Annonce
Alarm 112

Navneforbud ophævet: Topchef mistænkt i Dan-Bunkering-sag

Sag om ulovlig handel med jetbrændstof til russiske kampfly i Syrien omfatter direktør i ejerselskab.

Østre Landsret har delvist ophævet navneforbuddet i en sag om handel med jetbrændstof til brug i den syriske borgerkrig.

Det skriver DR.

Sagen har i første omgang - udadtil - drejet sig om den fynske virksomhed Dan-Bunkering, der handler med brændstof til blandt andet skibe, og som blev sigtet i sagen sidste år i september.

DR kan nu oplyse, at ejerselskabet bag Dan-Bunkering, Bunker Holding, også er sigtet. Det samme er Bunker Holdings administrerende direktør samt yderligere en person, der dog stadig er omfattet af navneforbud.

Sagen drejer sig om handler mellem Dan-Bunkering og det russiske selskab Maritime, der ifølge Ruslands udenrigsministerium har haft ansvaret for at forsyne russiske kampfly i Syrien med jetbrændstof.

Det er Bagmandspolitiet - eller Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) - der har rejst sigtelserne.

Bagmandspolitiet er af den opfattelse, at der er sket handel med jetbrændstof i strid med EU-sanktioner. Altså skal der være tale om sanktionsbrud.

I den forbindelse mener Bagmandspolitiet, at ejerselskabet Bunker Holding har givet kreditter til leverancerne af jetbrændstof, skriver DR.

Det har Bunker Holding dog afvist.

Det var selskabets egen bank, Danske Bank, der i august 2018 henledte myndighedernes opmærksomhed på, at Bunker Holding kunne være involveret i sagen om ulovlig handel med jetbrændstof.

Banken indberettede dengang transaktioner for i alt 29 millioner kroner mellem Bunker Holding og det russiske selskab Maritime.

Desuden indberettede Danske Bank overførsler for flere hundrede millioner kroner mellem Maritime og Dan-Bunkering.

Bunker Holding og selskabets administrerende direktør blev sigtet i sagen samtidig med Dan-Bunkering i september. Men Retten i Odense nedlagde dengang forbud mod at nævne ejerselskabet og direktøren ved navn.

/ritzau/

Annonce
DR''s artikel om ophævelse af navneforbud i Dan Bunkering-sag
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce