Annonce
Indland

Danske brandfolk slukker naturbrand i Grønland med spyd

Basse Vængtoft/Beredskabsstyrelsen/Free
Med mosespyd og droner har danske brandmænd slukket naturbrand nær Sisimiut. De vender hjem igen lørdag.

En naturbrand i Grønland, der har hærget nær Sisimiut siden 8. juli, er slukket. Det oplyser brigadechef i Beredskabsstyrelsen Stig Hammerhøj, der har været med i indsatsen i Grønland.

- Branden er slukket, og vi har etableret en standsningslinje, der hindrer, at hvis det blusser op igen, har vi en linje, der begrænser branden, dér hvor den truede med at brede sig, siger Stig Hammerhøj.

Tirsdag i sidste uge blev 38 danske brandfolk sendt til Grønland for at slukke naturbranden med forventning om, at indsatsen ville tage 14 dage. Det lykkedes dog, inden ugen var omme, og de danske brandfolk vender derfor hjem igen lørdag.

Takket være kraftfuldt og innovativt udstyr fik brandmændene bugt med branden.

- Vi har haft flere og mere slagkraftige pumper med, end grønlænderne har til rådighed. Vi har også lavet og brugt mosespyd til at gennemvæde området, siger brigadechef Stig Hammershøj.

Mosespyd er et spidst rør med huller, som man sætter på en brandslange. Med dem er det muligt at slukke naturbrande nedefra.

- Med spyddene spuler man vand ned under jorden. Det kan være i revner og sprækker og i små kløfter, hvor branden faktisk bevæger sig nedad og ligger og ulmer. De huller har vi fyldt op med vand, siger Stig Hammerhøj.

Udover mosespyd og pumper brugte brandmændene droner til indsatsen for at få overblik over branden.

De flyver hjem igen lørdag med et af Forsvarets Hercules-fly. Indtil da vil de pakke, holde oplæg om slukningen for beredskabet i Grønland og se noget mere af landet.

- Det har jo været en kæmpe oplevelse for de folk, vi har sendt afsted. Rent fagligt er en brand dybest set en brand. Til gengæld er det spændende at se noget andet end Danmark, siger Stig Hammerhøj.

Han fortæller, at mosespyddene bliver i Sisimiut, så de kan benyttes til fremtidige naturbrande i området.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Læserbrev

Læserbrev: Håber på borgerlige stemmer imod udstykning på Rolighedsvej

For nylig kom de to konservative byrådsmedlemmer i Aarhus Mette Skautrup og Peter Sporleder med nogle udmeldinger i byens aviser om, at de fremover i højere grad vil vægte arbejdet med byens hjemløse, sikre byens kulturværdier og de grønne områder. Hvor skønt med et par borgerlige politikere, der endelig tør tale om traditionelle konservative værdier og ikke overlader hele denne vigtige værdidiskussion til socialisterne på den yderste venstrefløj og Dansk Folkeparti. I alt for lang tid har Venstre fået lov til at dominere byens dagsorden med deres evindelige snak om nybyggeri, så vi snart ikke kan genkende byen, og det i sådan en grad at man kan komme i tvivl om, hvor man skal sætte krydset ved næste valg. Især en sag foruroliger, nemlig hele diskussionen om Rolighedsvej 16A. Selvfølgelig skal vi stå vagt om den private ejendomsret, og selvfølgelig ønsker vi, at det offentlige skal blande sig så lidt som muligt, men vores gamle land skal ikke være en bananstat, hvor kun jungleloven og pengene hersker. Hensynet til to bygherrer skal aldrig overtrumfe hensynet til det skønne, grønne område, det kønne, fredede hus, naboerne og byens borgere i øvrigt. Så vil vi svigte vores borgerlige værdier. Jeg sætter min lid til, at Mette Skautrup og Peter Sporleder står ved deres ord og vil være med til at sikre denne lille oase for vores børn og børnebørn, men hvad med alle Venstre-byrådsmedlemmerne, hvor er de henne? Har de alle sammen parkeret anstændigheden bag lås og slå og smidt nøglen væk? Jeg håber så sandelig, at et flertal af vores borgerlige byrådsmedlemmer vil stemme klart imod denne udstykning.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce