Annonce
Navne

Kulturel stridsmand og islamkritiker

Ole Hyltoft, forfatter, samfundsdebattør og tidligere medlem af DR's bestyrelse, fotograferet i maj 2013. Søndag 16. august fylder han 85 år. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix
Forfatteren Ole Hyltoft var socialdemokrat i et halvt århundrede. Siden kom han på kant med partiet og blev medlem af DR's bestyrelse for DF. Nu fylder han 85.
Annonce

85 ÅR: Ole Hyltoft har altid blandet sig. Som skønlitterær forfatter, som samfundsdebattør og kronikskribent. Søndag 16. august fylder han 85.

I 49 år var Hyltoft socialdemokrat, om end hans baggrund er et stykke fra den typisk socialdemokratiske. Han er født på Østerbro i København, student fra Gammel Hellerup Gymnasium og cand.mag. fra Københavns Universitet i engelsk og dansk. Tilsat et studieophold på Harvard University i USA.

Efter endt uddannelse var Ole Hyltoft ansat som lærer på Virum Statsskole, fritidspædagogseminariet i Gladsaxe og Biblioteksskolen. Han har været kulturredaktør på dagbladet Aktuelt og tv-anmelder ved Ekstra Bladet.

Fra 1975 var han i et årti formand for Socialdemokratiets kulturudvalg.

Men i takt med indvandringen blev Ole Hyltoft i stigende grad uenig med sit parti om især synet på "den fanatiske islamisme". Hvilket han gav offentligt udtryk for i sit virke som debattør.

Det førte til, at Dansk Folkeparti i 2007 udpegede ham som medlem af Danmarks Radios bestyrelse, som han i 2009 blev næstformand for. Samme år meldte han sig ind i DF.

Posten i Statsradiofoniens styrende organ brugte han til kamp mod den letbenede del af DR's programflade - til fordel for litteraturen, den gammeldags dannelse og de klassiske dyder, han stadig hylder. Han forlod DR's bestyrelse i 2015 på grund af sygdom.

Hyltoft debuterede i 1970 med romanen "Hvis lille pige er du?". Han har udgivet en snes titler, romaner, noveller og digte.

Blandt hans egne yndlingsforfattere er Jeppe Aakjær, Herman Bang, Knut Hamsun, Isaac Bashevis Singer og Siegfried Lenz, som han var ven med. Han afviser efter eget udsagn den liberalistiske samfundsmodel og "foretrækker fællesskabet frem for skattelettelser".

Ole Hyltoft spillede en vigtig rolle i etableringen af kunstmuseet Arken ved Ishøj syd for København - et folkeligt modspil til de "fine" museer i København og Louisiana i Humlebæk.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-cheftræner: Vores sejre over OB har gjort dem til et bedre hold

Bakken Bears For abonnenter

Kommentar: Danmark har aldrig set et bedre hold end det Bakken Bears har lige nu

Annonce