Annonce
Aarhus

Nader sultestrejker foran rådhuset for bedre psykiatri: 'Den er helt gal med systemet'

Nader Ashkani har indledt en sultestrejke på rådhuspladsen. Foto: Jens Thaysen.
Nader Ashkani har indledt en sultestrejke foran rådhuset i Aarhus: Den er helt gal med systemet.

AARHUS: Nader Ashkani føler ikke, hans søn har fået den hjælp, han har brug for af Aarhus Kommune, derfor indledte han mandag en sultestrejke foran rådhuset i Aarhus.

- Min søn er indlagt på psykiatrisk hospital med en række tunge psykiatriske diagnoser, men hjælpen kom alt for sent. Det groteske er, at man først får hjælp, når man er helt ude i tovene. Hvis vi havde fået hjælp før, kunne det være undgået, siger Nader Ashkani, der selv er kommunalt ansat og planlægger at opstille til byrådet for Socialdemokratiet.

Med sig har han en sovepose et liggeunderlag og en mikrofon med tilhørende højttaler, så budskabet kan komme ud.

Hvad vil du vil opnå?

- Det handler om langt mere end min situation. Psykiatrien er fuldstændigt nedprioriteret. Man taler om genopretning, men der er ikke afsat penge til det, siger han.

Nader Ashkan kan ikke forstå den måde, der prioriteres på i kommunen.

- Det handler ikke kun om penge, men om at få øjnene op for, at det er mennesker, det handler om. Jeg kommer fra en resursestærk familie, men nu sidder jeg her som en vagabond. Det er grotesk, siger han.

Annonce

Der handler om langt mere end min situation. Psykiatrien er fuldstændigt nedprioriteret. Man taler om genopretning, men der er ikke afsat penge til det,

Nader Ashkani

Afmagt og søvnløse nætter

Hvad skal der til, før du går hjem?

- For at være ærlig, så ved jeg det ikke. For mig handler det ikke om at få en bedre behandling, til min egen søn, han kan ikke få nogen bedre, end den han får nu. Det handler om, at man ikke i tide hjælper familier, der råber og skriger på hjælp, siger Nader Ashkan.

Derfor fortæller han nu sin historie på Rådhuspladsen.

Er sultestrejken et middel til at nå dine politiske ambitioner?

- Slet ikke, jeg kan blive smidt ud af partiet. Det mest groteske er, at vi godt ved, det er helt galt med systemet, men vender det blinde øje til. Vi tænker, det rammer ikke mig, men det gør det – også de resursestærke, siger han.

Er din mærkesag psykiatrien?

- Det er indvandring og flygtninge-spørgsmål. Men psykiatrien er blevet et personligt spørgsmål for mig, siger Nader Ashkan.

Bliver du ved, til du dør?

- Måske er det det, der skal til, før man forstår, hvor alvorligt det er. Jeg har mærket afmagt, søvnløse nætter og endeløse tårer. Jeg har fået nok af at ligge under dynen og føle mig magtesløs, siger Nader Ashkani.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce