Annonce
Aarhus

Naturister jubler: Nu må man være nøgen i skoven, men ...

Foto: Iris/Scanpix

Naturstyrelsen har slået fast, at det er tilladt at bevæge sig nøgen rundt i skoven. Danske naturister er begejstret.

Naturstyrelsen giver nu endegyldigt naturister lov til at bevæge sig nøgne rundt i skoven. Det skal blot ske anstændigt, lyder det fra Naturstyrelseren.

Danske Naturister, som er medlem af Friluftsrådet og arbejder med friluftsliv ved skov og strand, er begejstret for Naturstyrelsens positive udmelding.

»Naturstyrelsens holdning til nøgne gæster i skoven er en glædelig nyhed for friheden til at opleve naturen nøgen,« siger Mette Duekilde, formand for Danske Naturister.

Annonce

I en ny notits på Naturstyrelsens hjemmeside slås det fast, at det er ok at være nøgen i skoven - og at nøgenhed i sig selv ikke er på kant med loven.

»Vi hilser det meget velkommen at man nu generelt kan færdes nøgen i naturen, ligesom det er situationen på de danske strande. Der er jo plads nok i skoven til alle, så vi mener det er helt oplagt at anvende samme praksis for frihed til påklædning i skoven som på stranden. Det er en særlig naturoplevelse at kunne mærke naturen med hele sin krop, fremfor at være pakket ind. Så det tror vi mange naturelskere vil benytte sig af når vejret indbyder til det - hvis de vel at mærke er klar over at muligheden findes,« siger Mette Duekilde.

Lovgivningen i Danmark sætter ingen faste rammer for, hvor og hvornår man må være nøgen. I Ordensbekendtgørelsen står der:

»Det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse.«

Tvist siden 1976

Siden 1976, hvor emnet var oppe at vende i Justitsministeriet, har man fortolket denne formulering sådan, at det altid er tilladt at være nøgen på stranden, men at nøgenhed andre steder kan være på kant med Ordensbekendtgørelsen hvis nogen konkret føler sig stødt. Det vil dog altid være en vurdering af, om handlingen er »egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse«, da det at blive stødt er en subjektiv oplevelse.

Siden 2010 har Danske Naturister taget initiativ til en række nøgenvandreture og nøgenpicnics i skove og parker, hvor folk har kunnet deltage i så lidt eller meget tøj som man foretrækker. Praksis har været at indhente tilladelse fra ejeren af de offentlige arealer og orientere Politiet om begivenheden og tilladelsen fra lodsejeren. I Politiets konkrete vurdering af om nøgenheden er »egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse« har det vægtet højt at begivenheden skete med lodsejerens tilladelse.

»Med Naturstyrelsens udmelding lader det nu til, at vi det ikke vil være relevant at indhente tilladelse og orientere Politiet for at være nøgen i statens skove, da Naturstyrelsen generelt anser det som uproblematisk at være nøgen i sig selv. Det gør det langt nemmere for den almindelige skovgæst at bruge friheden til at være nøgen i naturen,« tolker Danske Naturister notitsen fra Naturstyrelsen.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Kopi-dom skaber glæde hos kunsthåndværkere: Glaspuster oplever selv problemet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Mere end 1800 smittede igen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Gift-skandale i Aarhus tager en ny drejning: Nu er jagten på ekstrem gift i mælk fra køer ved brandskole forbi

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Alarm 112

77-årig kvinde med blå sko efterlyses: Lider af alzheimer og kan ikke selv finde hjem

Aarhus

Dagens corona-tal: Antallet af nye smittede fortsætter stigningen

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

Debat

Opsang til Alternativet: Når man peger på andre, peger man også på sig selv

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Annonce