Annonce
Østjylland

Nu kan du følge med i tårnfalkenes familieliv: Har opsat et webcam ved reden 

Personalet på Jagtslottet på Kalø i Mols Bjerge Nationalpark har i årevis fulgt tårnfalkeparrets liv uden for de store ruder i Jagtslottet. Nu får alle andre igen også mulighed for at følge med via et opsat webcam. Foto: Nationalpark Mols Bjerge
Med et webcam vil Nationalpark Mols Bjerge vise billeder over nettet fra tårnfalkekassen på Jagtslottet på Kalø. På nationalparkens hjemmeside kan man se film om tårnfalkens liv.

Mols: Det står skidt til med privatlivet for flere af vores rovfugle. Dansk Ornitologisk Forening bringer dagligt live-billeder fra en havørnerede og ditto fra en stor hornuglerede, og nu følger Nationalpark Mols Bjerge i samme fodspor ved at opsætte et webcam med udsigt til en tårnfalkekasse på Jagtslottet på Kalø.

Alle kan nu følge med i livet i redekassen hos tårnfalkeparret, der for nylig har lagt seks fine, plettede æg. Link til redekassen ligger på nationalparkmolsbjerge.dk, hvor der er hul igennem til dagligdagen i redekassen døgnet rundt.

Annonce

Tårnfalk

Link til livestream med levende billeder fra tårnfalkekassen på Jagtslottet på Kalø ligger på forsiden af www.nationalparkmolsbjerge.dk
Her ligger også link til film fra redekassen med speak af naturvejleder Marianne Graversen, Molslaboratoriet, Naturhistorisk Museum i Aarhus. Film med speak har følgende titler:

- Redekasse og udrugning.

- Unger er hårdt arbejde.

- Vingetræning, lussinger og svingfjer.

- Fra unge til ung.

Masser af dramatik

Nationalparken lover "dramatiske scener" på live-transmitteringen, men humor er der også blevet plads til. En af de mere humoristiske scener var, da en stor tårnfalkeunge vendte måsen til kameraet og skød en lang stråle lige i plet på kameralinsen.

Da begyndte telefonen at kime, og mails tikkede ind hos Nationalparken. Ude i stuerne undrede man sig nemlig over røgen – om der mon var brand på Jagtslottet, fortæller de i Nationalparken. Da måtte en medarbejder med en rolig hånd og en klud et øjeblik forstyrre ungerne, der trykkede sig ind mod bagvæggen af redekassen, mens rengøringen af linsen stod på.

I årevis har personalet i Nationalparken hver sommer fulgt med i tårnfalkeparrets liv uden for de store ruder på Jagtslottet, fortæller de.

Fem film

Der er rigtig gode muligheder for at lære endnu mere om tårnfalken ved også at se fem film, som Nationalparken lavede i 2018, hvor tårnfalkeparret fik seks unger på vingerne.

De allerbedste filmoptagelser blev klippet sammen til en serie på fem små film med billeder fra livets begyndelse i redekassen. Naturvejleder Marianne Graversen fra Molslaboratoriet, Naturhistorisk Museum i Aarhus, fortæller på filmene om, hvad det er, der sker i redekassen, og hvorfor det er sådan.

Det betyder, at man kan sidde hjemme foran computeren og lære om den danske rovfugl, der er så almindelig, og som enhver kan få øje på ude i naturen, hvis blot man kan genkende den.

Nationalparken livestreamede første gang i 2017 fra Jagtslottet på Kalø. Det gav uhyre gode billeder fra fuglenes liv, og kameraet fik sit helt eget liv med trofaste fans. Foto: Nationalpark Mols Bjerge
De allerbedste filmoptagelser blev klippet sammen til en serie på fem små film med billeder fra livets begyndelse i redekassen. Tårnfalken vil gerne ruge i hulrum i gamle træer. Derfor kaldes den en hulrugende fugl. Den går også gerne i redekasser, som det er tilfældet med tårnfalkeparret på Jagtslottet på Kalø Gods. Foto: Nationalpark Mols Bjerge
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tog på Odderbanen springer stationer over – og det bliver de ved med et stykke tid endnu

Annonce