Annonce
Livsstil

Naturvejleder Ann Berit Frostholm: Fire særlige naturoplevelser i maj

Ann Berit Frostholm er naturformidler, biodiversitetsrådgiver, naturdesigner og nordisk skovbadsguide. Privatfoto
Endelig er det maj, hvilket betyder, at sommeren nærmer sig. Det ekstra lys kalder os udenfor i det dejlige vejr. Både krop og sjæl nyder godt af den lune vind efter en lang periode med kulde. Det er derfor tid til at finde vandreskoene frem og begive sig ud i den danske natur.

Ann Berit Frostholm

Er naturformidler, biodiversitetsrådgiver, naturdesigner og nordisk skovbadsguide.

Hun har virksomheden Nature Works i Tørresø på Nordfyn.

Festdag for den vilde natur

Tag dit yndlingsudflugtstøj på, sæt lokkerne til eventyr, og besøg en naturperle. Fra valborgsaften, til syrenerne springer ud, står naturen blændende, vibrerende grøn. På naturens mærkedag, den 22. maj, som er international biodiversitetsdag, inviterer naturvejledere og frivillige landet over på guidede ture. Du kan opleve storslåede naturområder og se nogle af de mange fine og finurlige væsner, vi deler land med. Eller tag ud på egen hånd til et af Danmarks internationale naturbeskyttelsesområder. Her er der garanti for natur i særklasse.

Gråstenskovene byder på en vandrerute på op til 6,5 kilometer, hvor ruten Gråstenstien også er en attraktiv gåtur, som fører gennem det meste af skoven. Dog er der altid mulighed for at lave sin egen rute. Foto: Katrine Lund Walsted
Annonce

Rinkenæs Skov, Dyrehaven og Rodeskov

Oplev våren komme til Danmark, når de gamle løvskove nordvest for Gråsten springer ud. Her har naturen rådet i århundreder, og græssende dyr holder enge og overdrev åbne til glæde for hvepsevågen. Græsningen har bidraget til en varieret flora, som tiltrækker mange insekter, fugle og pattedyr. Gråstenskovene gror på kuperede morænebakker. På Hingstebjerg står bøgeskovens gamle kæmper urørt, og på Hjertehøj vokser de store egetræer. I dybe kløfter og dale klukker vandet i mange bække. De blå og kobberrøde isfugle fisker og yngler her. Ved Margrethe Sø står der hvert år et flor af orkideen maj-gøgeurt ved denne tid. Du finder parkering langs Felstedvej og Ravnsbjergvej.

Isfuglen er en sjælden fugl her i Danmark. Den tilhører skrigefuglene. Foto: Stejskal Ivo/Ritzau Scanpix
Annonce

Egebjerg Bakker og Rødme Svinehaver

I den forårsklædte fynske have skal du lægge vejen forbi Egebjerg Bakker og Rødme Svinehaver, som er Fyns bedste overdrev. Et enestående græsningslandskab, der er 110 meter over havet med en rig flora, spredte krat af hvidtjørn og slåen, som dufter himmelsk i den milde forårsluft.

Den nikkende kobjælde hører til på strandoverdrev, skrænter og klitter. Som navnet henviser til, ligner den en kobjælde, da blosterbladene er lidt længere end støvdragerne. Foto: Ann Berit Frostholm

Måske oplever du et af naturens dramaer, når den sjældne rødryggede tornskade spidder sin frokost på en tornebusk. Eller ser grønspætten, fuglenes myresluger, der har specialiseret sig i at fange myrer på overdrevet med sin lange tunge. Her finder du nikkende kobjælde med lilla dunede klokker, adskillige arter af vilde orkidéer og den meget sjældne plante gul engblomme, der har sit eneste voksested uden for Jylland netop her. Start turen ved p-pladsen, som du kommer hen til ad vejen Tørvelong via Alpevej cirka 10 kilometer nordvest for Svendborg. Du må færdes til fods overalt i området, men træd varsomt.

Annonce

Harrild Hede og Ulvemosen

Kalder de store vidder under åben himmel på dig, så må du til Harrild Hede i Vestjylland. Det vidtstrakte hedelandskab er vokset frem af istidens smeltevandssletter og brydes af bakkeøer, indlandsklitter, hedemoser, småsøer og højmoser. Højmosen er en sjælden naturtype, som kun tilføres regnvand. Miljøet er surt, og det giver grobund på en særlig flora. Får du øje på ”snefnug” på strå, mere specifikt tue-kæruld, så har du fundet højmosen.

Ulvefod er en af flere slægter i ulvefod-familien. Foto: Ann Berit Frostholm

Ulvemosen er den største højmose i området. Bor der en naturdetektiv i dig, så har du mulighed for at finde seks ud af de syv arter af planten, ulvefod, der findes i Danmark. Start turen ved naturcenter Harrild Hede, som du finder på Fasterholtvej, nord for Brande.

I Danmark vokser ulvefoden på heder eller skovlysninger. Derudover anvendes dens fine sporepulver til alternativ behandling, såsom heksemel. Foto: Ann Berit Frostholm

Vidste du, at ...

... Danmark har udpeget 250 internationale naturbeskyttelsesområder, Natura 2000-områder, som en del af et stort europæisk naturnetværk, der skal beskytte arter og naturtyper, som hører hjemme i vores del af verden.

... der findes turfoldere for Rødme Svinehaver, Gråstenskovene og Harrild Hede. På de offentligt ejede arealer må du færdes både på og uden for stierne.

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen siger farvel til AGF: 1.693 dage med 'Let's fucking go!'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Mindeord: Henrik Ochsner var et sjældent menneske i ordets fineste forstand

Byudvikling For abonnenter

Nye toner: Borgerne får bedre muligheder for at blande sig i byudviklingen

Aarhus

Classic Race Aarhus genopstår i miniformat søndag

Aarhus

Dårlig dømmekraft på sidste skoledag: Elever fik overrakt karameller med nåle i

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Aarhus

Vandrehistorien: Passer det, at Beder-Malling trækker dødbringende lyn til?

Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Debat

Magt- og udstødelseskultur findes ikke kun på Herlufsholm: Det gennemsyrer hele konkurrencestaten og dansk politik

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Annonce