne sol og lys fra vores gårdhave, og det vil ikke mindst skabe indbliksgener, så vores private gårdhave ikke længere på nogen måde vil kunne kaldes privat.

Vi taler om indgreb i ejendomsretten. Den slags indgreb kræver vel i vores samfund udfoldede begrundelser?

Dertil kommer, at disse vinduer i skellet til evig tid vil forhindre os og vore efterkommere i at lave selv mindre byggeprojekter på vores egen grund (skulle vi ønske at udvide garagen, forlænge sidehuset etc.).

Der er endnu et problem: For teknisk at kunne bygge denne kæmpemur vil man være nødt til at anvende vores (igen: private, aflåste) gårdhave som byggeplads i en længere periode. Dette ønsker vi selvfølgelig ikke at tillade. Det har vi påpeget i hele vores række af høringssvar.

Ansøgeren har end ikke kommenteret problemet. Og direkte adspurgt har kommunens forvaltning sagt, at den slags finder man skam ud af. Finder ud af hvordan? Vil man tiltvinge sig adgang, kaldes det ekspropriation. Vil vores kommune forestå ekspropriation for at fremme en grundejers interesser på bekostning af en andens?

Individuelle interesser må selvfølgelig fra tid til anden vige for almene, fælles interesser, hvis vi skal leve sammen i en by. Men det er jo ikke tilfældet her. Her er det bare én grundejer, der skal begunstiges på bekostning af sin nabo. Det forstår vi simpelthen ikke.

Vi taler om indgreb i ejendomsretten. Den slags indgreb kræver vel i vores samfund udfoldede begrundelser?

Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Borgmesteren står næppe forrest i headhunternes kø: Kan man bruge en taber på regeringsholdet?

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce