Annonce
Kultur

Naturen inviteres indenfor på Northside: Flet en krans og tag fodbad i tang

På Northside kan gæsterne opgradere festival-outfittet med en blomsterkrans, og det er populært. Blomsterværkstedet er en af de mange oplevelser, som ligger ud over det gængse festivalprogram. Foto: Flemming Krogh
Northside er mere end koncerter og kølige cocktails. Hvert år bliver der tilføjet nye ting til programmet, der giver ekstra kulør på festivaloplevelsen.

AARHUS: De fire unge kvinder er som taget ud af en svensk midsommerfejring med deres fine blomsterkranse i håret.

Efter en tur rundt på pladsen får de hurtigt lokket nogle festivalgæster til at være med i blomsterværkstedet, hvor de selv kan prøve deres flette-skills af.

- Der er helt vildt mange, som gerne vil være med til at lave kranse, så blomsterne ryger hurtigt. Vi er spændt på, hvordan det bliver de næste par dage, siger Anna Støvring smilende.

Blomsterne er købt, mens meget af det grønne er samlet i nærområdet.

- Vi går rundt og ser, hvad vi kan finde af grønt i nærheden af pladsen, fortæller Anna Støvring.

Iben Nymann Nielsen fra København er gået i gang med at flette sin egen krans af lilla blomster og frøstande fra raps.

- Jeg har altid godt kunnet lide blomsterkranse, men jeg har ikke prøvet at lave en før, fortæller hun.

Hun er på Northside for anden gang og kan godt lide, at festivalen finder på aktiviteter, som ligger ud over den sædvanlige oplevelse.

- Det er lidt som at være hjemme hos nogen, man kender, og er med til at skabe en sommerhusstemning. Der er en masse muligheder for at have det hyggeligt. På den måde er det en helt anden festival end Roskilde. Her er mere plads, ikke så lange køer og mere intimt. På alle måder en federe oplevelse, siger Iben Nymann Nielsen.

Annonce

- Vi håber, at folk kan få øjnene op for de resurcer, der gemmer sig under havets overflade. Vi vil gerne have tang ind i hverdagen.

Anja Oxager, medstifter af Kysthaven

Tang gør godt

De trætte festivalfusser kan komme under kærlig behandling i Ida Binders og Anja Oxagers bod, Kysthaven.

I den hyggelige bod i Skovbunden kan man trække sig tilbage og sidde med fødderne i en balje med vand og savtang.

- Der er så mange mineraler og vitaminer i tang, som man kan optage gennem sine fødder, og så virker det også blødgørende, forklarer Anja Oxager.

Tangen er indsamlet langs de århusianske kyster, og de to kvinder håber, at dens mange gode egenskaber kan være med til at give festivalfolket en lille opfrisker de kommende dage.

Ida Binder har studeret til kok, mens Anja Oxager har en baggrund som grafisk designer. De kompetencer kommer i spil i Kysthaven, som er et formidlingsprojekt de driver sideløbende med studiet i Entreprenørskab og Design på Københavns Erhvervsakademi.

- Vi håber, at folk kan få øjnene op for de ressourcer, der gemmer sig under havets overflade. Vi vil gerne have tang ind i hverdagen. Folk skal bare begynde at bruge det, så vi vil gerne afskrække dem, så man ikke tænker på tang, som noget klamt. På den måde vil vi gerne bygge bro mellem den tunge videnskab og almindelige mennesker om, hvad tang er, og der er Northside et godt sted at formidle det budskab, siger Anja Oxager.

Strategien ser ud til at virke. Gæsterne smager glad og gerne på de hjemmebagte knækbrød med en'pesto' af blæretang, der er stillet dekorativt frem på disken i skaller af blåmuslinger. Og mon ikke også der bliver kø ved fodbadebaljerne efter to dage med på festival-gåben.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Annonce