Annonce
Aarhus

Natlige flyvninger i midtbyen: Droner skal afsløre huller på fjernvarmerør

Sådan ser den ud. Dronen er klar til aktion. Pr-foto
Virksomhed sender to-tre droner op over Aarhus. Mest for at undgå huller i forsyningen, siger direktøren for Affald Varme.

AARHUS: Hvis du oplever en drone flyve rundt i luften i nattens mulm og mørke i den kommende tid, er der en forklaring. To-tre droner bliver sendt op over Aarhus midtby de kommende nætter. De skal fortælle Affald Varme, hvor der er lækager på fjernvarmerørene, ved at termofotografere.

- Vi er meget afhængige af vejr og vind, men hvis alt går efter planen, sender vi dronerne i luften første gang natten til fredag. Vi har tilladelse til at flyve mellem klokken 23 og 06 og i en højde på mellem 80 og 120 meter, oplyser afdelingschef Jakob Ramsgaard i virksomheden BL-Termografi. Det har hjemsted i Fredericia, men er ejet af århusianske El-con.

- Hvert døgn mister vi 20 ton varmt vand, der siver eller løber ud af rørene. Vi har brug for at vide, hvor det er, for at kunne reparere, så vandspildet ophører, og for forsyningssikkerheden for brugerne. Hvis vi kan undgå stop i leveringen, fordi rør sprænger, er det den allerbedste situation, siger Bjarne Munk Jensen, direktør for Affald Varme i Aarhus.

Affald Varme anslår, at det økonomiske tab på det varme vand er på cirka 250.000 kroner om året.

Annonce

Hvert døgn mister vi 20 ton varmt vand, der siver eller løber ud af rørene. Vi har brug for at vide, hvor det er, for at kunne reparere.

Direktør Bjarne Munk Jensen

Andre byer er kortlagt

BL-Termografi skal bruge flere nætter på at kortlægge byens fjernvarmerør med dronerne.

- Det handler om området inden for Ringgaden. Vi går hele nettet igennem og ender med at lave et stort kort, der viser, hvor rørene er utætte. Vi fotograferer varmen. Derfor kan andre varme ting spille ind. Er der billeder, som ikke er tydelige nok, eventuelt på grund af dårligt vejr, fotograferer vi området igen, siger Jakob Ramsgaard, der regner med at flyve med to-tre af virksomhedens fire droner.

- Vi har fløjet med droner og optaget billeder på den måde i seks år og haft opgaver som denne på andre store ledningsnet i for eksempel Aalborg, Fyn, Trekantområdet, Næstved og Slagelse, siger Jakob Ramsgaard og tilføjer, at virksomheden ofte laver undersøgelser fra biler, men at det i de større byer kan være svært at komme rundt i baggårde og lignende steder.

Kommer tæt på

- Dronerne giver et fantastisk billede af lækager, og vi er interesseret i så effektive undersøgelser som muligt for at have så lidt tab som muligt. Der er ingen grund til, at fodgængere og vejbaner har glæde af det varme vand, og ved at fotografere og gribe ind i tide sikrer vi, at vi ikke får de store brud, siger Bjarne Munk Jensen.

Affald Varme renoverer ledningsnettet løbende i hele området, der har 2000 km ledning, så selv små sivninger betyder noget for mængden.

- Det er forskelligt, hvad vi reparerer eller fornyer. Nogle gange kan det være hele net, andre gange svejsninger og lignende, siger direktøren.

Tidligere blev undersøgelserne lavet fra fly, men med droner kan billederne tages tættere på, så de er mere præcise.

Det tager en uges tid for BL-Termografi at gennemgå billederne, og derefter bliver det hele gået igennem sammen med Affald Varme.

Drone fra BL-Termografi i luften. Pr-foto
Dette syn kan århusianerne opleve om natten i den kommende tid. Pr-foto
Droner har lys på. Her er den på vej op. Privatfoto
Efter fotograferingen udpeges de steder, hvor der ser ud til at være spild. Pr-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Annonce