Annonce
Aarhus

Naturvenner har givet børn et skodjob: Ryd op efter rygerne

Nina Damholt Jensen (th) og hendes klassekammerater Cecilie Hejslet Dahl Albrechtsen og Alberte Herdis Haugaard Marcussen (tv) var hurtige til at samle cigaretskodder i Botanisk Have. Foto: Flemming Krogh
35 folkeskoleelever fra Samsøgade Skole gik forrest, da en landsdækkende affaldsindsamling blev sat i gang i Botanisk Have.

AARHUS: Det tog ikke mere end 20 minutter, så havde 35 folkeskoleelever fra Samsøgade Skole samlet omkring 400 cigaretskodder i Botanisk Have.

De energiske elever var inviteret af Danmarks Naturfredningsforening til at gå på jagt efter skodder og andet affald i en af byens populære parker.

Anledningen var Affaldsindsamlingen, en landsdækkende kampagne, hvor hele 146.000 børn fra skole og institutioner i hele landet har tilmeldt sig. Omkring 10.000 af eleverne bor i Aarhus Kommune.

Sidste år fik en flok københavnske børn lov til at tyvstarte. Nu kom turen til Jylland.

- Vi vil gerne have fokus på indsamlingen i hele landet, og derfor var det oplagt at komme til Aarhus i år, lød det fra præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, der står bag indsamlingen.

Annonce
Selvom kommunes folk jævnligt fjerner affald i Botanisk Have, var det ikke svært for børnene at finde cigaretskodder i det lange græs. Foto: Flemming Krogh

Affald i skolen

Efter en kort pep-talk til eleverne gik formanden selv frisk til sagen i et tæt samarbejde med miljøminister Jakob Ellemann-Jensen og rådmand Benyamin Simsek.

De tre fik samlet både cigaretskodder og affald, men de kunne ikke leve op til den mængde, eleverne fik samlet.

Tre piger fra 4. E var dygtige til at finde skodder, der skjulte sig i det høje græs i parken. Det tog ikke lang tid, før de fik fyldt det udleverede syltetøjsglas.

De tre piger var glade for at være med.

- Det er fedt at hjælpe naturen. På den måde kan vi også hjælpe dyrene, sagde Nina Damholt Jensen, 10 år.

Affald og hensynet til naturen taler Nina Damholt Jensen og hendes klassekammerater ofte om i skolen. Hver måned går de en runde på skolens eget areal og samler affald.

Nej tak til rygning

De tre piger kommer jævnligt i Botanisk Have, og derfor var det naturligt for dem at hjælpe til med indsamlingen, hvor de ud over cigaretskodder fandt papir og andet affald, som de puttede i en klar plastsæk.

Rygning havde de tre piger ikke meget forståelse for.

- Min papfar er ryger, men jeg kommer aldrig til at ryge, lød det fra Alberte Herdis Haugaard Marcussen, som fik opbakning fra veninderne.

Dette år har kampagnen især fokus på cigaretskodder, da der bliver smidt millionvis af skodder på gader i byerne og i naturen i Danmark. Og det er dårligt for miljøet.

- Skodder indeholder både mikroplast og kemikalier, som er usunde for miljøet og dyrene, forklarede Maria Reumert Gjerding, som blev bakket op af rådmand Bünyamin Simsek, der naturligvis især har rettet opmærksomheden omkring Aarhus Kommune.

- Dejligt alle eleverne er friske til at hjælpe med indsamlingen. Affald er et stort problem i Aarhus. Vi bruger 10 millioner kroner om året på at få samlet affald, som bliver smidt på gaderne. Det er et stort beløb.

- Problemet vokser i takt med mængden af affald, som folk smider, forklarerede rådmanden, der har en forventning om, at børnene kan præge deres forældre eller andre til at blive bedre til ikke at smide affald på gaden.

- Børnene er gode ambassadører. De gør en forskel og er gode til at tage hånd om fremtiden, lød det fra Bünyamin Simsek, som har en ambition om, at Aarhus skal være den reneste by i Norden.

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjeding og rådmand Bünyamin Simsek tog selv fat og fik indsamlet en del affald. Foto: Flemming Krogh

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Amatøragtigt uheld ved vandet

Aarhus har fået sine udfordringer med det nye, åbne havneareal, der er lavet til fornøjelse og almindelig udnyttelse for byens befolkning. Der er absolut ting, som ikke har været ordentligt gennemtænkt. Dem må vi reparere på, og vi skal lære at leve med vandet på en anderledes måde end tidligere. På land var det galt med trafikken mellem gående og cyklende på arealet omkring Toldboden. Det var ikke til at hitte hverken hoved eller hale i, så det har måttet rettes op på, så cyklister og gående nu kan se, hvor de skal færdes. Det er stadig ikke godt med de meget åbne arealer i de områder, hvor folk færdes. Det gælder for eksempel ved Dokk1, Toldboden, Honnørkajen og omkring Navitas. Så længe der ikke bliver gjort mere, end der er gjort nu, vil folk fortsat falde i vandet og i værste fald drukne. Men slemt og aldeles amatøragtigt var det med turbåden Svanen forleden aften. Den sejler folk rundt på havnen til en oplevelse af byen set fra søsiden. Vi har fået at vide, at der var fejl på Svanen. Vi kender ikke detaljerne, men at tre mennesker kunne falde i vandet, efter at båden havde lagt til som afslutning på en tur, er under niveau for, hvad der bør kunne ske. Svanen og dens besætning har været her før, men er ikke vant til at sejle og lægge til kaj i Aarhus Havn, for til daglig sejler den ved Mariager Fjord. Derfor skal der naturligvis tages særlige forholdsregler, når den er på et nyt sted. Og der skal tages hensyn til, at vejr og vind kan arte sig anderledes på ét sted end et andet. Når man som gæst og passager begiver sig om bord til en tur, der skulle være en oplevelse og ren fornøjelse, regner man med, at alle sikkerhedsforhold og betjening er i orden. Netop på det sted, hvor Svanen lægger til, blæser det undertiden voldsommere end andre steder, fordi vestenvinden nærmest kommer i en sluse. Båden blev blæst væk fra kajen. Det var ifølge forklaringerne med til at hindre, at i hvert fald en af de tre, der faldt i vandet, blev klemt mellem båd og kaj. Båden drev ud fra kajen. Om det var årsagen til, at de tre faldt i vandet, får vi måske at vide senere.

Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Annonce