Annonce
Aarhus

Planer om vildskov syd for Aarhus møder begejstring

Stefan Boldsen Hansen, skov- og landskabsingeniør, stillede op ved Ørnereden for at forælle om, hvordan skoven syd for Aarhus kan blive til en vildskov. Han kunne berolige Birte Grønbæk, der havde taget en tur til Ørnereden sammen med sin mand, Erik Jespersen, med, at man vil bevare stierne i skoven. Foto: Flemming Krogh
Kommunens folk møder stor opbakning til at gøre Marselisborg Skov til en vildskov.

AARHUS: Stenskulpturen af en ørn mærkede det ikke, men folkene fra Aarhus Kommune blev kølet ned af en kraftig østenvind ved Ørnereden.

Stefan Boldsen Hansen, skov- og landskabsingeniør, så nu ikke ud til at fryse, da han fortalte naturglade borgere om fremtidsplanerne for Marselisborg Skov.

- Folk vil gerne høre om vildskoven. Mange er begejstrede og mener, at det ikke kan blive vildt nok, lød det fra Stefan Boldsen Hansen.

Vildskov er kodeordet for de forandringer, som man venter, at den populære skov syd for byen går henimod. Traditionel skovdrift indgår ikke i en vildskov. Her er det mere den urørte skov, med fokus på biodiversitet, der er fremherskende.

Det tiltalte to af skovgæsterne denne kølige hverdag. De fik en snak med Stefan Boldsen Hansen om skovens fremtid.

- Jeg vil gerne opleve en mere vild skov. Når bare der er gode stier, som man kan færdes på, sagde Birte Grønbæk, der havde taget en frisk cykeltur til Ørnereden sammen med sin mand, Erik Jespersen.

Parret bruger ofte Marselisborg Skov til vandreture eller familieudflugter. Birte Grønbæk kom også i skoven som barn.

- Vi holder utroligt meget af at komme her. Hvis skoven ændrer sig til en vildskov, vil det gavne naturen, sagde Birte Grønbæk, der fik opbakning fra sin mand.

- Jeg er kommet her siden 80’erne, og har oplevet, hvordan man har forsøgt at lave naturpleje ved at lade væltede stammer ligge. Det kan man nu se flere steder, hvor svampe vokser på rådne stammer til glæde for insekter og andre dyr, lød det fra Erik Jespersen, som venter at se mere af den slags natur i skoven i fremtiden.

Jarl Ovesen - senior og junior - ser gerne, at vildskoven vokser frem syd for Aarhus. Foto: Flemming Krogh

Sjovt med heste

Hensynet til dyrelivet - til at skabe flere, naturlige åndehuller i landskabet - vægter højt for de to pensionister.

- Hvis man får en vildskov, vil det også gavne rådyr og andre større dyr. De vil få flere skjulesteder, sagde Erik Jespersen.

Udsigten til færre steder i skoven med høje bøgetræer, der troner majestætisk som søjlehaller, bekymrede ikke parret.

- De høje, fristående bøgetræer vil man formentlig stadigt kunne opleve i skoven, selvom det ikke vil være så tydeligt alle steder. Men det er til at leve med, så længe vildskoven gavner naturen, lød det fra Birte Grønbæk, som også er begejstret for tanken om at opleve vilde heste i skoven engang i fremtiden.

Vilde heste kan være en løsning på en mere naturlig måde at pleje skoven på. En måde at undgå at skoven bliver for mørk og tæt.

Annonce

Vigtigt med vandrestier

Udtynding er et af de emner som skov- og landskabsingeniør Tor Albrechtsen har erfaringer med i forvejen i Marselisborg Skov.

- Vi har igennem årene arbejdet med at inddele skoven i områder, så den er blevet varieret. Det kræver pleje. Mange steder har vi tyndet ud for at skabe storm-stabile skovområder, hvor forskellige typer af træ i forskellige højder hjælper hinanden. Ved at indføre principper, der gavner en mere vild skov, kommer vi til at tænke anderledes. Men jeg mener, vi stadig skal pleje naturen i skoven. Ellers vil det tage mange år, før skoven får karakter af at være en rigtig vildskov, forklarede Tor Albrechtsen, der havde taget turen til Ørnereden sammen med et par kolleger for at få talt med gæsterne.

Ikke langt fra Ørnereden langs vejen til Moesgaard Strand ligger en af de små, urørte skovsøer, hvor Tor Albrechtsen og hans kolleger har arbejdet med at skabe et mere naturligt liv i skoven.

Her går far og søn, Jarl Ovesen senior og junior tur med deres hunde. Det gør de ofte, og derfor er de naturligvis interesserede i, at en vildskov vil rumme gode vandrestier.

- Så længe der er stier i skoven, så man kan færdes med sine hunde, er jeg tilfreds, lyder det fra Jarl Ovesen senior, der bakkes op af sin søn.

- En mere vild skov er en god idé. Det vil gavne den vilde natur og øge diversiteten, så det er godt, der bliver gjort noget, siger Jarl Ovesen junior, inden turen går videre med faren og de to sorte hunde.

Hvis Marselisborg Skov bliver omdannet til en vildskov, vil man i fremtiden kunne opleve mere vild natur som i dette område tæt ved Moesgaard Strand. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Påvirker tog i hele landet: Togtrafikken er gået i stå mellem Jylland og Fyn

Aarhus

Panik blandt byrådskandidater: Valgplakater skal op lørdag, men de kan ikke tåle vand - sådan er det jo, siger producent

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Debat

Klimakritikken er for nem: Vis os nu selv vejen, Rambøll!

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Annonce