Annonce
Indland

Naturfredere efterspørger ulvesikring til husdyrholdere

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Husdyrholdere skal have tilskud til ulvesikring, før et angreb sker, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Den danske ulvebestand er blevet mindst to hanulve rigere inden for de seneste tre måneder. Senest har dna-prøver vist, at en ung hanulv for nylig er indvandret fra Tyskland til Midtjylland.

Og udviklingen viser, at det er nødvendigt at være mere på forkant med udviklingen. Det mener organisationerne Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening.

- Når ulvene slår sig ned forskellige steder i Jylland, så er det rigtig vigtigt, at der fra start af er et tilbud til husdyrholdere om at få tilskud til ulvesikre hegn, som vi ved virker, og måske også til vogterhunde, siger Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening.

Han påpeger, at det er vigtigt, at man som husdyrholder kan få et tilskud, før et eventuelt angreb sker.

Vildtforvaltningsrådet har for nylig bebudet, at det igen vil forsøge at komme til enighed om en ulveplan. Tidligere er det gået i vasken på grund af uenighed på en række spørgsmål.

Frederik Lüttichau er landmand og repræsentant for Landbrug & Fødevarer i rådet. Han mener, at tilkomsten af endnu en ulv viser, at der er brug for en handlingsplan.

Den senest tilkomne ulv, der har fået navnet GW1156m, har ifølge det tyske medie Bild dræbt 33 får siden april.

- Det vækker selvfølgelig bekymring, og det understreger lige præcis, at det er rigtig vigtigt, at man får en handlingsplan omkring problemulve, hvis det nu er sådan en, der er kommet til Danmark, siger Frederik Lüttichau.

Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening mener, at der grundlæggende er to problemer, der skal tages højde for med ulve.

- Der er angreb, som vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at få reduceret mest muligt. Det andet er, at der er så mange myter, og der bliver sagt så meget vrøvl om ulve.

- Og der er virkelig brug for, at man får styrket dialogen med folk i områderne, som har en forståelig bekymring for, hvad det betyder, at ulve slår sig ned i nabolaget, siger han.

Fagfolk i Vildtforvaltningsrådet har til opgave at rådgive regeringen om jagt og vildtforvaltning.

Formanden for rådet, Jan Eriksen, har tidligere sagt, at han forventer, at rådet kan aflevere sine anbefalinger til den videre ulveforvaltning til miljøminister Lea Wermelin (S) i slutningen af 2020.

Ritzau har forgæves forsøgt at få en kommentar fra miljøministeren, der er på ferie.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Amatøragtigt uheld ved vandet

Aarhus har fået sine udfordringer med det nye, åbne havneareal, der er lavet til fornøjelse og almindelig udnyttelse for byens befolkning. Der er absolut ting, som ikke har været ordentligt gennemtænkt. Dem må vi reparere på, og vi skal lære at leve med vandet på en anderledes måde end tidligere. På land var det galt med trafikken mellem gående og cyklende på arealet omkring Toldboden. Det var ikke til at hitte hverken hoved eller hale i, så det har måttet rettes op på, så cyklister og gående nu kan se, hvor de skal færdes. Det er stadig ikke godt med de meget åbne arealer i de områder, hvor folk færdes. Det gælder for eksempel ved Dokk1, Toldboden, Honnørkajen og omkring Navitas. Så længe der ikke bliver gjort mere, end der er gjort nu, vil folk fortsat falde i vandet og i værste fald drukne. Men slemt og aldeles amatøragtigt var det med turbåden Svanen forleden aften. Den sejler folk rundt på havnen til en oplevelse af byen set fra søsiden. Vi har fået at vide, at der var fejl på Svanen. Vi kender ikke detaljerne, men at tre mennesker kunne falde i vandet, efter at båden havde lagt til som afslutning på en tur, er under niveau for, hvad der bør kunne ske. Svanen og dens besætning har været her før, men er ikke vant til at sejle og lægge til kaj i Aarhus Havn, for til daglig sejler den ved Mariager Fjord. Derfor skal der naturligvis tages særlige forholdsregler, når den er på et nyt sted. Og der skal tages hensyn til, at vejr og vind kan arte sig anderledes på ét sted end et andet. Når man som gæst og passager begiver sig om bord til en tur, der skulle være en oplevelse og ren fornøjelse, regner man med, at alle sikkerhedsforhold og betjening er i orden. Netop på det sted, hvor Svanen lægger til, blæser det undertiden voldsommere end andre steder, fordi vestenvinden nærmest kommer i en sluse. Båden blev blæst væk fra kajen. Det var ifølge forklaringerne med til at hindre, at i hvert fald en af de tre, der faldt i vandet, blev klemt mellem båd og kaj. Båden drev ud fra kajen. Om det var årsagen til, at de tre faldt i vandet, får vi måske at vide senere.

Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Annonce