Annonce
Østjylland

Naturpark i skyerne: Vandreruternes Michelin-stjerne til Mols Bjerge

Flere og flere danskere bruger naturen til at vandre i. Her højt oppe i i istidslandskabet over Ebeltoft Vig. Foto: Christian Birkebæk
Nationalpark Mols Bjerge tilbyder fællesvandring til fejringen af Mols Bjerge-stiens nye status som Leading Quality Trail - Best of Europe.
Annonce

Syddjurs: Den kuperede Mols Bjerge-sti, der slynger sig gennem Danmarks mest unikke istidslandskab, har opnået den bedst tænkelige certificering, som en vandresti kan få, en slags vandreruternes Michelin-stjerne.

Mols Bjerge-stien er nemlig blevet certificeret som Leading Quality Trail af den europæiske paraplyorganisation European Ramblers Association.

Annonce

Fællesvandring

Det markerer Nationalpark Mols Bjerge søndag 16. august. Her modtager nationalparken det officielle certifikat af slovenske Boris Mićić, præsident for European Ramblers Association, der deltager via storskærm på grund af covid-19.

Der er desuden taler ved borgmester Ole Bollesen (S), Syddjurs Kommune, og nationalparkens bestyrelsesformand Jørgen Blach.


For 15 år siden søgte de tyske vandrere de traditionelle europæiske vandredestinationer med høje bjerge, men det har ændret sig. I dag er der et meget stort antal mennesker, der søger moderat vandring.

Liane Jordan, European Ramblers Association


Op til ceremonien er der fællesvandring ad Mols Bjerge-stiens tre etaper, Ebeltoft-etapen, Bjergetapen og Kalø-etapen.

Alle kan deltage i fællesvandringerne, der begynder klokken 9 i henholdsvis Ebeltoft, Femmøller og ved Kalø Slotsruin for at ende klokken 15 ved Femmøller Efterskole, hvor ceremonien finder sted.

Der er krav om tilmelding på grund af covid-19.

Annonce

Som at få Michelinstjerne

Det er kun de allerbedste stier, der kommer gennem nåleøjet, når repræsentanter fra tyske European Ramblers Association kommer på besøg for at efterprøve kvaliteten af en vandresti med henblik på certificering.

Derfor var det som at få en Michelin-stjerne, da der kom besked fra Tyskland om, at Mols Bjerge-stien havde bestået testen og nu er certificeret som Leading Quality Trail – Best of Europe.

Åbningsceremonien

Hele arrangementer forløber søndag 16. august fra kl. 9 til 16.30.

Deltagerne kan vælge at gå til ceremonien ad en af de tre etaper på hver 20 kilometer:

1. Ebeltoft-etapen fra Ebeltoft Superstop.

2. Kalø-etapen fra Kalø Slotscafé.

3. Bjergetapen fra Femmøller Efterskole.

Der er start alle tre steder kl. 9.

Af hensyn til covid-19 er det nødvendigt med tilmelding til fællesvandring på www.nationalparkbooking.dk.

Der er deltagerbegrænsning, så det er først-til-mølle.

Dermed føjer Mols Bjerge-stien sig til Gendarmstien i Sønderjylland, der nu er de to eneste internationalt certificerede stier i Danmark.

Annonce

Bæredygtig vandring

Ifølge Dansk Vandrelaug ligger Nationalpark Mols Bjerge i dag helt i top som vandredestination med ikke alene én Leading Quality Trail på 60 km, men også med fem kortere kvalitetsvandrestier certificeret af netop Dansk Vandrelaug.

Der er et stigende antal danskere, der gerne vil ud i naturen, men vandrestier tiltrækker også udenlandske gæster.

Mols Bjerge-stien

Mols Bjerge-stien blev til efter en vision om en sti, der kunne binde hele Nationalpark Mols Bjerges unikke istidslandskab sammen.

Fra begyndelsen blev det besluttet, at stien skulle leve op til de forventninger, rutinerede vandrere har. Derfor blev den anlagt efter de krævende og ret detaljerede internationale kriterier, som European Ramblers Association har.

Istidslandskabet viser sig fra sin flotteste side hele vejen og giver stien sin særlige karakter.

Med inddelingen af stien i tre dagsetaper har Danmark fået sin første rigtige bjergetape, idet 20 kilometer af Mols Bjerge-stien går i en cirkelformet rute gennem selve Mols Bjerge.

Ruten er på appen Nationalpark Mols Bjerge, der kan downloades gratis fra Google Play og AppStore

Stien er etableret af Nationalpark Mols Bjerge i samarbejde med Naturstyrelsen Kronjylland, Syddjurs Kommune og en række private lodsejere med støtte fra Friluftsrådet.

Nationalparkens frivillige har lagt et stort arbejde i at lave stien. De har samlet sat 420 træstolper med skilte, hver af dem har gået 600 km, og de har drukket 24 liter kaffe under arbejdet med opsætning af stolper.

Læs mere på nationalparkmolsbjerge.dk

Liane Jordan fra European Ramblers Association mener, der er et stort potentiale inden for bæredygtig turisme i netop vandring.

De tyske vandreorganisationer repræsenterer i dag 600.000 medlemmer, men i virkeligheden er potentialet langt større i forhold til det tyske marked.

- For 15 år siden søgte de tyske vandrere de traditionelle europæiske vandredestinationer med høje bjerge, men det har ændret sig. I dag er der et meget stort antal mennesker, der søger moderat vandring, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Beboere og medarbejdere smittet: Bofællesskab for handicappede hårdt ramt af coronaen

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Østjylland

Klar til at teste kollegerne

Aarhus For abonnenter

Kiks i kommunikationen kan udløse konflikter: - Et plejehjem i Aarhus er på ingen måder et luksushotel

CORONAVIRUS

Live: Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

AGF

Skuffet David Nielsen efter nederlag: - Vi manglede kvalitet offensivt

AGF For abonnenter

Kampen kort: VAR, frispark og generel tumult dominerede i AGFs første sæson-nederlag

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Kun AGF-defensiven ragede en smule op søndag aften

Annonce