Annonce
Østjylland

Nyt i sag om nazihærværk: Mænd fra Nordfront nu også sigtet for flere sager i Aarhus

84 gravsten blev natten før Krystalnatten overmalet med olivengrøn maling. Kort efter blev to mænd med tilknytning til den nynazistiske bevægelse Nordfront anholdt og sigtet i sagen. Onsdag udvides deres sigtelse til også at omfatte flere hærværkssager i Aarhus. Foto: Annelene Petersen
De to mænd, som i november blev varetægtsfængslet for hærværk mod den jødiske kirkegård samt på en bygning i Randers, sættes nu også i forbindelse med hærværk og hadforbrydelser i Aarhus. Den 38-årige sigtes desuden for at opfordre til hærværk mod en bogcafé i Aarhus.

Randers: Hærværket mod den jødiske kirkegård i Randers i november rystede Danmarks befolkning. Kort tid efter anholdt og sigtede Østjyllands Politi to mistænkte i sagen. De blev varetægtsfængslet på baggrund af en begrundet mistanke, som blandt andet beroede på fund af maling samt tøj med maling i samme farve som den, hærværket var udført med. De var også sigtet for at kaste maling på en husfacade med indbygget jødestjerne.

Den ene af de to mænd, der 13. november blev varetægtsfængslet, var den på det tidspunkt 38-årige Jacob Vullum Andersen fra Hobro, som har en ledende rolle i Den Nordiske Modstandsbevægelse - også kendt som Nordfront. Han er i mellemtiden blevet 39 år. Den anden varetægtsfængslede var en 27-årig mand fra Randers.

I og med, at politiet mener, at den 39-årige og hans 27-årige formodede medgerningsmand havde til hensigt at forhåne en bestemt befolkningsgruppe, er de også er sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 266 b. Denne paragraf kaldes populært racismeparagraffen. Også hærværksparagraffen blev brugt i sammenhæng med paragraf 81 stk 6. Paragrafferne handler tilsammen om betydeligt og organiseret hærværk, begået med baggrund i en andens tro, race eller lignende.

Sagen gik i november hele verden rundt, og den endte også indirekte i dronningens nytårstale, hvor dronningen advarede mod antisemitismen.

Én af sagerne i Aarhus, som de varetægtfængslede nu sigtes for, er overmaling af denne bænk for mangfoldighed. I september blev den malet med en olivengrøn maling og fik påsat Nordfront-klistermærker. Foto: Aarhus Kommune

Hærværk mod mangfoldighed og kommunisme

Onsdag 8. januar klokken 9.30 skulle varetægtsfængslingen forlænges, og samtidig var der tilføjet nye sigtelser i sagen. De to sigtede fik således udvidet sigtelsen for hadforbrydelser til også at omfatte hærværk mod en bænk i Aarhus i juni måned i 2019. Her blev en regnbuefarvet bænk malet i en mørk olivengrøn nuance og fik påsat klistermærker fra Nordfront.

Desuden udvidedes sigtelserne mod den 39-årige Jacob Vullum Andersen til også at omfatte opfordring til hærværk mod en bogcafé i Aarhus. Hærværket ramte i september Spartacus Bogcafé i Aarhus, som har kommunistiske rødder. Her var store klistermærker med teksterne: "Hellere død end rød" og "Folkeforrædere" blandt andet klistret på facaden af bogcaféen.

Det var da også et hærværk, som en "kampgruppe" fra Nordfront i Aarhus på daværende tidspunkt tog ansvaret for. Traditionelt har nazistiske grupperinger udover jødehad og generel racisme også haft et stærkt had mod kommunister, som i koncentrationslejrene i det daværende Nazityskland blev udryddet side om side med jøder og romaer.

Anklageren bad om lukkede døre under retsmødet i retten i Randers, hvor kun den 39-årige var mødt op. Han fik forlænget varetægtsfængslingen med foreløbig fire uger, hvilket han kærede til landsretten. Den 27-årige havde frivilligt ladet sig fristforlænge allerede tirsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce