Annonce
Østjylland

Naturstyrelsen trods alvorlig nedtrampning af kvinde: Det er sikkert at færdes blandt kreaturerne

Fredelige ser de ud, kreaturerne, som Naturstyrelsen har gående til at pleje naturen på Helgenæs. Og selv om et par opskræmte køer for nylig kvæstede en kvinde alvorligt, da de trampede på hende, mener Naturstyrelsen ikke, at der er grund til skærpe sikkerheden for besøgende på den sydlige del af Helgenæs. Foto: Axel Schütt
Kvinde blev voldsomt kvæstet, da hun blev trampet på af køer på Helgenæs. Naturstyrelsen, der driver området med kreaturer til at pleje naturen, vil ikke stramme op. Bare folk følger reglerne, er det ufarligt at færdes blandt dyrene, lyder det fra styrelsens skovrider.

HELGENÆS: Naturstyrelsen mener ikke, at episoden, hvor en 67-årig kvinde kom alvorligt til skade, da hun blev trampet ned af en eller flere ophidsede køer ved stranden på Helgenæs, giver anledning til at adskille kreaturer og mennesker i området.

Den 67-årige kvinde var sammen med familiemedlemmer ude at gå tur på stranden på sydkysten af Helgenæs, der er såvel et offentligt tilgængeligt område som en del af en større indhegning, hvor Naturstyrelsen har kreaturer gående som led i naturplejen.

På stranden kom også et par med en hund tilsyneladende i snor. Hunden opskræmte køerne, der jog den og dens ejermand ud i vandet, hvorefter hunden – nu ikke længere i snor – tog flugten i på land med rasende køer efter sig.

Annonce

Hundens flugt havde uheldigvis kurs mod den 67-årige kvinde, der blev løbet omkuld og trampet på af en eller flere af de jagtende køer. Hun måtte efterfølgende hentes i redningshelikopter og er fortsat indlagt på intensivafdeling med blandt andet et knust skulderblad, punkterede lunger, en brækket overarm og ni brækkede ribben.

I 2017 blev en hund – i snor – trampet ihjel af køer i det samme område, og på sociale medier fortæller flere nu om truende situationer med kreaturerne.

Et sort uheld

Vil I nu efter den alvorlige ulykke, gøre det sikrere for besøgende at gå i området?

- Vi mener, at det er sikkert at færdes der, hvis man følger anvisningerne. Ved hver eneste låge ind til indhegningen er der sat skilte op med anvisninger på, hvordan man skal færdes i området. Man skal blandt andet holde god afstand til dyrene, og hvis man har hund med, skal den holdes i koret snor, siger skovrider Peter Brostrøm fra Naturstyrelsen Kronjylland.

Skilte ved alle låger til indhegningen fortæller på tre sprog, at besøgende skal holde afstand til kreaturerne og holde hunde i kort snor. Følger folk bare de anbefalinger, er det sikkert nok at gå tur på det sydlige Helgenæs - også på stranden, mener Naturstyrelsen. Foto: Axel Schütt

Og han fortsætter:

- Det, der skete med kvinden, der kom slemt til skade forrige lørdag, var et sort uheld. Og det skyldes hunden, der i hvert fald på et tidspunkt var løs. Kreaturerne er godmodige dyr. De søger ikke mennesker. Men en løs hund holder de ikke af. De opfatter den som et potentielt rovdyr.

Annonce

Hold afstand

Mange foreslår indhegnede stier, så mennesker og kreaturer adskilles.

-Dyrene er der for at pleje naturen. Det er vigtigt, at de har store indhegninger at gå i. Vi kan ikke begynde at lave indhegnede stier til besøgende gennem området. Løsningen er ikke at adskille. Hvis man ikke vil ind, hvor dyrene går, kan man vælge ruter udenom indhegningerne, siger Peter Brostrøm.

Familien til den 67-årige kvinde, der blev hårdt kvæstet, da hun blev trampet på af kreaturer, der var opskræmte af en løs hund, viste søndag avisen rundt i området på Helgenæs, hvor ulykken skete. Foto: Axel Schütt

Han fortæller, at bare man holder god afstand til køerne, så er de helt uskadelige.

- Holder man en afstand på 20-25 meter til dyrene, ænser de ikke en siger skovrideren.


Hvis nogen ikke bryder sig om at gå på en strand, hvor der kan være køer, må de tage til en anden strand.

Peter Brostrøm, skovrider, Naturstyrelsen


Han fortæller også, at man holder øje med, om nogle af køerne opfører sig uhensigtsmæssigt.

- Gør de det, tager dyrepasseren dem ud med det samme.

Annonce

Ingen kreatur-fri strand

Overvejer I at flytte indhegningen lidt, så køerne ikke kan komme ned på stranden mellem folk, der går tur?

- Nej, der bliver ikke hegnet, så køerne ikke kan komme ned på stranden, siger Peter Brostrøm og fortsætter:

- Hvis nogen ikke bryder sig om at gå på en strand, hvor der kan være køer, må de tage til en anden strand.

Annonce

Adgang for alle - også hunde

Nu er det jo ikke mindst hunde, der opskræmmer kreaturerne og kan skabe farlige situationer. Kunne man ikke forbyde adgang for hunde?

- Nej, vores udgangspunkt er, at der er adgang for alle. Også hunde. Hundeejerne skal bare overholde retningslinjerne, siger Peter Brostrøm.

Køerne går og passer naturen i en stor indhegning på det sydlige Helgenæs, hvor der også er offentlig adgang.  Langt fra alle besøgende er trygge ved at færdes blandt dyrene i bakkerne og på stranden, men Naturstyrelsen vil ikke lave særlige indhegnede stier til besøgende i området. Foto: Axel Schütt

Han understreger, at Helgenæs blot er et af efterhånden mange steder landet rundt, hvor blandt andet køer bliver brugt til naturpleje, og at det kun har resulteret i få ulykker.

-Det er fuldt ud sikkert at færdes i områderne, hvis man følger retningslinjerne. Det er det på Helgenæs, og det er det i Mols Bjerge, hvor vi har et langt større område, hvor der også går kreaturer – og hvor der årligt er hundrede tusinder af besøgende, siger skovrideren.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Norddjurs

Ø søger sygeplejerske: - Det er et fantastisk job, og vi kører ud til patienterne på en ATV

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

Annonce